SkverFoto: pixabay.com

Plastični kontejneri i njihova primena u savremenoj industriji

Autor: Srbijanka Stanković
16:00 | Petak, 23 04 2021

Suočeni sa potrebama nove industrijalizacije, proizvođači na globalnim tržištima pokušavaju da se izbore sa sve većim potrebama za inovacijom,  tako da budu usmereni na maksimizaciju efikasnosti proizvodnih procesa.

Zemlje u razvoju suočavaju se sa vrlo različitim izazovima, u stalnoj potrazi za idealnim pakovanjem koje će na najbolji način sačuvati teret od oštećenja ili kontaminacije i u isto vreme minimazirati otpad

Svojom jedinstvenom i raznolikom kombinacijom svojstava, plastika predstavlja idealan materijal za ispunjavanje brzo rastućih zahteva tržišta za inovacijama i vrhunskim performansama u svim segmentima manipulacije robom.

Raznovrsnost i specifična svojstva plastike predstavljaju neprocenjiv ambalažni materijal za sve vrste komercijalnih i industrijskih proizvodnji širom sveta. Iskorišćavanjem gotovo neograničene prilagodljivosti plastike, ovaj tip ambalaže predstavlja najznačajniju kariku tokom prerade, skladištenja, transporta, zaštite i očuvanja proizvoda.

Višekratna plastična ambalaža može poboljšati kretanje proizvoda duž lanca snabdevanja u većini industrija, omogućavajući kompanijama da smanje ukupne troškove i postigne održivu optimizaciju. 

Inovativna i održiva rešenja za pakovanje

Sa više od 50 godina iskustva u razvoju industrijske ambalaže za višekratnu upotrebu, kompanija Schoeller Allibert nudi standardizovana rešenja koja najviše odgovaraju logističkim zahtevima diverzibilnih segmenata industrijske proizvodnje koji zadovoljavaju potrebe skladištenja, rukovanja i distribucije - pomažući klijentima da ubrzaju procese manipulacije, smanje troškove logistike i eliminišu ambalažni otpad.

Proizvodnja kontejnera uključuje čvrste kontejnere za slaganje, kontejnere sa zaštićenim poklopcem za siguran transport, krute i tvrde velike kontejnera sa mogućnošću rasklapanja, palete i kolica, dizajnirane da maksimalno zaštite male, velike ili specifično oblikovane komponente, omoguće brzu isporuku robe i, sa sklopivim jedinicama ili jedinicama koje se mogu složiti, uštede dragoceni prostor na povratnim putovanjima.

Ova inovativna rešenja pokrivaju raznolike sektore tržišta industrijske proizvodnje koji obuhvataju vazduhoplovstvo, hemijsku i farmaceutsku industriju, industriju hrane i pića, elektronike, reciklaže, tekstila i mnogih drugih.

Visok stepen adaptivnosti u automatizovanim sistemima

Odgovarajuće pakovanje u vidu povratne plastične ambalaže presudno je za efikasan rad automatizovanih skladišta. Samo pravilne metode manipulacije, skladištenja i tranasporta u svim proizvodnim segmentima omogućavaju visok nivo bezbednosti, sprečavaju oštećenja i i stvaranje otpada. Automatizacija industrijskih plastičnih kontejnera obuhvata procese rasklapanja ambalaže ili slaganje na stalaže što dovodi do povećanja prosečne efikasnosti skladišta.

Jedinstveno patentirani dizajn baze i oboda plastičnih kontejnera omogućava brzo kretanje i paletiranje u skladišnim pogonima, a njihova funkcionalnost čini procese logistike efikasnijim i profitabilnijim.

Proizvedeni u preciznim dimenzijama, kako bi se uklopili i nesmetano funkcionisali sa  opremom za rukovanje, ovi plastični kontejneri idealan su saveznik manipulacije u automatizovanim skladištima i distributivnim centrima, promovišući pouzdan i dosledan protok robe sa mogućnošću velikih jediničnih opterećenja što omogućava brzo kretanje kroz automatizovane sisteme za skladištenje i preuzimanje.

Inovativna paleta plastičnih proizvoda nove generacije

Veliki izbor različitih modela i funkcionalnih karakterisitika plastičnih kontejnera garantuje kompatibilnost sa kompleksnim proizvodnim operacijama industrijske proizvodnje i obuhvata velike sklopive kontejnere, krute paletne kontejnere, plastične kutije za odlaganje, IBC kontejnere srednjeg obima i mnoge druge iz široke lepeze proizvoda povratne plastične ambalaže.

Kruti paletni kontejneri

Zbog svoje robusne konstrukcije i visokog stepena stabilnosti, ovaj tip ambalaže savršen je za repetitivnu upotrebu. Pogodni za sve vrste skladištenja i distribucije roba kao i reciklaže otpada, odlikuje ih efikasna moć slaganja, što dovodi do velike uštede na prostoru i smanjenje troškove prevoza. Često se koriste u prehrambenom sektoru zbog velikog kapaciteta regala, lakoće čišćenja i visokog stepena adaptilnosti sa viljuškarima i automatizovanim transportnim sistemima. 

Sa preko 40 vrsta proizvoda na tržištu, koji se razlikuju po tipu osnove, dimenzijama, tipu bočnih zidova i dodatnoj opremi, sa integrisanim točkovima ili poklopcem i mogućnošću aplikacije u različitim industrijama, od automobilske industrije do prehrambene – ovi kontejneri predstavljaju jedan od najzastupljenijih tipova plastičlne povratne ambalaže na savremenom tržištu.

Stack & Nest – Plastične kutije za odlaganje

Ručni kontejneri za sakupljanje i slaganje štite proizvod tokom branja, montaže, prerade, skladištenja i distribucije u širokoj paleti industrija, uključujući farmaceutsku, živinsku, automobilsku, tehničku, vazduhoplovnu, pekarsku, proizvodnu, odevnu i elektronsku. Ove kutije visokih performansi dostupni su u nekoliko stilova kako bi se aplicirala vrhunska ušteda prostora za efikasno skladištenje i distribuciju. Ručni kontejneri slažu se puni jedan na drugi preko poklopca ili horizontalnom rotacijom gornje kutije za 180 stepeni.

Kada su prazni, efikasno se gnezde jedno u drugi čime realizuju maksimalnu uštedu prostora čime predstavljaju ekonomsku, ekološku i efikasnu alternativu kartonskim ili drvenim kutijama.

IBC kontejneri srednjeg obima

Srednji kontejneri za rasuti teret, na tržištu poznatiji kao IBC kontejneri, predstavljaju najefikasniji sistem za manipulaciju tečnih roba ili roba u rinfuzi. Čvrste i izdržljive konstrukcije, napravljeni od reciklažnog materjala, poseduju dvostruke zidove, integrisanu slavinu za lako istakanje tečnosti i polietilenske „kese“ visoke gustine koje omogućavaju visok nivo higijenske zaštite proizvoda kao i visok stepen opterećenja i do 8000 kg u slučaju opterećenja s mogućnošću slaganja.

Veliki sklopivi kontejneri

Idealni za manipulaciju svih vrsta tereta, dostupni u 3 standardna otiska, veliki sklopivi kontejneri imaju mogućnost rasklapanja kada su prazni, što nudi izvrsnu uštedu prostora i goriva, posebno u povratnim putovanjima. Svojim spesifičnim karakteristikama, predstavljaju idealno sredstvo za transport robe preko velikih udaljenosti i pogodni su za veliki broj povratnih putovanja, smanjujući emisiju ugljenika i maksimizirajući uštedu troškova.