SkverFoto: Pixabay.com - Ilustracija

Uređaji i alati koji će vam olakšati održavanje novog stana

Autor: Srbijanka Stanković
10:00 | Subota, 28 01 2023

Kupovina uređaja i alata koji će vam pomoći da lakše održavate vaš dom čistim možda nije najuzbudljiviji deo opremanja novog stana, ali je od velikog značaja za kvalitet vašeg života u njemu. Svakako da je mnogo lakše održavati stambeni prostor čistim ako pri ruci imate pomagala koja će vam omogućiti da to uradite na brz, efikasan i jednostavan način.

Predstavljamo vam listu električnih aparata i ručnih alata koje jednostavno morate nabaviti kako biste uvek bili spremni da se uhvatite u koštac sa prašinom i prljavštinom koja se svakodnevno sakuplja na podnim, staklenim ili drvenim površinama u vašem stanu. 

#1 Usisivač - najmoćnije oružje u borbi protiv prašine

Sigurno najmoćnije oružje u borbi protiv prljavštine i prašine na podovima i tepisima u vašem stanu jeste usisivač. Kada birate model koji želite kupiti, obavezno povedite računa o tome kakve su vaše potrebe za usisivačem u pogledu veličine i snage. Ako je vaš novi stan male kvadrature i nedostaje vam prostora gde biste usisivač mogli da odlažete, razmislite o bežičnom štapnom usisivaču.

Ukoliko pak imate velike, debele i teške tepihe, novi usisivači velike usisne snage mogu biti pravo rešenje za vas. Njihova glavna karakteristika, velika usisna moć, će vam pomoći da iz dubine tepiha izvučete svu prašinu do najsitnijih čestica.

Takođe, postoji razlika i u vrsti filtera koji se u nalaze u usisivaču. Na tržištu su najzastupljeniji klasični modeli sa papirnim ili platnenim kesama koje menjate nakon par usisavanja. Postoje i modeli koji kao filter i sakupljač nečistoće i prašine koriste vodu. Najzad, proizvode se i usisivači sa inovativnim hepa filterima. Neki modeli imaju mogućnost suvog i mokrog usisavanja, a postoje i specijalni usisivači za pepeo.

Na kraju, treba pomenuti i najnoviju generaciju usisivača koje možete navoditi putem daljinskog upravljanja sa svog kauča ili iz fotelje. Jednostavno uključite uređaj, uzmete daljinski u ruke i navodite usisivač po sobi poput dečijeg automobila na daljinsko upravljanje. Robot usisivači se danas izrađuju za različite namene, pa tako osim onih za čišćenje doma postoje i modeli za čišćenje bazena i prozora na visokim zgradama. 

#2 Mop - za čišćenje tvrdih podnih površina

Mop je ručni alat za čišćenje tvrdih podnih površina poput parketa, laminata, pločica ili podova od prirodnog kamena. Možete nabaviti klasičan model sa drškom i krpom na kraju ili onaj koji ima posudu za tečnost sa raspršivačem (sprej mop). Jednostavnim pritiskom na okidač na dršci prskalica na mopu će poput spreja isprskati površinu ispred mopa koju želite da očistite.

Pri kupovini imajte na umu da neki mopovi nemaju mogućnost skidanja krpe kojom brišete podove. Njih preporučujemo za spoljašnje površine poput terasa. Sa druge strane, postoje i mopovi kod kojih je moguće skinuti krpu i oprati je ručno ili u mašini za pranje veša. Takvi modeli su pogodni za sve prostorije u vašem enterijeru. 

#3 Ručni usisivač sa baterijom - za nameštaj i teže dostupne površine

Svi oni koji žele da se oslobode prljavštine, prašine i dlaka sa kreveta, fotelja i drugih komada nameštaja jednostavno moraju imati mini ručni usisivač na baterije. Ponekad je teško koristiti veliki usisivač sa crevom da biste od prašine i prljavštine očistili teško dostupne uglove ili useke na komadima nameštaja.

Osim toga, veliki usisivač koji pokreće elektromotor, odnosno struja iz mreže, morate isključiti i ponovo uključiti u svakoj prostoriji koju želite da očistite. Kada su u pitanju manje površine, nepristupačni uglovi, nabori i preklopi na tekstilu kojim je presvučen nameštaj, najpogodniji je mali ručni usisivač na baterije.

On vam može dobro poslužiti i u kuhinji i trpezariji. Njime možete nakon svakog obroka usisati sve mrvice od hrane u kuhinji, pa i one koje su ostale na stolnjaku. Isto tako brzo možete očistiti deo tepiha na kome su se deca igrala i prosula konfete ili neki drugi sitan materijal. 

#4 Paročistač - očistite i dezinfikujte podove

Paročistač je uređaj koji koristi vodenu paru relativno visoke temperature za čišćenje i dezinfekciju površina. Ovakvi aparati izrađuju se u različitim veličinama, od ručnih do industrijskih. Obično se koriste za čišćenje podova od keramičkih pločica, prirodnog kamena, kao i za tepihe, tapacirunge i druge površine u vašem domu. Takođe daju odlične rezultate ako želite dobro da očistite terasu ili neki spoljašnji prostor koji je popločan.

Kada su u pitanju podovi od prirodnog kamena, treba voditi računa i potražiti uputstvo za njihovo održavanje jer se može dogoditi da čestim čišćenjem pod parom visoke temperature kamene ploče izgube svoju karakterističnu boju i sjaj.

Visoka temperatura pare koja izlazi iz uređaja relativno lako i to bez primene hemikalija uklanja čvrste i tvrdokorne mrlje, poput ostataka od kafe, pa čak i od crvenog vina. Štaviše, paročistači se mogu koristiti za dezinfekciju površina jer visoka temperatura ubija bakterije i klice koje mogu naštetiti ljudskom zdravlju. S obzirom na temperaturu pare, trebate biti jako obazrivi kada radite sa paročistačem jer nepažljivim rukovanjem možete da zadobijete opekotine. 

#5 Sudomašina - najveća pomoć u kuhinji

Mašine za pranje posuđa su danas postale standard kada su u pitanju kuhinjski uređaji. Dizajnirane su tako da mogu oprati različit broj kompleta pribora za ručavanje i pripremanje obroka, u zavisnosti od potreba domaćinstva. Imaju različite cikluse pranja koji će vam pomoći da na ekonomičan i efikasan način operete vaše posuđe.

Osim što ćete se osloboditi uprljanih tanjira iz vaše kuhinje, upotrebom mašine za pranje sudova zaštitićete vaše ruke i dobiti na vremenu koje možete iskoristiti za čišćenje drugih površina u kuhinji. Takođe, jako su ekonomične jer troše daleko manje vode po jednom ciklusu pranja nego kada sudove perete ručno. Noviji modeli sudomašina imaju opciju samočišćenja pa se ne morate često brinuti o njihovom održavanju, dovoljno je da povremeno uključite ovaj program i očistite filter.

Dakle, postoji čitav niz uređaja i alata koji mogu učiniti da održavanje vašeg novog stana bude efikasnije i jednostavnije. Klasični, robotski ili ručni usisivači, mopovi, mašine za pranje sudova i prečišćivači vazduha su samo neki od njih. Kupovina ovih uređaja predstavlja značajan novčani izdatak, ali će vam znatno olakšati kućne poslove, pa bi bilo dobro nabaviti ih. Možete ih kupovati jedan po jedan, ako želite da ne opteretite previše kućni budžet odjednom. Srećna kupovina!