SkverFoto: pexels.com - Ilustracija

Upala bubrega – simptomi koje ne smete ignorisati

Autor: Srbijanka Stanković
12:00 | Utorak, 30 03 2021

Bubrezi su među najbitnijim organima u ljudskom telu, od čije normalne funkcije zavisi celokupno zdravlje, jer njihov nepravilan rad utiče i na druge organe. Kada su zdravi, naši bubrezi rade danonoćno da bi pročistili krv, proizveli urin, neutralisali kiseline i uklonili toksine iz organizma. Zapravo, oni u proseku prerade oko 200 litara krvi dnevno. Zbog toga je i više nego jasno koliko je pravilan rad ovog organa važan za celokupno čovekovo zdravlje. 

Međutim, nekad se oštećenja bubrega i njihova poremećena funkcija mogu prevideti sve dok bolest ne uznapreduje i dok se ne pojave ozbiljniji simptomi. Jedno od oboljenja urinarnog trakta koja se izdvajaju po neugodnoj kliničkoj slici jeste upala bubrega ili pijelonefritis

Jak i iznenadan bol u predelu slabina i stomaka, povišena temperatura koju prati groznica sa drhtavicom i čest nagon za mokrenjem prvi su znaci koji ukazuju na nepravilnu bubrežnu funkciju. Zbog čega nastaje upala bubrega i kakve posledice po zdravlje može ostaviti ukoliko se ne leči na vreme? Koje lekovite biljke ubrzavaju izlečenje? Odgovore na ova pitanja pronađite u narednim redovima.

Šta izaziva upalu bubrega?

Upala bubrega obično nastaje kao posledica nelečene infekcije bešike. Bakterije ulaze u telo kroz uretru i počinju da se množe i šire do bešike, odakle kroz mokraćne kanale dospevaju do bubrega. Premda je najčešći uzročnik bakterija Ešerihija koli, bilo koja ozbiljna infekcija u krvotoku može se proširiti i na bubrege i izazvati akutni pijelonefritis. Neki od mogućih uzroka ovog oboljenja su i operacija bešike, bubrega ili uretre, kao i stvaranje kamena u bubregu.

Upalu bubrega možete prepoznati po bolovima u leđima, jakom bolu u trbuhu, povišenoj temperaturi i malaksalosti. Neki od simptoma koji prate ovo stanje su i crvenilo kože, oticanje tela, povraćanje i mučnina. Međutim, najočigledniji znaci su bolno i učestalo mokrenje i nagon za uriniranjem noću. Urin je zamućen, izrazito neugodnog mirisa, a ponekad sadrži tragove krvi ili gnoja. 

U slučaju pojave bilo kog od ovih simptoma veoma je važno da se na vreme javite lekaru. Nefrolog je specijalista koji pregleda bubrege i na osnovu anamneze i laboratorijskog nalaza postavlja dijagnozu i propisuje terapiju.

Da li spadate u rizičnu grupu?

Iako svako može da dobije infekciju bubrega, postoje izvesna stanja koja čine da su neke osobe sklonije upali. S obzirom na to da su urinarne infekcije i upala bešike češće kod žena, tako se pijelonefritis više javlja kod žena no kod muškaraca. Bakterije i virusi lakše prodiru u urinarni trakt kod žena zbog anatomske građe organa (uretra žene je kraća od muške i bliža genitalijama). Infekcija se razvija u bešici, odatle se može proširiti na bubrege.

U rizičnu grupu spadaju i trudnice. Zbog promene hormona i pritiska koji beba vrši na bešiku i mokraćne kanale, protok urina je usporen, što je idealna sredina za razmnožavanje bakterija.

Zapravo, bilo koji problem u urinarnom traktu zbog kojeg mokraća ne teče kako treba može povećati vaše šanse za infekciju bubrega. Osobe koje imaju kamen u bubregu, uvećanu prostate, neki problem u strukturi organskog sistema kao što je uklješteni mokraćovod sklonije su upali.

Koje su posledice pijelonefritisa?

Upala bubrega sasvim izvesno nije stanje koje možete ignorisati. Pored toga što je prate brojni neugodni i neprijatni simptomi, ako se ne leči bubrežna infekcija može izazvati ozbiljne probleme poput oštećenja bubrega ili spese.

S obzirom na to da se bolest brzo razvija, hitno reagovanje je neophodno da ne bi došlo do skupljanja gnoja i nastanka apcesa unutar bubrežnog tkiva. Oštećeni bubrezi dalje mogu biti uzrok nastanka visokog krvnog pritiska, nekih hroničnih oboljenja i na kraju otkazivanja bubrega. U ekstremnim slučajevima, bakterije mogu dospeti u krv, proširiti se celim telom i izazvati trovanje ili sepsu.

Žene koje imaju bubrežne infekcije tokom trudnoće imaju veću verovatnoću da rode pre vremena ili pak da rode bebu male težine. 

Kako se leči upala bubrega?

Detaljan pregled lekara specijaliste, analiza urina i ultrazvučni pregled predstavljaju dobar početak u lečenju upale bubrega. Uglavnom se infekcija suzbija antibioticima, ali se uz konsultacije sa lekarom možete osloniti i na biljne čajeve i dosledno sprovoditi kućnu negu.

Biljni čajevi protiv upale bubrega

Lek za upalu bubrega potražite u prirodi i lekovitom bilju. Antibiotsku terapiju koju propisuje lekar dopunite čajem od belog sleza i crnog gaveza ili pak biljnim mešavinama koje uključuju laneno seme, travu žutilicu ili klekinje.

Čaj od koprive, sok od brusnice ili borovnice takođe daju efikasne rezultate u ublažavanju ovih tegoba. Da biste podstakli normalnu funkciju bubrega, pijte svakodnevno čajeve koji pojačavaju i olakšavaju mokrenje.

Blagi biljni napitak napravite od kantariona, podbela i koprive ili pomešajte pupoljke breze sa pupoljcima vrbe i listom nane. Ovi čajevi se lako pripremaju – potrebno je prokuvati bilje u 200ml vode, ostaviti da odstoji poklopljeno tri sata, a potom ocediti i piti dva tri puta dnevno pre jela.

Da bi se upala bubrega umirila i izlečila potrebno je vreme. Pored povećanog unosa tečnosti, promene navika u ishrani takođe mogu pomoći. Izbegavanje namirnica sa visokim sadržajem natrijuma je poželjno, jer previše natrijuma u krvi izaziva zadržavanje vode u organizmu.

Uz dugo odmaranje u krevetu i praćenje saveta lekara, možete ublažiti simptome upale bubrega i sprečiti njeno ponovno javljanje.