SkverFoto: pixabay

On zapravo greje i nije uvek bio legalan

Autor: InfoKG
18:58 | Sreda, 30 11 2022

Iako se po pravilu dešava zimi, zapavo nas greje.

Dok razmišljamo o snegu koji samo što nije, otkrili smo neke iznenađujuće činjenice o zimskim padavinama!

Bez obzira da li volite da se valjate u snegu sa pojavom prve pahulje ili vam je draže da se sklupčate do prolećnog odmrzavanja, ili ste od onih koji mogu samo da sanjaju o snegu, nudimo vam mećavu sjajnih činjenica o snegu - piše 24sedam

Sneg nije beo

U pitanju je mit nad mitovima, jer sneg nije beo. Zapravo je bezbojan. Sneg se sastoji od čestica leda, a led je providan, što znači da svetlost ne prolazi lako kroz njega, već se odbija. Kada svetlost udari u pahulju, ona se reflektuje o nju, često se odbijajući između površina, i zbog toga se ta svetlost reflektuje nazad u naše oči kao bela boja. Zbog toga, izbliza ili uvećana, pahulja uvek izgleda providno, ali u stvarnosti izgleda belo.

Sneg u boji

Sneg može izgledati i narandžasto i žuto i roze i zeleno, pa čak i ljubičasto. Iako je tehnički bezbojan, sneg može da sadrži prašinu ili alge koje mu daju različite boje. Narandžasti sneg je pao iznad Sibira 2007. godine, a ružičasti sneg (sneg lubenice) prekrio je Krasnodar 2010. godine. Sneg od lubenice je uobičajen u planinama i ima sladak miris i ukus. Međutim, često sadrži gadne alge od kojih će vam biti muka, pa ga nemojte jesti!

Zimski sneg nije uvek bio legalan

Teško je poverovati, ali početkom 90-ih, zimska sezona je bila toliko teška za Sirakuzu u Njujorku da je Savet doneo dekret u martu 1992. u kome je pisalo da ako padne više snega na Badnje veče nego prošle godine, da bude stavljen van zakona. Naravno, kako se zimski sneg ne može kontrolisati, sneg je pao tek dva dana kasnije, a naredna zima je bila još teža od prethodne.

Postoje stotine reči za sneg

Često se navodi da Inuiti imaju 50 reči za sneg, što je činjenica koja je diskreditovana kao čista spekulacija, a zatim potvrđena kao otprilike tačna. Bez obzira koliko ih zapravo imaju, sve to bledi u poređenju sa Škotima. Istraživači sa Univerziteta u Glazgovu tvrde da škotski jezik ima 421 izraz koji se odnosi na snežne pahulje.

Sneg na Marsu

Prema Nasinim naučnim simulacijama (potvrđenim udaljenim robotima na površini planete), tokom leta na severu Marsa može doći do iznenadnih snežnih oluja. Znamo da na Marsu postoje oblaci i podzemni led, tako da je sneg svakako verovatan.

Majmuni vole sneg

Nemojte ni trenutak pomisliti da smo mi jedini sisari koji uživaju u dobrom grudvanju. Japanski makaki, poznati i kao „snežni majmuni“, bi nam u tome mogli praviti društvo. Naime, nedavno je grupa ovih majmuna uočena kako se igra sa snežnim kuglicama. Čini se uživaju u otimanju i borbi oko grudvica snega.

Previše snega nije dobro za vas

Provedite previše vremena na padinama i mogli biste patiti od pibloktoa ili „arktičke histerije“, poremećaja koji pogađa Inuite koji žive unutar arktičkog kruga. Simptomi uključuju besmisleno verbalno ponavljanje ili izvođenje iracionalnih ili opasnih radnji, nakon čega sledi potpuna amnezija.

Strah od snežnih padavina

Jedno psihološko stanje koje definitivno postoji je chionophobia, ili strah od snega. Dok se te pojave mogu razviti zbog traume u detinjstvu koja uključuje snežnu nesreću, postoje i one iracionalnije varijante u kojima ljudi razviju akutni strah da će biti zarobljeni ili zatrpani u snegu čak i ako nema pahulje na vidiku.

Sneg nas greje

Pošto se sneg sastoji od 90 do 95 procenata zarobljenog vazduha, to znači da je odličan izolator. To je razlog zašto se mnoge životinje zavlače duboko u sneg tokom zime kako bi prezimile. To je takođe razlog što iglui, koji koriste samo toplotu tela da ih zagreju, mogu biti 100 stepeni topliji unutra nego spolja.

Izvor: 24sedam