Skver

SVE što morate ZNATI PRE prvog TETOVIRANJA

Autor: J.M.
19:00 | Četvrtak, 04 02 2021

NIKAKO NE ZAKAZUJTE TERMIN DOK NE PROČITATE OVAJ TEKST

Tetoviranje je jedna jako velika obaveza, često upoređivana čak i sa venčavanjem. Ta odluka će Vas pratiti do kraja života, pa nikako ne dozvolite da bude ishitrena!

Kako biste izbegli buduća prekrivanja ili čak laserska skidanja Vaše "nevoljene" tetovaže, poslušajte savete tattoo umetnice i suvlasnika Chronic Ink tattoo salona, Džo Džo Roman, dermatologa Mišel Henri iz Njujorka i doktora medicine Džošue Cajhnera.

Bilo da želite znati kakav je osećaj dok se tetovirate ili želite znati kakva je nega potrebna koži nakon tetoviranja, naredni saveti će Vam biti jako korisni kako biste kompletno bili spremni za ovaj podvig.

Koliko košta jedna tetovaža? 

Čak i najmanja tetovaža predstavlja veliku investiciju. Naravno morate uzeti u obzir da cena nije svuda ista, ali zato nije ni kvalitet. Tako da kada razmišljate o tetovaži, imajte u vidu da će Vam ona zauvek biti na telu, te, da i jeste bolje izdvojiti vise novca za nju, kako biste dobili željeni kvalitet. Takođe, uporedite cene više tattoo salona za slične radove, pa se jako dobro zapitajte zašto je u nekim salonima cena tetovaže znatno manja. Ono sa čime ćete se susresti jesu cene koje kreću od 20 evra, pa sve do više stotina evra, a takođe morate imati u vidu i bakšiš koji želite dati svom tattoo majstoru kao dodatan podstrek da Vaša tetovaža ispadne što bolja. 

Kakav je osećaj dok se tetovirate? 

Naravno, čuli ste da boli, ali nekako najpribližniji osećaj, kažu da je kao da Vas konstantno grebe mačka. Bolno zar ne? To je jedna od stvari sa kojima se morate pomiriti ako želite tetovažu, ipak to mastilo je duboko utisnuto u kožu, zauvek. Takođe, ono što poručuje naša tattoo umetnica, jeste da adrenalin koji dolazi nakon nekih 15 minuta često ublaži deo bola, pa je i to neka vrsta utehe, posebno za one koji imaju u planu veće tetovaže. Takoreći, naviknete se nakon određenog vremena.

Kakav je osećaj nakon urađene tetovaže? 

Sasvim je normalno da Vam koža bude iziritirana, natečena i crvena, kao kada imate opekotinu od sunčanja. Pokušajte da ne pritiskate i ne trljate područje tetovaže kako ne biste dodatno oštetili kožu. Po rečima doktora Henrija, najbitnije je da se bol, crvenilost i natečenost ne pogoršavaju. U slučaju da se to i dogodi moguće je da je nastupila infekcija zbog čega morate pod hitno posetiti lekara. 

Gde je tetovaža najbezbolnija? 

Kada odlučujete o mestu tetovaže, ono što morate uzeti u obzir, pored same estetike, jeste proces zarastanja tetovaže koji može potrajati i ometati Vas u svakodnevnici. Primera radi, tetovaža na zadnjem delu butine može učiniti sedenje jako nelagodnim, pa se ne preporučuje ako Vaš posao uključuje jako dugo sedenje. Takođe, ako uradite tetovažu na kukovima ili rebrima, biće Vam jako veliki problem uzak donji veš, pa dobro isplanirajte unapred ili tetovažu radite kada ste na odmoru, kako biste što manje iziritirali područje tetovaže. 

Iako je svačije iskustvo drugačije možete očekivati da je bol veća na mestima poput rebara, stopala, gležnjeva, na ramenima, unutrašnjem delu laktova i kolena. U suštini svuda gde postoji veliki broj nervnih završetaka (tamo gde ste golicljivi), a jako malo masti. Tako da, ako ste imali u planu tu slatku malu tetovažu na stopalu, pripremite se. Izbegavajte alkohol i lekove koji razređuju krv i čine da tetovaža još jače krvari. Ono što se preporučuje jeste, da pijete dosta vode, počevši dan pre termina, da dođete siti i odmorni, pošto umor i glad znaju da pojačaju bol. 

Izbegavate bilo kakve narkotike, izlaganje suncu i ako ne znate kako, ne brijajte sami područje tetovaže kako ne biste napravili male proreze na koži. Zbog takvih povreda Vas tetoviranje može još više boleti. 

Kako se izboriti sa bolom usled tetoviranja?

Jednostavno rečeno nemate izbora osim da stisnete zube. Što se tiče anestetika u vidu kreme, izbegavajte ih zbog toga što oni menjaju teksturu kože, samim tim i sam izgled tetovaže. Ako već mislite da  vam je anestetik prekoneophodan, konsultujte se sa svojim tattoo umetnikom. Jako je bitno znati da li smete da koristite ovakva sredstva, posebno zbog hemijskog sastava anestetika i mastila koji se možda ne slažu. 

Ono što nas Roman može posavetovati, jeste da ponesemo sa sobom neku vrstu ometača, dobru knjigu, neku čokoladicu, čak i lap top sa serijom i slušalice, odnosno sve što nas može psihički odaljiti od zvuka mašinice koji povezujemo sa bolnim ubodom igle. 

Šta je najbitnije da znam pre tetoviranja?

Bitno je znati koji dizajn želite, da je dizajn ispravan (ne dozvolite sebi loše prevedena kineska slova), da znate na kom mestu želite tetovažu i da ste sigurni u salon i tattoo majstora kod koga se tetovirate. Obavezno zakažite tu konsultaciju, isplati se. Obratite pažnju na portfolio umetnika i na sam salon, jednostavno ne želite da se tetovirate na prljavom i neurednom mestu! Jako je bitno korišćenje novih igli, ne treba da Vam pridikujemo o zaraznim bolestima koje vrebaju, osećaj sigurnosti je najbitniji. Zatražite i licencu, samouki "profesionalci" znaju da greše. A ako ne koriste rukavice, zaštitna sredstva i nove igle, bežite!

Koji su rizici pri tetoviranju?

Komplikacije su moguće, ne i toliko česte, ali se teško leče. Na primer, crvena boja može prouzrokovati alergijsku reakciju, pa se prvo posavetujte sa svojim dermatologom. Ako ste ikada imali reakciju na farbu za kosu, nakit ili parfem, obratite se dermatologu, jer postoji veća šansa da Vam koža odreaguje loše na tetovažu. 

Šta treba uraditi nakon tetoviranja? 

Klonite se bilo kakvih jezera, reka ili kupanja u kadama! Saune i bazeni su takođe izvori zaraze za Vašu nezaraslu tetovažu. Izbegavajte preveliku fizičku aktivnost ili posete teretani zbog izazivanja znojenja na mestu tetovaže i izlaganju bakterijama i toksinima. 

Prvih nekoliko dana je bitno održavati tetovažu suvom i čistom, ispirajte je vodom i nežnim kupkama bez mirisa, tapkajte dok se ne osuši kompletno. Nakon nekoliko dana primetićete da se tetovaža suši, zateže i pomalo svrbi, ali je nikako ne češajte! Češanjem sveže tetovaže postoji mogućnost da je oštetite i uklonite deo mastila. Nastavite da je ispirate kao do tada i polako počnite da koristite preporučeno mleko za telo bez parfema ili kremu koja će pomoći pri hidrataciji i zarastanju tetovaže. 

Nakon kompletnog zarastanja tetovaže, mažite obavezno kremu za sunčanje sa jačim zaštitnim faktorom kako biste izbegli izbleđivanje tetovaže. 

Koliko je potrebno vremena da zaraste tetovaža? 

Nakon dve nedelje, Vaša tetovaža bi trebalo da skroz zaraste. 

PRE NEGO ŠTO POJURITE U TATTOO SALON,OZBILJNO RAZMISLITE I POSAVETUJTE SE SA PROFESIONALCIMA.