SkverFoto: Shutterstock

Mali trikovi za bolje pamćenje: Laki za primenu, a provereno delotvorni

Autor: Milica Lazović
14:00 | Četvrtak, 01 12 2022

Pamćenje predstavlja važnu životnu veštinu. Kako starimo, tako stari i naš mozak. Postaje mnogo teže zapamtiti stvari, naučiti nove veštine ili čak učiti.

Pamćenje novih stvari i informacija je odličan način da zadržimo mozak aktivnim i usporimo neizbežne promene neurona kako starimo.

Evo nekoliko trikova koji će vam pomoći da poboljšate svoje pamćenje:

1. Priprema prostora

Kada učite i pokušavate da brzo zapamtite stvari, takođe je važno da imate odgovarajući prostor gde se osećate prijatno. Ovo će vam doneti potrebnu motivaciju.

2. Zapisivanje svega

Pisanje je još jedan od odličnih načina za brže pamćenje. Možda više volite da pišete na računaru ili telefonu, ali ako budete pisali na papiru, to može biti mnogo efikasnije. Pošto pisanje razvija našu koordinaciju očiju i ruku, bilo da je na računaru ili na papiru, biće vam od velike pomoći. Pisanje opušta naš um i pomaže da verbalno-jezičku inteligenciju.

3. Često ponavljanje

Još jedan delotvoran pristup učenju je ponavljanje. Što više ponavljate stvari koje treba da zapamtite, to će vam se čvršće urezati u pamćenje i vaš mozak će ih zabeležiti kao trajno znanje.

4. Podučavanje nekoga

Podučavanje nekoga je jedan od najboljih načina za brzo pamćenje dužih i kompleksnijih stvari, jer kada pokušavate nekoga da podučite nečemu, morate da iskoristite znanje koje već imate i da ga verbalizujete i upotrebite. Ukoliko nemate nikoga u blizini koga možete podučavati, možete koristiti ogledalo ili video kameru. Bez obzira na to kome pričate ili o čemu se radi, trebalo bi da se postavite kao da je to najvažnija stvar za vas i zato, kada slušate sebe, vaš mozak brzo pamti stvari koje izgovarate.

5. Pravite pauze

Nakon napornog dana, naš um treba da se opusti kao i naše telo. Ako pomerite granice svog mozga i ne napravite pauzu, verovatno nećete moći da se lepo skoncentrišete. Naravno, ne treba preterivati ni u pauzama. Treba da pravite male pauze tokom učenja kada se osećate umorno. Postavite sebi realan dnevni cilj i kada ga ispunite, preporučljivo je da napravite dugu i opuštajuću pauzu sa zabavnim aktivnostima.