SkverFoto: freepik.com

Organizacija selidbe - o čemu sve treba mislite

Autor: InfoKG
12:00 | Subota, 25 12 2021

Konačno ste odabrali tačan datum preseljenja. Uzbuđeni ste, a i malo nervozni. 

Da bismo vam olakšali ovaj stresan proces preseljenja, sastavili smo kontrolnu listu osnovnih potrepština za stan koje biste sigurno želeli da imate na dan selidbe. 

Podelili smo ovu kontrolnu listu po prostorijama u stanu, odnosno kući, a vi vašu možete prilagoditi rasporedu u vašem novom prostoru. Sigurni smo da će ova ideja ublažiti stres koji je normalan za proces preseljenja, ali i učiniti ovu aktivnost mnogo zanimljivijom. 

Nakon što se pripremite i spakujete sve stvari biće vam potreban i prevoz za iste. Ukoliko je u pitanju manja selidba, kombi je najpraktičnije rešenje za prevoz stvari ali ukoliko imate mnogo nameštaja i lokacija vašeg novog doma nije tako blizu, najbolje je da unajmite kamion.

Kuhinja - budite oprezni pri pakovanju

Ako uzmemo u obzir da ćete napraviti svoju listu stvari za pakovanje, lako ćete spremiti kutije za transport, a kasnije ih i raspakovati. Sedite u kuhinju pre pakovanja, uzmite parče papira i klasifikujte po željenim kategorijama sve stvari koje imate u kuhinji odnosno koje ćete da selite. Ne samo da će vam na ovakav način biti zanimljivo pakovanje i raspakovanje, već će vam biti i daleko lakše da ispratite i privedete kraju vašu selidbu.

U kuhinji možete da krenete od većih stvari ka manjim. Mi vam predlažemo sledeću klasifikaciju:

Stolovi i stolice - Ukoliko su vaše stolice i sto na rasklapanje, biće teže upakovati ih u kombi, nositi i transportovati i generalno samo rasklapanje će vam oduzeti dosta vremena, ali ukoliko želite da u transportnom sredstvu njima zauzmete što manje mesta, ovo je odlična stvar. U svakom slučaju, kuhinjski nameštaj obmotajte streč ili pucketavom folijom ili kombinacijom obe i spreman je za put.

Kuhinjski uređaji - stavite na spisak sve, od većih kuhinjskih uređaja kao što su frižider, mikrotalasna pećnica, rerna, ploča sa ringlama do onih manjih kuhinjski aparata kao što su multipraktik uređaji, mikser, seckalice, aparat za kafu. 

Budite sigurni da ste frižider i zamrzivač odledili i očistili nekoliko dana ranije i tako ga spremili za transport.

Celokupno posuđe u kuhinji (šerpe i tiganji, tepsije, plehovi) - ovaj tip stvari najbolje je da upakujete zajedno sa kuhinjskim krpama kako se tokom pakovanja i transporta ne bi oštetile i izgrebale. 

Posude - tanjiri, činije, malo ukrasno posuđe, čaše, šolje - Keramičke i porcelanske stvari pažljivo spakujte na sličan način kao i prethodnu kategoriju, u kutije u kojima se neće pomerati kako se ne bi polomili i oštetile. Manje činije spakujte u veće a između njih naslažite kuhinjske krpe ili ukoliko ih nemate dovoljno, salvete. 

Spavaća i dnevna soba - pakovanje velikih stvari za selidbu

Pre nego što počnete da pripremate velike delove nameštaja iz spavaće i dnevne sobe, preporučujemo da iz istih uklonite sitnice, odnosno da ih spakujete takođe po vašoj željenoj klasifikaciji. 

Na prvom mestu sklonite i pripremite sve tepihe i staze. Urolajte ih i zalepite trakom jer će vam tako biti najlakši za dalji transport. Ne zaboravite lampe, biljke, manje police na zidovima, komode, sve kutije i korpe za odlaganje, lustere, umetničke slike itd. 

Sav nameštaj koji vam ostane u ove dve prostorije umotajte minimum u streč foliju, a u zavisnosti od osetljivosti pojedinih delova nameštaja, dodajte i pucketavu foliju i rebrasti karton. To važi za krevete, ormane, dušeke i ostale veće delove nameštaja.

Televizor - današnji televizori su veoma osetljivi pa bi najbolje bilo da ga transportujete u svom automobilu ili da ga dobro zaštitite pre nego što ga ubacite u kombi za selidbu.

Kupatilo - najlakše za kraj

Ono što će vam biti neophodno čim uđete u novi dom jesu pojedine stvari koje se nalaze u kupatilu ali je najbolje da kupatilo ostavite za kraj će vam tokom selidbe biti potrebno. Od sredstava za čišćenje kupatila do sredstava za ličnu higijenu, sve ovo će vam biti neophdno vrlo brzo nakon preseljenja. 

Mašina za veš - Slično kao sa frižiderom i zamrzivačem, osigurajte bezbednost vaše veš mašine na najbolji mogući način - najbolje dvostrukim slojem folija (streč i pucketavom) i rebrastim kartonom.

Sredstva za čišćenje - Hemiju za čišćenje kupatilskih površina možete da zapakujete zajedno sa sunđerima i četkama. Dobro proverite da li ste zatvorili sve flaše i bočice hemije da se ne bi rasule po kutiji i van nje i oštetile druge stvari. Dodatno, možete ih spakovati u kese pa u kutuje. 

Sredstva za higijenu - Omiljene sapune, kupke, šampone, šminku, zapakujte u nesesere po kategorijama. Ne zaboravite peškire koje biste trebali da spakujete u čiste kese ili putne torbe pre pakovanja u kartonske kutije.

Korpe za veš i za odlaganje - Dobra stvar kod ovih predmeta je što gore navedene potrepštine možete spakovati u ove korpe a onda u kutije za seljenje. 

Terasa i ostava 

Nakon što ste spakovali većinu stvari iz dnevne sobe i ostalih prostorija, pripremite i spakujte u kutije sve sa terase ili ostave.

Na terasi je obično baštensko cveće pa budite sigurni da se tokom transporta saksije neće prevrnuti i isprljati ostale stvari kao i da se cveće neće polomiti. 

Budući da je različit spektar stvari koje držimo u ostavama, pažljivo isplanirajte i sortirajte ove stvari kako bi vam bilo lakše samo raspakovanje i eventualno sređivanje u novom stanu. 

Ne zaboravite razne alate jer će vam većina njih biti potrebna prilikom sklapanja i nameštanja nameštaja u vaš novi dom. 

Nadamo se da su vam ovi saveti olakšali proces seljenja. Srećno!

Izvor: Avokado