SkverFoto: Pixabay

Šta je tačno organska hrana i koliko su pouzdani organski proizvodi u našoj zemlji?

Autor: InfoKG
12:30 | Petak, 31 12 2021

Hrana je osnovni i jedini način unosa prirodnih nutrijenata u organizam, koji nam pružaju energiju potrebnu za svaku radnju koje naše telo sprovodi. U 21. veku, međutim, hrana je zbog brzog života postala sekundarna briga, a brzo jelo svakodnevica ogromnog broja ljudi.

Rafovi prodavnica puni su namirnica čiji spisak sastojaka nekad dođe i do trocifrenog broja, a vitamini, minerali, proteini i drugi nutrijenti jedva da su prisutni u većini onoga što svakodnevno kupujemo. Zdrava ishrana danas je zato jedna od najvažnijih tema, a svako ko želi da poradi na načinu na koji se hrani, izučavajući principe zdrave ishrane, kad tad naiđe na termin: organska hrana.

Znamo da je zdrava, da je preporucljiva, ali da li smo sigurni šta to uopšte tačno predstavlja ova vrsta hrane? Da li je u Srbiji organska hrana pouzdana? Treba li češće da je konzumiramo?

Istraživali smo umesto vas, pa sve nedoumice o organskim proizvodima i odgovore na sva pitanja o organskoj hrani, predstavljamo u nastavku teksta.

Šta je organska hrana? 

Termin ‘organsko’ odnosi se na to kako je određena namernica proizvedena ili uzgajana. Organski prozvodi, po pravilu, uzgajaju se i proizvode bez upotrebe:
- Hormona
- Veštačkih hemikalija
- Antibiotika
- Genetski modifikovanih organizama (GMO).

Kako bi određena namirnica mogla da se nazove organskom, morala bi da bude lišena svih aditiva. Ovo ukljucuje i veštačke zaslađivače, boje, ukuse, pojačavače ukusa i slično. Ipak, regulative nisu identične svuda, pa se i odrednice organskih proizvoda mogu razlikovati. Uglavnom je reč o nijansama. 

Organska hrana je prirodna hrana, koja se uzgaja po uzoru na ranije stupnjeve ljudskih društava i agrokulture. Vraćanje prirodi i okretanje prirodnijom životu zato je uvek propraćeno i sa svrstavanjem organiskih proizvoda u ishranu.

Koji su najpopularniji organski proizvodi? 

Najviše se kupuju organsko voće, povrće, žitarice, mlečni organski proizvodi i organsko meso, kao i orašasti plodovi. Ipak, sve su popularniji i organski suplementi ili organska super hrana - zlatna maka, ašvaganda, spirulina i slične blagotvorne namirnice. 

Ukoliko se pitate gde u Srbiji možete nabaviti ovakve namirnice, to su uglavnom marketi koji su orijentisani na zdravu ishranu, ali dostupna vam je i odlična online prodavnica proizvoda organskog porekla, uz koju ne morate ni napuštati dom da biste uradili nešto dobro za sebe već sada.

Koliko su pouzdani organski proizvodi u Srbiji?

Zdrav način života je zbog visoke popularnosti koju uživa u modernom dobu postao i industrija, koju marketinški stručnjaci neretko koriste kako bi na tržište pogurali proizvode koje reklamiraju. Zato ćete često pročitati ‘zdravo’, ‘bez dodatog šećera, ‘puno vitamina’, istaknuto na sred ambalaža, pa čak i onda kada ta namirnica ništa od toga zapravo nije.

Dobra informisanost o tome na koji način možete prepoznati autentično zdravu hranu je pola puta do uspeha u izazovnom putu ka zdravijem životu! 

Namirnice sa sertifikatom koji potvrđuje organsko poreklo su potpuno pouzdane

Samo kada vidite da je određeni proizvod zvanično sertifikovan kao organski, možete biti potpuno sigurni u njegovo organsko poreklo. 

U Republici Srbiji na snazi je Zakon o organskoj proizvodnji, koji uređuje i pitanje dobijanja sertifikata, odnosno kriterijuma koji neki proizvod mora da ispunjava da bi ga dobio. 

Svaki proizvođač ili uzgajivač hrane koja je organska mora biti pod kontrolom određene kontrolne organizacije, koja ga prati tokom celog procesa. Ovu kontrolu sprovode isključivo ovlašćene kontrolne organizacije. 

Sam sertifikat dodeljuje se uz zeleno svetlo kontrolnih organizacija i niz uslova koji se moraju ispuniti. Sertifikacija podrazumeva dobijanje pismenog uverenja o tome da je organski proizvod u skladu sa Zakonom o organskoj proizvodnji. 

Kada je organska proizvodnja u Srbiji postala popularna? 

Počeci se vezuju još za ‘90-e godine prošlog veka. 

No, više su to bili poljoprivrednici koji su predstavljali izuzetak koji potvrđuje pravilo, ali danas se sve veći broj njih orijentiše na uzgoj na organski način, te je iz godine u godinu sve veći broj sertifikovanih organskih uzgajivača i proizvođača. 

U Srbiji se od organske hrane najviše proizovde: med, voće (naročito jabuke, šljive i maline, po kojima smo i inače poznati), kao i paprike i drugo povrće tipicno za naše podneblje. 

No, treba imati na umu da organska proizvodnja postaje popularna i u drugim industrijama, a ne samo prehrambenoj.

Prevashodno kozmetičkoj, ali i modnoj. Organski sastojci u kozmetci na sve su većoj ceni, a organski materijali, poput pamuka uzgajanog na potpuno prirodan način, bez upotrebe pesticida, ne samo da su bolji za kožu, već i za životnu sredinu.

U našoj zemlji, organska proizvodnja i dalje je mahom koncentrisana na prehranu. 

Da li je organska hrana zdrava?

Samim tim što se proizvodi bez štetnih pesticida i hemikalija, znači da u nju mozemo imati značajno više poverenja nego u one namirnice koje trpe različite hemijske obrade pri uzgoju ili proizvodnji.

Organska hrana je prirodno puna nutrijenata i kao takva - vrlo preporučljiva za svakodnevnu ishranu.

No, nije dovoljno pojesti jednu organsku voćku dnevno da biste mogli da budete uvereni u to da ste počeli da živite na zdraviji nacin. Potrudite se da svaki obrok obogatite lepezom korisnih nutrijenata, a kao dodatak tome obavezno uvrstite i redovne fizicke aktivnosti i dobar, kvalitetan san.

Uživajte u kupovini zdravih organskih namirnica i učinite nešto dobro za svoj organizam već sada!