SkverFoto: pexels/readymade

Najbolji suplementi za jačanje imuniteta

Autor: InfoKG
14:00 | Ponedeljak, 15 03 2021

Jačanje imuniteta je proces koji zahteva angažovanje u različitim aspektima života, te izuzev zdrave ishrane i konzumiranja namirnica koje sadrže esencijalne nutrijente, potrebno je baviti se fizičkom aktivnošću i izbaciti nezdrave navike u što većoj meri. 

Isto tako, brz tempo života neretko izaziva pad imuniteta i narušavanje opšteg zdravstvenog stanja, te je u dnevnu rutinu potrebno uključiti i unošenje vitamina i minerala putem različitih suplemenata. Napredne tehnologije umnogome su olakšale i pojednostavile iskustvo kupovine, pa je moguće kupiti mnogobrojne suplemente putem online šopa. 

Ukoliko je vaš izbor online kupovina savetujemo vam da ovakve preparate kupujete u apotekama koje nude profesionalnu uslugu, a kada je u pitanju apoteka Lora online šop poseduje širok asortiman raznovrsnih proizvoda, čije dejstvo, ali i cenu možete proveriti nakon samo nekoliko klikova.

Ništa veće kompjutersko znanje neće biti potrebno za dodavanje proizvoda u korpu i finaliziranje kupovine. Nakon toga, poručeni preparat stiže na kućnu adresu u kratkom roku.

Kako biste se odlučili za određeni preparat i saznali dejstva, ali i preporučene dnevne doze vitamina i minerala, pročitajte redove ispod.
  
#1 Vitamin C - apsolutni vladar na vitaminskoj ceni

Odavno je poznato pozitivno dejstvo vitamina C na čitav organizam i mnogobrojne metaboličke procese. Vitamin C je kao jedan od najjačih antioksidanasa, što znači da uspešno sprečava oksidaciju drugih molekula. 

Zašto je to važno? 

U oksidacionim reakcijama mogu se kreirati slobodni radikali, jedinjenja koja upravo u reakciji sa drugim molekulina dovode do oštećenja ćelijskih struktura i izazivaju oksidativni stres. Istraživanja pokazuju da slobodni radikali u telu mogu biti jedan od uzročnika bolesti poput kancera, ubrzanog starenja i određenih degenerativnih bolesti. Iz svega navedenog možemo zaključiti značaj uloge antioksidanasa. 

Antioksidansi ne dopuštaju kreiranje novih slobodnih radikala, a one koji su već nastali neutrališu. Pojedini antioksidansi nastaju u organizmu, drugi se nalaze u određenim namirnicama, a još jedan vid unosa je putem suplemenata. Veoma često je neophodan dodatni unos antioksidanasa, s obzirom na to da usled ubrzanog tempa života neretko dolazi do disbalansa antioksidanasa i slobodnih radikala, te do narušavanja celokupnog imunog sistema. 

Pomenućemo da i drugi vitamini i minerali imaju antioksidativnu sposobnost, a izuzev vitamina C, ističe se vitamin E kao veoma jak antioksidans. 

Pored antioksidativne sposobnosti, vitamin C stimuliše proizvodnju kolagena, ima antiimflamatorno dejstvo, poboljšava apsorpciju gvožđa, kalcijuma i cinka, te je obavezan dodatak ukoliko uzimate navedene suplemente. 

Preporučena dnevna doza vitamina C za odrasle je oko 60 mg, međutim pušači, kao i mnogi drugi kojima je narušeno opšte zdravstveno stanje treba da uzimaju veće doze vitamina C. 

Ukoliko unesete veću količinu vitamina C, on će se vrlo brzo izbaciti putem urina, te ne treba brinuti o hipervitaminozi. Međutim, isto tako ne treba preterivati sa konzumiranjem vitamina C, a dijareja je jedan od neželjenih efekata preteranog unošenja ovog vitamina (obično preko 2000 mg).

Suplementi vitamina C se uglavnom prodaju u vidu kapsula, tableta ili praha od 500 mg i 1000 mg.

#2 Cink - mineral od izuzetnog značaja za imuni sistem

Cink spada među esencijalne minerale, veoma značajne za funkcionisanje nekih od osnovnih procesa u organizmu. Izuzev osnovne uloge u procesu jačanja imunog sistema, cink ima brojne funkcije. 

Učestvuje u sintezi proteini, ima umirujuće efekte i pozitivno dejstvo na pamćenje i koncentraciju, značajan je za zdravlje kose, noktiju i kože i pruža blistav izgled koži, a tu su i mnoga druga istaknuta dejstva po kojima se cink ističe. 

Nedostatak cinka biće vidljiv i umnogome uticati na vaše opšte stanje - oslabljen imunitet, gubitak apetita, otežano zarastanje rana, loše pamćenje, opadanje kose, listanje noktiju, dehidriranost kože, itd. Iz tog razloga, potrebno je obezbediti optimalnu dnevnu doza cinka organizmu. 

Proizvodi se u različitim formama. Preporučena dnevna doza ovog minerala za žene je 8mg, za muškarce 11 mg. Trudnice treba da unose takođe 11 mg, a dojilje 12 mg. 

Ipak, žene u drugom stanju u svakom slučaju treba da se posavetuju sa odabranim lekarom pre nego što započnu konzumiranje blo kog suplemeta, pa i cinka. 

#3 Magnezijum - prva linija borbe protiv stresa 

Još jedan esencijalni mineral koji se nalazi na našoj listi je magnezijum. On je važan za sve organe, a učestvuje u mnoštvu procesa u organizmu. Poznato je njegovo blagotvorno dejstvo na srce i kardiovaskularni sistem, nervni sistem, mišiće, respiratorni sistem, a pomaže kod stanja poput grčeva, hroničnog umora, glavobolja, šećerne bolesti, itd. 

Ne smemo zaboraviti na jednu od osnovnih funkcija magnezijuma, te ćemo pomenuti da je ovaj mineral izuzetno koristan i blagotvoran kod stresnih stanja, nervne napetosti i iscrpljenosti, a preporučuje se osobama koje se izlažu većim psiho-fizičkim naporima.

Preporučene dnevne doze magnezijuma kod odraslih mušaraca je od 400 do 420 mg, dok je kod žena ta doza između 310 i 320 mg. Kada su u pitanju suplementi, magnezijum se može pronaći u različitim oblicima, a najbolja apsorpcija pokazana je konzumiranjem citrata, glicinata i orotata.  

Na kraju ćemo dodati da suplementi u svakom slučaju ne mogu biti zamena za raznovrsnu zdravu ishranu bogatu hranljivim sastojcima koji učestvuju u mnogobrojnim procesima u organizmu, te deluju na jačanje imunog sistema čoveka. 

Izvor: Avokado