SkverFoto: Pixabay.com - Ilustracija

Struja, drva, pelet ili toplana: Kakvo grejanje je najisplativije ove zime?

Autor: Srbijanka Stanković
16:00 | Petak, 30 09 2022

Usled velike ekonomske, a pre svega energetske krize koja trenutno pogađa svet, sasvim je izvestno da će nas grejanje ove zime koštati daleko više nego što je to bio slučaj u prethodnim godinama. U najvećem procentu građani Srbije za zagrevanje svojih domova koriste drvo i ugalj, ali nije mali ni broj građana koji koriste struju i gas kao energente.

Međutim, ono što najviše zanima ljude, je koja će cena energenata biti za ovu godinu, i da li će ih biti dovoljno. Za ogrevno drvo se cena već zna, bilo je i poskupljenje struje, a što se tiče gasa pitanje je da li će ga biti u dovoljnim količinama uzimajući u obzir da Rusija kao najveći izvoznik ima problem sa izvozom zbog ograničenja koje joj nameće Evropska Unija.

Ministarstvo je već objavilo preporuke za smanjenje potrošnje električne enrgije a evo kako trenutno stoje stvari na tržištu energenata koji se koriste za zagrevanje domova i šta je po našoj računici najisplativije. 

#1 Grejanje na struju

Trenutna cena struje od 01.09.2022. godine za domaćinstva u Srbiji u zelenoj zoni je 6,896 din/kWh u višoj, odnosno 1,724 din/kWh u nižoj tarifi, naravno bez PDV-a (20%). Međutim, ukoliko se grejete na struju, neizvodljivo je da ostanete u zelenoj zoni pa ćete je u plavoj zoni plaćati u višoj tarifi 10,344 din/kWh, a u nižoj 2,586 din/kWh.

S obzirom da nema podataka o prosečnoj potrošnji električne energije za domaćinstva koja se greju na struju, uzećemo kao reper izveštaj Agencije za energetiku Republike Srbije. U njoj se kaže da je za prosečan stan od 60m 2 , za 6 meseci grejne sezone, od 15. oktobra do 15. aprila, potrebno potrošiti oko 9.000kWh struje. Pa je tako za stan od 60m 2 u 2021/2022 godini bilo potrebno za grejanje izdvojiti od 60.000 do čak 140.000 dinara, zavisno od grejnog tela odnosno sistema. Ukoliko ste se grejali na TA peć i uključivali je noću da akumulira toplotu bilo vam je potrebno oko 60.000 dinara, a ako ste koristili grejne sisteme sa električnim kotlovima mogli ste da platite i celih 140.000 dinara po sezoni.

Kako biste smanjili potrošnju struje, savetujemo vam da koristite energetski efikasne sisteme grejanja. Tako na primer, Midea inverter klima uređaji mogu zagrevati vaš dom sa daleko manje utrošene električne energije nego kada su u pitanju neki električni radijatori ili kotlovi. Inverterske klime, zbog svog sistema rada, mogu raditi i zagrevati prostoriju i kada je napolju čak -20 0 C. Ovi uređaji, zavisno od modela, vam mogu uštedeti od 30% do 50% struje koju bi inače potrošili klasični klima uređaji kada biste ih koristili za grejanje. 

#2 Grejanje na drva i pelet

Trenutna cena ogrevnog drveta se kreće od 80 pa čak i preko 100 evra po metru kubnom ako želite da ona budu isečena i iscepana. Naravno, najviša cena je u velikim gradovima kao što su Beograd, Novi Sad i Niš, mada za njima ne zaostaje puno ni Kragujevac, gradovi u Vojvodini i ostali gradovi u centralnoj Srbiji. Na jugu je situacija nešto prihvatljivija, pa kubik možete dobiti za nekih desetak evra jeftinije. Na osnovu ovih podataka, množemo da zključiti da je u odnosu na prošlu godinu, cena ogrevnog drveta porasla za čak 70%.

Ako znamo da u proseku domaćinstva u Srbiji troše između sedam i osam kubnih metara ogrevnog drveta po grejnoj sezoni, lako možemo doći do ukupne cifre potrebne da bi se prezimilo. Dakle, prosečno domaćinstvo u Srbiji će morati da izdvoji između 75.000 i 100.000 dinara za pripremu drva za ogrev.

Treba pomenuti da se određeni broj domaćinstava u Srbiji greje na pelet i da je njegova cena prošle godine bila od 160 do 180 evra po toni. Cena peleta u Srbiji je poslednjih meseci počela da “divlja” pa ju je država ograničila na 38.000 dinara po toni. Ograničavanje cene bilo kog proizvoda ima za posledicu nestašicu robe i spekulativne radnje. Pa je tako, po rečima ministarke Mihajlović, inspekcija već krenula u kontrolu proizvođača i prodavaca peleta

#3 Grejanje preko sistema gradskih toplana

U Srbiji trenutno postoji oko 60 toplana, koje nude svoje usluge građanima, pretežno onima koji žive u stambenim zgradama. Prema najnovijim najavama rukovodstva u toplanama, očekuje se poskupljenje grejanja, odnosno usluga koje pružaju za 5% do čak 35%, zavisno od lokalne samouprave u kojoj se nalaze.

Prosečna cena grejanja prošle godine, koja se plaćala na rate, za stan od 60m 2 , iznosila je 68.580 dinara. Uzimajući u obzir očekivana poskupljenja, za istu kvadraturu, zavisno od lokalne samouprave na čijoj teritoriji živite, ove zime moraćete da platite između 72.000 i čak 92.000 dinara za centralno grejanje.

Bilo kako bilo, jedno je sigurno. Ove godine će vam biti potrebno više novca kako biste zagrejali vaš dom. Cene energenata nastavljaju da rastu pa je upitno da li će računica koju smo predstavili važiti i nakon Nove godine. Zato pokušajte da na sve načine, a pre svega dobrom izolacijom i pravilnom, racionalnom upotrebom grejnih tela, da optimizujete potrošnju i rasteretite budžet.