Skver

Panini "groznica": MENJAŽA sličica spojila sve generacije (FOTO)

Autor: Jovana Mladenović
10:00 | Utorak, 12 06 2018

"Imam, imam, nemam, nemam"... Skupljači sličica za Paninijev album "Rusija 2018", posvećen predstojećem fudbalskom
Svetskom prvenstvu u Rusiji, nedeljama za nama zaposedali su vikendom pešačku zonu. Okupljaju se hobisti i ljubitelji "najvažnije
sporedne stvari na svetu" svih generacija - mališani koji "peku zanat" i stariji kojima je menjaža odavno ušla pod kožu.
Spisak sa brojevima sličica koje je najteže naći podugačak je. Najtraženiji su grbovi, zlatne serije.

Svetsko prvenstvo u fudbalu je svake četvrte godine, a njegov neizostavni deo su Panini sličice fudbalera. To je jednostavno tradicija. Braća Panini su prvi album objavila 1970, a u SFRJ se prvi album pojavio za Svetsko prevnstvo u Nemačkoj 1974 u izdanju „Dečjih novina“ iz Gornjeg Milanovca.

Ako se u protekla dva meseca vikendom oko podneva prolazili kroz pešačku zonu, niste mogli da ne primetite gužvu. Klinci koji jedva i znaju trocifrene brojeve, odrasli, očevi sa decom, a i po koja mjaka, deke i bake koje pomažu unucima... doktori, advokati, političari, glumci, sportisti... Svi oni menjaju sličice.

Godinama unazad u Kragujevcu je mesto za menjažu u pešačkoj zoni, kod Zlatne ruže. Vikendom od 10 sati mogli ste da primetite kako se polako skupljaju svi oni koji bi da razmene sličice, da ubrzaju popunjavanje albuma. Manje grupice, dvoje, troje stoje i gledaju duplikate, papiriće na kojima su napisali nedostajuće sličice, neki nose i cele sveske, a postoji  i mobilna aplikacija.

Svetsko prvenstvo u fudbalu održava se od 14. juna do 15. jula u Rusiji.

Nema žurbe. Većina je kući spakovala duplikate po redu, da ubrzaju zamenu, ali taj red traje dok ne stignu novi duplikati, kao posledica razmene. Nije ni bitno da li su po redu, bitno je pronaći one sličice koje nedostaju.
Na ceni su sličice najpopularnijih fudbalera današnjice...Ronaldo, Mesi, Suarez, Salah...ili nekome lični favoriti. Ove godine klinci uveli neku novu modu, pa skupljaju „zlatne“ (grbove reprezentacija) i njima trguju.

Malo malo, pa se čuje...fali mi samo jedna! Nekako u tom trenu svi nesvesno pogledaju među svoje duplikate, da provere da li slučajno ipak imaju traženu sličicu. To je jednostavno duh koji vlada među svima koji menjaju.

Skupe su ove godine, slažu se svi kolekcionari, ali ipak... Ko im može odoleti.

Za jednu sličicu  neki su spremni da daju i 10, samo da se polje u albumu što pre popuni. Ima i starijih koji klincima dodaju novac za još jednu kesicu uz važnu sličicu koju su zamenili. 

Ova okupljanja su prilika i da se dovrše neki stariji albumi. 

ZANIMLJIVOSTI O ALBUMU: 

Matematičar Pol Harper procenio je da je za popunjavanje albuma za ovogodišnje Svetsko prvenstvo u Rusiji potrebno 70.000 dinara (uračunao je prosečan broj duplikata), što je dva puta više od sume potošene za album sa Evropskog prvenstva 2016. godine. Jedna kesica sa sličicama košta 80 dinara, što je 60 odsto skuplje – za Evropsko prvenstvo pre dve godine, kesica je koštala 50 dinara. Ako razmenjujete sličice sa desetoro ljudi, potrošićete u proseku 24.700 dinara, sudeći po procenama profesora Harpera.

Galerija slika