SkverFoto: pexels/nurseryart

Top 4 lokacije koje Kragujevčani rado posećuju

Autor: InfoKG
15:00 | Utorak, 20 04 2021

Kragujevac je grad atraktivnih znamenitosti koje odgovaraju svačijem ukusu - od kulturnih i verskih objekata, preko tradicionalnih kafana pa sve do umetničkih galerija i muzeja. 

Za Kragujevac se kaže da stvara nezaboravne trenutke na neočekivanim mestima.

Možda upravo zbog toga Kragujevčani posećuju lokacije koje duhom i atmosferom podsećaju na njihov rodni grad. Pitali smo naše sugrađane na koja mesta se rado vraćaju, a odgovore pročitajte u nastavku teksta.

Porto Montenegro - luksuzno nautičko naselje 

Porto Montenegro je nautičko naselje na Jadranskoj obali koje predstavlja svojevrsni grad u gradu, u okviru Tivta, a Kragujevčani ga rado posećuju tokom vrelih letnjih meseci.

Ako bi se Porto Montenegro morao opisati jednom rečju, ona bi glasila - luksuz. Marina, jahte, krstarenja, koktel žurke, plodovi mora i šoping centri renomiranih brendova su samo mali deo koji život u luksuznom kompleksu na obali pruža.

Porto Montenegro je deo Tivta, pa samim time i Boke Kotorske, jednog od najlepših zaliva Mediterana. Ovaj predeo obiluje zelenilom na samim plažama, a tokom krstarenja iza svakog ostrva krije se nova prirodna atrakcija. Fotogenični pejzaži pomoći će vam da napravite idealnu sliku za vaš foto album ili društvene mreže.

Ovaj dragulj Mediterana je mesto za dom i turističku destinaciju u kojem provodimo vreme sa svojim najbližima u kosmopolitanskom i intimnom okruženju, a sve u svrhu pravljenja koncepta života manje uobičajenog. 

Boka Kotorska - najlepši zaliv u Evropi

Da li ste znali da je Bokokotorski zaliv uvršten na listu 28 najlepših zaliva na svetu, a da važi za najlepši zaliv u Evropi? 

Zato ne treba da čudi što Kragujevčani baš tamo vole da otputuju, bez obzira na doba godine premda je Boka Kotorska najpopularnija u letnjoj sezoni.

Kotor je vekovima bio raskrsnica trgovačkih puteva, a neretko se nalazio na putu osvajačkih pohoda različitih vladara tokom svoje burne, a opet predivne istorije. 

Boka Kotorska nudi toliko turističkih atrakcija da je veoma teško sastaviti listu zbog čega je ova destinacija popularno turističko mesto. Svi posetioci kao po komandi posećuju Risan, najstariji grad u Crnoj Gori koji odiše duhom jedne stare ere.

Okupano mediteranskim suncem, malo ostrvce Gospa od Škrpjela održava imidž Boke Kotorske kao najlepšeg evropskog zaliva. Brodovi neprestano kruziraju oko ostrva zato što je sam pogled na Gospu od Škrpjela izvor neiscrpne inspiracije. 

Pored toga, turisti ne izostavljaju posete Perastu, Plavoj špilji i ostrvu Mamula, premda postoji još pregršt turističkih atrakcija, zato se ne preporučuje da poseti Boki Kotorskoj posvetite samo nekoliko dana, jer to neće biti ni blizu dovoljno da obiđete sve znamenitosti.

Fruška Gora - inspirativna flora i fauna

Fruška Gora je manje luksuzno, a više mesto sa nadrealnom florom i faunom. Ova usamljena ostrvska planina je ujedno i najstariji nacionalni park u Srbiji, osnovan davne 1960. godine. 

Obiluje inspirativnim pejzažima, raritetnim i ugroženim biljkama i životinjama, kao i šumskim područjima. 

Naime, preko 90% površine čine beskrajna prostranstva lipe, hrasta i bukve, dok se ugrožena vrsta ptice orao krstaš gnezdi jedino u ovom nacionalnom parku. 

Takođe, brojne vodene površine rasute su po planini. Vodopadi, mineralne vode i termalni izvori naći će se na vašem putu tokom turističke posete, a Fruška Gora je idilično mesto ukoliko želite da se odmarate u planinsko-seoskom ambijentu daleko od gradske vreve Kragujevca.

Ova planina je poznata po dobrim vinima i vinogradskim područjima. Degustirajte najkvalitetnija vina dok uživate u čistom vazduhu, a u obližnjim Sremskim Karlovcima možete započeti svoju turu jer je ovaj grad poznat kao grad vina.

Ukoliko ste ljubitelj jedinstvenog kulturnog iskustva, obiđite pravoslavne manastire kojih ima ukupno 17. Većina njih izgrađena je u kasnom srednjem veku dok su Srbi bežali na sever pod naletom Osmanlija. Tokom vekova postojanja, ovi duhovni spomenici kulture održavali su zajedništvo srpske nacije u teškim trenucima.

Planina ima više od 400km obeleženih pešačkih staza, stoga je Fruška Gora mesto na kojem ćete ne samo uživati u zdravstvenim benefitima očuvane prirode, već i u dugim šetnjama po utabanim stazama uz koje ćete upoznati sve čari Fruške Gore izbliza.

Uvac - remek delo prirode

Rezervat prirode Uvac je netaknuto stanište brojnih ugroženih životinjskih i biljnih vrsti, koji zahvata površinu od neverovatnih 7500 hektara! Zapravo, ovaj prirodni rezervat obuhvata kanjonsku dolinu reke Uvac sa dolinama njenih pritoka. 

Prizor koji Uvac pruža ostaviće veoma snažan utisak i na najvećeg ravnodušnika. Reka svojom vijugavom putanjom seče krečnjačke stene sa čijih litica možete posmatrati uklještene meandre. Beloglavi sup krstari iznad vas poput kakvog čuvara, sa rasponom krila od gotovo 3 metara.
Ova retka i ugrožena vrsta orla ima višestruku ulogu u ekosistemu, a zanimljivo je da je lešinar, odnosno hrani se samo uginulim životinjama zbog čega predstavlja svojevrsni “sistem reciklaže” i ujedno smanjuje šansu za širenje zaraze. 

Ono što daje posebnu draž Uvcu su pećinski sistemi. Pećinski sistem je najveći speleološki objekat u Srbiji, obogaćen stalaktitima, stalagmitima i ledenim stubovima. 

Za Uvac se može reći da je remek delo same prirode, zato ne čudi da je baš Uvac jedna od najpopularnijih lokacija koju Kragujevčani, ali i čitava Srbija posećuju. Ukoliko ste ljubitelj akcije, rezervat pruža veliki izbor aktivnosti poput biciklizma, ribolova, planinarenja i kampovanja pod vedrim nebom. 

Izaći iz Kragujevca znači posetiti svet i vratiti se sa uspomenama. Putovanja su neizostavni deo života svakog pojedinca, a u tekstu iznad naveli smo najpopularnije lokacije koje Kragujevčani rado posećuju, pa vam može biti mali podsetnik kada sledeći put budete planirali putovanje.

Izvor: Avokado