SkverFoto: unsplash.com

Šta su slušni aparati i kako funkcionišu?

Autor: InfoKG
14:00 | Ponedeljak, 26 09 2022

I dalje nismo sigurni koji je razlog tome što mnoge osobe sa slušnim problemima odbijaju da koriste slušne aparate i tako u značajnoj meri poboljšaju kvalitet života i olakšaju tegobe koje donose pozne ili nekada nažalost i rane godine života.

Ukoliko u svom okruženju imate osobu sa problemima sa sluhom ili ih imate i sami, verujemo da su slušni aparati pravo rešenje za vas.

Ne oklevajte sa njihovom kupovinom kako se stanje sa slušnim problemima ne bi pogoršalo, već ukoliko je to moguće popravilo ili učinilo život praktičnijm.
Saznajte više o slušnim aparatima, koje su vrste, kako funkcionišu i kako odabrati pravi baš za vaše potrebe.

Vrste slušnih aparata i kako odabrati pravi?

Modeli slušnih aparata razlikuju se prema funkcionalnosti, obliku, izgledu i mogućnostima, pa je potrebno upoznati se sa svim ovim speficikacijama i karkateristikama pre kupovine.

Najvažnije je odabrati model koji na najbolji mogući način odgovara na vaše potrebe, pa verujemo da će vam značiti da se upoznate sa tim koje vrste slušnih aparata postoje i koje su im osnovne karakteristike.

Možete odabrati moderne aparate sa više brzine, preciznosti i kvaliteta ukoliko želite da na najbolji mogući način rezonujete zvukove iz okoline. Pojedini modeli specijalizovani su za to da primaju zvučne signale pod uglom od 360 stepeni i jasno izdvajanje najbitnijih zvukova.

Postoje i veoma kvalitetni modeli za one koji često borave u bučnim sredinama, te omogućavaju jednostavno snalaženje.

Razne moderne tehnologije koriste prilikom izrade i pružaju vam mogućnost da odaberete kvalitetan slušni aparat iz širokog izbora proizvoda na tržištu. Oduševiće vas napredne funkcionalnosti savremenih uređaja sa mnogobrojnim mogućnostima i funkcionalnostima.

Elementi slušnih aparata i kako funkcionišu kao celina?

Slušni aprati predstavljaju male elektronske uređaje koji se nalaze unutar uha ili iza njega i omogućavaju pojačavanje zvukova iz spoljne sredine, tako da svakodnevnica osoba sa problemima sa sluhom bude jednostavnija i praktičnija.

Skoro svaki od raznih modela uređaja koji postoje na tržištu poseduju određene sastavne elemente koji funkcionišu kao skladna celina.

Evo i koji su to elementi i za šta je svaki od njih zadužen:

- mikrofon - ovaj element slušnog aparata zadužen je za prikupljanje zvučnih signala iz okoline, dok svoju funkciju ispunjava tako što prikuplja signale iz samo jednog pravca ili iz svih;
- pojačalo - funkcija pojačala jeste da zvuk koji je dobijen iz spoljne sredine prilagodi vašim potrebama;
- mikročip - veoma mali segment slušnog aparata koji je na neki način “mozak” uređaja, jer obrađuje signal i omogućava bežičnu komunikaciju;
- prijemnik - poslednji u procesu obrade zvuka jeste prijemnik ili zvučnik kako je još poznat, a omogućava pretvaranje električnog signala u zvuk i finalo ga šalje u uho;
- baterija - pruža energiju za rad uređaju.

Kakav će biti izgled svih sastavnih delova i na koji način su oni povezani unutar slušnog aparata zavisi od modela do modela. Što je uređaj kvalitetniji i skuplji, sigurno je da ćete sa manje napora dobijati zvuk većeg kvaliteta, dok su ovi aparati ujedno dizajnirani tako da vam ne smetaju prilikom nošenja i izgledaju lepo na oko.

Da li je lako navići se na nošenje slušnog aparata?

Iako se smatra da navikavanje na slušne aparate može potrajati neko vreme, ne budite nestrpljivi, već se potrudite da sebi obezbedite što veći kvalitet života.

Verovatno će delovati čudno kako sada odjednom možete čuti zvučne signale koji u proteklom periodu do vas nisu dolazili tako lako. Uprkos tome što će sada zvučna sredina za vas biti drugačija, savetujemo da beležite sve što primetite, te da se nakon toga posavetujete sa lekarima i predočite im to na narednoj kontroli.

Verujemo da ćete nakon toga dobiti odlična savete i preporuke za dalje ponašanje i korišćenje uređaja.  

Na vreme proverite stanje sluha i nabavite adekvatan slušni aparat

Jedna od najvažnijih stvari kod poboljšanja kvaliteta ili prosto smanjenja kvaliteta sluha kao i kod mnogo čega drugog jeste prevencija.

Slažemo se da ponekada može biti teško prepoznati gubitak kvaliteta sluha, a da je nekada samo nemarnost u pitanju. Ukoliko se i sami prepoznajete u ovome ili imate neku osobu sa slušnim problemima u okolini, pogledajte i koji su to alarmantni signali kada je slušni aparat neophodno rešenje:

- glasno gledanje televizije ili slušanje muzike - jasan znak da osoba ne čuje signale govora u okolini;
- teško razumevanje sagovornika.

Pa ipak, za ustanovljenje ovog problema potrebno je posetiti doktora, što je zapravo najteži korak sa kojim se osobe sa problemom teško suočavaju. U tim situacijama je uvek veoma važna podrška najbližih, pa se potrudite da i sami budete tu kada zatreba.

Otorinolaringolog je lekar koji će ustanoviti kakav je tačno problem sa sluhom pomoću raznih audiometrijskih metoda i predložiti korišćenje aparata koji je najbolji u skladu sa tim.

Nadamo se da smo vam pružili dovoljno korisnih informacija na temu problema sa sluhom i pre svega slušnim aparatima, kao i da ste izvukli važne pouke. Ne oklevajte kada su problemi sa sluhom u pitanju, već budite hrabri i sebi obezbedite potpuno funkcionalan život!

Izvor: Avokado