SkverFoto: pixabay.com

Od prejedanja do trudnoće: Evo šta sve može biti uzrok nadutog stomaka

Autor: InfoKG
14:00 | Subota, 11 03 2023

Otok stomaka je često neprijatan i bolan, a uzroci mogu da budu u potpunosti bezazleni, poput prejedanja, preko trudnoće, pa sve do apscesa. Nekada ovaj problem možete rešiti kod kuće uz diuretike, odmor i smanjen unos hrane, ali ukoliko se javlja i temperatura, krv u stolici ili mučnina, trebalo bi da posetite lekara, piše Telegraf.rs.

Ova vrsta promene može da se desi iz više razloga, od prekomernog unosa hrane, trudnoće, do nekih akutnih i hroničnih bolesti. Važno je da pravu dijagnozu, ako simptomi traju, može da postavi samo lekar, preciznom dijgnostikom i utvrđivanjem tačnog uzroka zbog koga vam se pojavio otok.

Čest uzrok oticanja stomaka su gasovi. Gutanje vazduha kao deo loše navike kada brzo jedete, ali i prekomerno konzumiranje čak i zdrave, a posebno nezdrave hrane, može da dovede do stvaranja gasova. Ako gasovi ostanu u crevima, često rezultiraju otokom abdomena.

Sindrom iritabilnog creva (IBS) je poremećaj koji izaziva grčeve i bol u stomaku, pored ostalih simptoma. IBS takođe može da izazove nadimanje i gasove, što dovodi i do otoka. Prema istraživanju,od 10 ljudi na nivou svetske populacije, jedna osoba ima simptome nervoznog creva.

Intolerancija na laktozu je stanje koje se javlja kada telo nije u stanju da svari laktozu – šećer koji se nalazi u mlečnim proizvodima. Simptomi uključuju i nadimanje stomaka i gasove, kao i oticanje. Ako osetite nelagodnost i otok se pojavi u roku od dva sata od uzimanja mlečnih proizvoda, moguće je da ste intolerantni na laktozu.

Do apscesa dolazi kada se tečnost nakuplja u stomaku. Jedan od razloga mogu biti bolesti jetre, kao što je ciroza, koja je ozbiljan stadijum oštećenja jetre. Kada se apsces razvija, moguće je da nećete osetiti nikakve simptome. Međutim, kako se tečnost akumulira protokom vremena, primetićete da vam stomak postaje sve više i više otečen.

Drugi uzroci koji mogu da dovedu do oticanja stomaka jesu i kamen u žučnoj kesi, pankreatitis, ginekološki problemi…

Otečeni stomak može biti uzrokovani  drugim, manje uobičajenim simptomima. Recimo, zbog pojave kamenja u žučnoj kesi, ili pankreatisisa (upale pankreasa). Povećanje telesne težine takođe može da izazove oticanje stomaka, ali i blokadu creva. Cista na jajnicima mogu za posledicu da imaju otok abdomena.

Malo je verovatno da je vaš otečeni stomak rezultat neke ozbiljne bolesti, ali postoji nekoliko stvari na koje treba da pazite – ta mogućnost uvek postoji. Ako uz otok, koji ne prolazi, imate i još neki simptom poput temperature ili mučnine, obavezno se javite lekaru. Ako imate jaku dijareju koja traje duže od nekoliko dana ili krv u stolici, i u tom slučaju ste za hitan pregled. Nedostatak apetita i odsustvo želje da pijete vodu, uz otok, još jedna je indikacija za obraćanje stručnjaku.

Ako odmor i smanjenje količine natrijuma u ishrani ne pomognu u ublažavanju simptoma i ne smanje otok, lekar će vam možda prepisati neki diuretik. Diuretici će pomoći bubrezima da uklone višak tečnosti. U retkim slučajevima, infekcija može da se razvije u ascitičnoj tečnosti. Ako do toga dođe, obavezni su antibiotici. Apsces je često neželjeni efekat nekog drugog ozbiljnog problema u telu, kao što je ciroza, a ta bolest mora da se leči.

Ako vam je stomak otekao jer ste jeli previše, sačekajte da se hrana svari. Plan konzumiranja manjih obroka smanjuje i mogućnost otoka, uz ubrzavanje varenja. U slučaju da su razlog gasovi, izbegavajte hranu koja ih izaziva, i jedite sporije. Izbegavanje mlečnih proizvoda pomoći će ako ste intolerantni na laktozu. Smanjenje nivoa stresa i povećanje unosa vlakana pomažu u ublažavanju simptoma IBS (iritabilnog kolona). Ako imate apsces, odmarajte, smanjite hranu koja ima visok nivo natrijuma i čuvajte se infekcija.

Izvor: Telegraf.rs