SkverFoto: yt screenshot

Poskupela priprema SLAVSKE trpeze

Autor: InfoKG
12:47 | Četvrtak, 15 12 2022

Za pripremu krsne slave potrebno je pravo bogatstvo.

U odnosu na prošlu godinu, priprema slavske trpeze je poskupela za oko 20 odsto a najviše novca je potrebno za kupovinu sveže ili pripremljene ribe.

Uveliko traje sezona slava, a usred silnih poskupljenja domaćini moraju dobro da se pripreme za porodičnu proslavu.

Krsna slava u Srbiji predstavlja za većinu stanovništva najvažniji događaj u godini. Svako se trudi da mu trpeza izgleda što bogatije, bila ona posna ili mrsna, ali ukupni troškovi potrebni za pripremanje slave variraju zavisno od odabira hrane.

Cena ribe je ranije bila veća od cene mesa, pa je za posnu slavu bilo potrebno izdvojiti i više novca. Danas su se cena mesa i ribe gotovo izjednačile.

Pretragom po prodavnicama, pečenjarama i ribarnicama dolazi se do podatka o razlikama u cenama. Kilogram pečenog šarana je skuplji od svinjskog i jagnjećeg pečenja. Prema tvrdnjama najvećih domaćih proizvođača, kilogram šarana košta 749 dinara u maloprodaji. Veliki trgovci su snizili cene neposredno pred slave da bi privukli kupce. Šaran se kod njih može naći i za 100 dinara manje po kilogramu, a umanjena je cena pastrmke i morske ribe. Cena oćišćenog šarana je oko 1000 dinara, šnicle se mogu naći po ceni od 1200 dinara. Za kilogram lignji potrebno je izdvojiti od 1330 do 1990 dinara. Za svežu ribu mora da se izdvoji od 600 do 2.000 dinara po kilogramu u zavisnosti od vrste, dok je pečena riba dva do tri puta skuplja, tako je kilogram pečene pastrmke 1.900, smuđa 2.990, soma 3.290, a šarana od 2.500 do 2.800 dinara. Skuša i oslić hek su oko 1.200, škarpina 1.890, a orada i brancin 2.990 dinara po kilogramu. Pržene lignje koštaju 3.990, dok su na roštilju 4.990 dinara.

Proizvođači najavljuju veće cene od januara 2023. godine, a na proleće bi moglo da se desi da čak ribe i ne bude u domaćim ribnjacima.

Prema rečima vlasnika jedne od ribarnica, riba je poskupela i u nabavci, a cene pečenih specijaliteta su ove godine više zbog rasta svih troškova. Ipak mušterija ima i pred Svetog Nikolu, ribarnica već dve nedelje ne prima porudžbine, jer je sve popunjeno. 

Iako je Sveti Nikola posna slava, ima dosta ljudi koji uzimaju pečenje i pripremaju mrsnu trpezu. Pečenje je ove godine jeftinije od pečenih ribljih specijaliteta. Svinjsko pečenje košta od 1.400 do 1.600 dinara, dok jagnjeće pečenje košta od 2.300 do 2.500 dinara za kilogram.

Izvor: Uzvik