SkverFoto: Pexels.com

Selidbe teških stvari – kako da bude lako

Autor: Srbijanka Stanković
11:00 | Utorak, 07 12 2021

Selidbe teških stvari za mnoge je zastrašujući posao koji zahteva puno vremena za priremu, pakovanje i transport. Ali ne brinite, uz malo dodatnog opreza i pažnje, svi predmeti će stići u vaš novi dom u savršenom stanju, bez previše stresa.

Ukoliko ne možete da zamislite kako da prenesete veliki ormari ili tešku sofu iz starog u novi stan i plašite se selidbe, imamo dobre vesti. Selidba teških stvari može biti težak i zahtevan posao, ali postoji nekoliko korisnih i praktičnih trikova koji mogu pojednostaviti ceo proces. Pročitajte!

Planirajte unapred

Planirajte prenos unapred, jer poslednje što želite da se desi jeste da podignete težak predmet, počnete da ga nosite prema izlazu a onda uvidite da ne može da prođe niz stepenice ili kroz vrata.

Iako ovo deluje kao očigledno mnogi pre transporta zaborave da osiguraju prolaz i premere sve izlaze kako ne bi došlo do oštećenja predmeta koji se prenosi, zidova ili ograde na stepeništu.

Osim toga, poželjno je da obrišete put kako ne bi bio klizav i pomerite suvišne stvari koje mogu da smetaju. Izaberite odgovarajuću obuću, tj. onu koja će vam pružiti najbolju moguću zaštitu i stabilnost.

Najbolje rešenja jesu zatvorene cipele sa gumenim đonom.

Pitajte prijatelje da vam pomognu prilikom selidbe teških stvari

Podizanje teškog nameštaja i upakovanih kutija nije posao koji trebate sami da uradite – veoma je rizično, prilično opasno i nesigurno. Zamolite dobre prijatelje da vam u tome pomognu i, naravno, obećajte da ćete vratiti uslugu kada za to dođe vreme. Ako vaši prijatelji nisu u mogućnosti da vam pomognu, angažujte profesionalce. Potražite pouzdanu agenciju za selidbe online (dovoljno je da u pretraživaču ukucate selidbe Beograd, selidbe Kragujevac, odnosno grad u koji se selite). Umesto da sva težina selidbe “padne na vaša leđa”, oslonite se na agenciju sa iskustvom u pakovanju, transportu i selidbama.

U slučaju da se ipak odlučite za samostalno preseljenje, imajte na umu nekoliko stvari. Kada podižete teške predmete, prvo testirajte njihovu težinu pažljivim podizanjem jednog ugla od zemlje. Zatim zauzmite pravilan položaj za podizanje – noge u širini ramena sa jednim stopalom napred. Na taj način, težina predmeta će se rasporediti na čitavo telo bez stavljanja prevelikog pritiska na određenu oblast.

Prilikom podizanja ili spuštanja uvek držite leđa ravnomerno, ramena unazad i obavezno savijte kolena što će vam omogućiti da koristite snažne mišiće nogu za naprezanje i istovremeno će smanjiti rizik od povrede leđa.

Takođe, najbolje je da stvari prilikom prenosa držite u nivou struka. Ovo je odličan način održavanja stabilnosti, jer će opterećenje ostati blizu vašeg centra gravitacije. Pomerajte se lagano. Izbegavajte iznenadne i nagle pokrete koji mogu izazvati ogroman pritisak na određeni deo vašeg tela. Uvek pravite male korake kako bi mišići u vašem telu imali vremena da se prilagode dodatnim naporima.

Koristite dodatnu opremu

Kao za svaki posao i prilikom selidbe je preporučljiva upotreba opreme. Teretna kolica sa točkićama i klizeće trake ne samo da će omogućiti lakše manevrisanje, već i skratiti vreme pomeranja. Generalno, mnogo je bolja ideja da gurate težak nameštaj umesto da ih vučete.

Kada ih gurate preko podova, postavite komade od kartona ili ćebadi da biste zaštitili pod i olakšali posao. Ako ih premeštate sa viših spratova, obavezno koristite ploče da biste napravili rampu.

Ako predmet možete rastaviti, uradite to i prenesite svaki deo odvojeno. Ponovno montiranje je lakše i sigurnije od selidbe teških stvari odjednom. Najvažnija stvar koju treba zapamtiti da proces premeštanja teških predmeta ne pokušavate da ubrzate. Izdvojite dovoljno vremena ili dana za to kako ne biste oštetili predmet ili se povredili.

Na kraju, najbolji način da težak nameštaj prevezete do željene destinacije, jeste da pozovete uigrani tim profesionalaca iz agencija za selidbe. Tako možete biti sigurni da nijedan dragocen komad nameštaja neće biti oštećen, a selidba teških stvari postaće laka.