SkverFoto: pexels/fauxels

Na koji način obroci i namirnice koje jedete utiču na jačanje imuniteta?

Autor: InfoKG
15:00 | Četvrtak, 01 04 2021

Ishrana je važan segment života svakog čoveka i izuzev neophodne energije za funkcionisanje organizma tokom čitavog dana, hrana koju konzumiramo igra veliku ulogu i u pogledu jačanja imuniteta. 

Baš iz toga razloga ćemo vam u narednim redovima predstaviti osnovne namirnice koje treba da se nađu na vašem tanjiru, a pomenućemo i šta bi trebalo da izbegnete ukoliko imate za cilj jačanje imuniteta i održavanje optimalnog stanja imunog sistema.  

Doručak - nemojte preskakati glavni dnevni obrok

Verovatno ste više puta tokom života čuli koliko je značajno da održavate kontinuitet rasporeda obroka, a da se u stručnim krugovima posebno naglašava značaj doručka kao prvog dnevnog obroka. 

Međutim, veliki broj ljudi preskače obroke. Pojedinci se vode razmišljanjem da će na taj način izgubiti kilograme, dok su tu i oni koji nemaju vremena za pripremu obroka usled ubrzanog tempa života, te odlučuju da pojedu nešto “sa nogu” ili pak ne pojedu ništa.

Značaj prvog dnevnog obroka leži u obezbeđivanju energije za početak dana, unosu neophodnih nutrijenata, ubrzavanju metabolizma i još mnogočemu. Savetujemo vam da izbegnete traženje izgovora, jer je za kreiranje zdravog i nutritivno bogatog doručka dovoljno svega nekoliko minuta. 

Primera radi, na vašem jutarnjem meniju mogu se naći ovsene pahuljice, potopljene u blagotvoran fermentisan mlečni napitak, sa dodatkom orašastih plodova, semenki i svežeg voća po izboru. 

Ukoliko je vaš izbor jogurt, kao posebno blagotvoran izdvaja se Balans jogurt Imlek kompanije sa povoljnim dejstvom na jačanje imuniteta i sa dodacima veoma značajnih vitamina. Ovaj ukusni napitak obogaćen je vitaminom D3, kao i vitaminima B6 i B12, što ga čini jedinstvenim na tržištu. Ovakav dodatak kaši vaš obrok će učiniti pravom vitaminskom bombom!

Izuzev ovsene kaše, na tanjiru mogu se naći i kuvana jaja koja se takođe izuzetno kombinuju sa mlečnim proizvodima različitog tipa, a kada imate nešto više slobodnog vremena za pripremu doručka, predlažemo vam da se oprobate u spremanju raznovrsnih slanih mafina. 

Dakle, doručak ne treba preskakati, a ovim putem treba uneti optimalnu količinu nutrititvno bogatih namirnica koje će vas dugo držati sitim i obezbediti vašem organizmu dovoljno energije.

Koje namirnice koje treba da se nađu na vašem dnevnom meniju?

Poznato je da pojedine namirnice direktno utiču na jačanje imuniteta, te predstavljaju prvu liniju odbrane od bakterija i virusa. 

Kako se to dešava i koje su namirnice utiču na jačanje imuniteta? 

Jednostavno! Pomoću vitamina, minerala i antioksidanasa koji se nalaze u brojnim namirnicama iz prirode. Poznato je da svaki vitamin i mineral ima značajnu ulogu, te pomaže nesmetano funkcionasanje mnogobrojnih procesa u ljudskom organizmu. 

Antioksidansi predstavljaju molekule vrlo važne za odbranu od oštećenja ćelijskih struktura, a njihov zadatak je uspore oksidaciju drugih molekula. Antioksidansi su najveći borci protiv slobodnih radikala koji izazavaju oštećenje na ćelijskom nivou, te na taj način dovode do razvijanja infekcija različitog tipa. 

Iako ljudski organizam sam stvara antioksidanse, često se dešava da dođe do disbalansa između ovih supstanci i slobodnih radikala, te je važno unositi ih na različite načine. Namirnice koje sadrže antioksidanse su svuda oko nas, a kao izrazito bogate istaći ćemo bobičasto voće, jabuke, artičoke, kelj, kupus, cvekle, spanać i razovrsne mahunarke. 

Izuzev pomenutih namirnica, na vašem tanjiru, kao sastavni deo obroka treba da se nađu različite namirnice koje će vam pružiti opimalnu dnevnu dozu nutrijenata, na kojoj će vam biti zahvalan sistem za varenje, ali i čitav organizam. 

Namirnice koje bi trebalo izbegavati u procesu jačanja imuniteta

Isto kao što se kao izdvajaju dobre grupe namirnica o kojima smo pisali u prethodnom pasusu, trebalo bi istaći i one koje negativno utiču na metabolizam, sistem za varenje, a samim tim i na jačanje imuniteta. Ovde spadaju takozvane “prazne kalorije” koje su sastavni deo brze hrane, industrijskih slatkiša, sokova i grickalica. 

Organizam od pomenutih namirnica ne može preuzeti nijedan nutrijent koji bi upotrebio u korist jačanja i održavanja osnovnih funkcija imunog sistema. Naravno, to ne znači da uopšte ne smete konzumirati ovakve proizvode, već da njihovo unošenje treba svesti na minimum, a oni nikako ne smeju predstavljati osnovni izvor energije i biti sastavni deo svakodnevnih obroka. 

Takođe, ne smemo izostaviti navike poput ispijanja alkohola i pušenja. Neumerenost u alkoholu vodi ka depresiji i drugim ozbiljnim stanjima, dok se nikotin smatra jednim od imunosupresanata.

Suplementi u ishrani - da ili ne? 

Dotaći ćemo se još jedne vrlo važne teme i odgovoriti na pitanje koje veliki broj ljudi često postavlja - Da li treba koristiti suplemente u ishrani? 

Suplementi u ishrani smatraju se korisnim kada govorimo o jačanju imuniteta, s obzirom na to da je u određenim periodima tokom godine smanjena mogućnost unosa određenih vitamina i minerala, a pojedini ljudi iz mnoštva razloga imaju insuficijenciju vitamina i minerala. Primera radi, tokom zime, naše telo je manje izloženo suncu, te je iz tog razloga manja proizvodnja vitamina D3. 

Takođe, vitamin C smatra se posebno korisnim u zimskom periodu, tokom sezone prehlade i gripa. 

Naglasićemo da se vitaminima i mineralima ne može nadoknaditi raznovrsna i izbalansirana ishrana, te da je to u svakom slučaju neizostavna stavka na putu jačanja imuniteta. 

Uz konsultaciju sa lekarom i pomoću nekoliko analiza, možete uočiti da li vam nedostaje određeni vitamin ili mineral, te pojačati njegov unos putem hrane i suplemenata. 

Nadamo se da vam je naš tekst pojasnio na koji način hrana utiče na jačanje imuniteta i čime treba da se vodite kako biste ishranom pozitivno uticali na imuni sistem. Naravno, treba pomenuti i druge životne segmente kao što su stres, san i druge životne navike koje imaju veliki značaj za jačanje imuniteta. 
 

Izvor: Avokado