Da li ste znali da šafran nosi titulu najskupljeg začina na svetu? Njegova cena dostiže neverovatne visine, i to s dobrim razlogom. Za samo jedan kilogram ovog "zlatnog praha" potrebno je čak 250.000 ručno ubranih cvetova šafrana.
Kako nastaje šafran?
Šafran se dobija iz cveta biljke Crocus sativus, poznatijeg kao šafranov krokus. Ono što ga čini toliko vrednim su crveni žigovi (stigme) koji se pažljivo beru iz svakog cveta. Ovaj proces je izuzetno delikatan i zahteva preciznost i strpljenje, jer se stigme moraju ručno ukloniti i osušiti kako bi zadržale svoj prepoznatljiv ukus i miris.
Zašto je šafran tako skup?
Osim mukotrpne berbe, šafran se uzgaja u ograničenim količinama i u specifičnim klimatskim uslovima. Većina svetske proizvodnje dolazi iz Irana, Indije, Maroka i Španije. Na primer, za uzgoj šafrana potrebna je plodna zemlja, mnogo sunca i minimalna kiša tokom cvetanja. Kombinacija ručnog rada i ograničene dostupnosti doprinosi njegovoj visokoj ceni, koja može da prelazi 10.000 evra po kilogramu.
Više od začina
Osim što je nezamenljiv u kuhinji, šafran ima bogatu istoriju i brojne zdravstvene benefite. U drevnim civilizacijama koristio se kao lek, boja za tkanine, pa čak i kao simbol bogatstva i luksuza. Danas je poznat po svojim antioksidativnim svojstvima, sposobnosti da poboljša raspoloženje i podrži zdravlje kože.
Kako koristiti šafran?
Šafran je nezaobilazan sastojak u jelima poput paelje, rižota i tradicionalnih iranskih i indijskih specijaliteta. Dovoljna je samo mala količina da jelu doda karakterističan ukus i zlatnu boju.