Skver

Mesečno slao i do 50 hiljada SMS poruka!

Autor: infokg.rs
22:04 | Nedelja, 06 12 2015

Jedan Zagrepčanin (30) je zbog zavisnosti od SMS-ova izgubio posao, prijatelje, upao u dugove i na kraju završio na lečenju. Mesečno je, naime, slao i po neverovatnih 50.000 poruka!

"Doktore, molim vas, pomozite mom sinu. Mesečno pošalje čak 50.000 SMS-ova. U dugovima je i bez posla, a ja jednostavno ne znam šta se događa u njegovoj glavi. Dajte recite mu da prestane to da radi."

Tim rečima se majka Zagrepčanina u srednjim 30-im godinama obratila docentu Anti Bagariću, načelniku Zavoda za lečenje zavisnosti na Klinici za psihijatriju Vrapče u Zagrebu. Ali tada je već bilo kasno. Dijagnostikovana mu je retka bolest zavisnost od pisanja SMS-ova.

"50.000 poruka mesečno! I ja sam bio šokiran. Prvo sam mislio da ne postoji tehnička mogućnost za to, ali sam video račune. To su računi od nekoliko stotina hiljada kuna mesečno. I zvanja je bilo... To su zavisnici - poručio je načelnik zavoda Ante Bagarić

Potreba da svakodnevno pošalje oko 1.000 poruka, i to bilo kome, pacijentu doktora Bagarića uništila je život!

"Šta je loše u tome da pišem prijateljima i poznanicima, da ih pitam kako su, šta rade?! Oni se meni ionako ne javljaju, pa sam ja taj koji pokreće komunikaciju. Pa svi danas šaljemo SMS poruke. Nikome ništa nažao time ne radim, niti koga napadam" pokušao je visokoobrazovani muškarac, sa diplomom Pravnog fakulteta, opravdati svoju zavisnost od SMS poruka.

"To je stvarni slučaj, osobe koja ima takvu potrebu da to radi i koja je zapostavila većinu svojih porodičnih i poslovnih kontakata, a sve što treba ostvaruje kroz taj jedan kanal, kroz te poruke. Tako dobija pažnju" dodaje Bagarić.

Ali naprotiv, pacijent je umesto pažnje na kraju dobio samo izbegavanje. Sredina ga je isključila, prijatelji odbacili, banke su mu blokirale račune jer nije više mogao da podmiruje visoke telefonske račune. Ostao je i bez posla. A i supruga je pokrenula brakorazvodnu parnicu.

"Znate kad neko šalje SMS-ove mesecima, a nijednom nije otišao na piće sa prijateljima... Onda nestanu i ti prijatelji" priča Bagarić.

Ovaj zavisnik baš to nije mogao da uradi - da ugasi mobilni telefon! Slanje poruka postalo je smisao njegovog života! Neimenovani Zagrepčanin je zavisnik na lečenju već gotovo četiri godine - i na pola je puta da se izleči.

U brojevima to znači da sada mesečno pošalje oko 25.000 poruka. Izlečenje bi značilo pet poruka na dan.