Skver

Svetski dan ZAGRLJAJA: Šta sve lepo zagrljaji rade našem telu i umu?

Autor: Jovana Mladenović
15:13 | Utorak, 21 01 2020

U kalendaru "svetskih praznika" 21. januar zabeležen je kao Dan zagrljaja, a zanimljivo je i to da ove godine "pada" samo dan nakon takozvanog "Tužnog ponedeljka", odnosno najdepresivnijeg dana u godini, koji je ustanovljen kao takav od strane psihologa.

Svetski dan zagrljaja je godišnji "praznik" ozvaničen 1986. godine u Mičigenu, a obeležava svakog se 21. januara. 

Mada bi svaki dan u godini trebalo da koristimo za to da uspostavimo što više bliskosti i kontakata sa ljudima u okruženju, ovaj "praznik" može nam poslužiti da se podsetimo šta sve zagrljaji rade našem telu i umu.

Zagrljaj otklanja depresiju, loše raspoloženje i čini vas srećnijim. Pet do šest zagrljaja na dan učiniće vam život dužim i lepšim, smatraju psiholozi. Grljenje od 20 sekundi utiče na nivo oksitocina u telu, čije lučenje izaziva osećaje zadovoljstva, nežnosti i privrženosti. Istraživanja pokazuju da je zagrljaj vrlo učinkovit u lečenju raznih fizičkih bolesti, kao i usamljenosti, depresije, anksioznosti i smanjuju nivo kortizola - hormona stresa. Zagrljaj gradi poverenje i osećaj sigurnosti. To pomaže u otvorenoj i iskrenoj komunikaciji. Dugački zagrljaji podižu nivo serotonina, hormona odgovornog za dobro raspoloženje. Zagrljaj jača imuni sistem. On stimuliše timus - žlezdu koja reguliše i uravnotežuje proizvodnju belih krvnih zrnaca. Grljenje opušta mišiće i napetost u telu. Takođe, zagrljaj može ublažiti bol.

Zanimljivo je da ove godine lekoviti "praznik" zagrljaja dolazi samo dan nakon takozvanog Tužnog ponedeljka, odnosno, zvanično proglašenog najdepresivnijeg dana u godini (treći ponedeljak u januaru). Tužni ponedeljak ustanovljen je pre 14 godina kada je psiholog Klif Arnal to pojasnio s nekoliko stvari: vremenske prilike su obično loše, praznici su završeni i svi su se uglavnom vratili poslu, računi su ispražnjeni, a većina je već shvatila da neće uspeti da ispuni svoje novogodišnje odluke. Sve zajedno, smatraju psiholozi, rezultira tugom i niskim nivoom motivacije.

Ako ste se juče osećali potišteno, evo prilike da se izlečite zagrljajem, danas i bilo kog drugog dana.