Skver

Šta pljuvačka otkriva o vašem zdravlju?

Autor: Jelena Maksimović
20:00 | Ponedeljak, 14 03 2016

Ukoliko pljuvačka postane bela i lepljiva, treba posumnjati na infekciju u usnoj duplji.

Pljuvačne žlezde dnevno izluče od 800 ml do dva litra pljuvačke ili salive. Iako ne obraćamo veliku pažnju na tečnost koja se nalazi u ustima, ona može da bude veoma dobar pokazatelj zdravstvenog stanja.

Pljuvačka nam je neophodna za varenje hrane, održavanje vlažnosti, podmazivanje i fiziološko čišćenje usne duplje, prevenciju karijesa zuba, a ima i značajnu ulogu u održavanju fiziološkog stanja usne šupljine i početnog dela digestivnog trakta.

Najveći procenat u sastavu pljuvačke čini voda (98-99 odsto), a ostatak su elektroliti, antibakterijske supstance vodonik-peroksid, imunoglobulin A, razni enzimi. Kada se u organizmu dešava neki proces, ovaj sasatav se menja, tako da na osnovu stanja pljuvačke može lako da se otkrije na kom mestu u telu je problem.

Šta vam telo poručuje ako imate nedostatak ili prekomerno lučenje pljuvačke, kao i šta otkriva njena boja i struktura, pročitajte u nastavku teksta.

Nedostatak pljuvačke

Suvoća u ustima i malo pljuvačke može da nastane nakon uzimanja nekih lekova, na primer antidepresiva, atropina i slično. Ovaj problem može da se javi i nakon radioterapije, zbog autoimune bolesti pljuvačnih žlezda (Sjogrenov sindrom), i urođenog nedostatka pljuvačnih žlezda.

Nedostatak pljuvačke češće imaju starije osobe, koje zbog zdravstvenih tegoba moraju da uzimaju više lekova. Preporučuje se uzimanje dovoljno tečnosti, kao i konzumacija citrusa koji poboljšavaju lučenje pljuvačke. Neophodno je da se vodi više računa o higijeni usta i na taj način na vreme zaštite zubi od karijesa. Stručnjaci savetuju da se zubni konac i paste koje sadrže fluorid koriste namanje dva puta dnevno.

Prekomerno lučenje pljuvačke

Čest problem u trudnoći zbog hormonskih promena, ili kao nuspojava mučnine i nadražaja na povraćanje. Srećom, prekomerno lučenje pljuvačke u ovom slučaju ne ostavlja posledice po zdravlje. Najbolje je da se u tim situacijama uzme žvaka ili bombona.

Drugi razlozi zbog kojih nekada postoji višak pljuvačke mogu da budu: uzimanje određenih lekova, propratni simptom nekih oboljenja, a nekada se stvara normalna količina pljuvačke, ali dolazi da nekontrolisanog curenja iz usta, što može da bude slučaj, kod nekih psihijatrijskih bolesti.

Bela i lepljiva pljuvačka

Ukoliko pljuvačka postane bela i lepljiva, treba posumnjati na infekciju u usnoj duplji. Uzrok može da bude gljivica kandida albikans, ali i ako je u ustima dugo bilo suvo. Ovo se često dešava kada se diše na usta, umesto na nos.

Gorka ili kisela pljuvačka

Neprijatan osećaj gorčine ili preterane kiselosti u ustimna obično ukazuje na gastroezofagealni refluks, odnosno vraćanje želudačnog sadržaja i sokova iz želuca u jednjak. Kao rezultat javlja se neprijatan kiseo ukus u ustima i grlu, često udružen sa žgaravicom. Može da se javi i zadah kao i mučnina u želucu.