Skver

Užasne posledice nespavanja!

Autor: Jelena Maksimović
16:04 | Utorak, 24 11 2015

1965 godine, Rendi Gardner(17) uspeo je da izdži bez sna čak 264 sata odnosno 11 dana! Sve to kako bi iskusio posledice nespavanja i video kako će se nositi sa nesanicom! Drugog dana mu je vid bio loš, trećeg je izgubio osećaj u rukama i bio je veoma lošeg raspoloženja i nije imao koordinaciju u prostoru, a do kraja eksperimenta nije imao nikakvu koncentraciju, sve je zaboravljao posle par minuta, postao je paranoičan i imao je halucinacije. Nakon eksperimenta se potpuno oporavio, ali to ne znači da bi to trebalo da pokušavate, naprotiv, nemojte nikako! Gardner je imao sreće, ovakve nesanice su često rezultirale psihološkim ili fizičkim traumama, pa čak i smrću!

Spavanje je kompleksan proces, sastavljen od više faza, od kojih svaka ima specifične karakteristike. Tokom njega dolazi do različitih bioloških promena i događaja koji su u vezi sa odgovarajućim fazama spavanja, pa je bitno da smo dobro naspavani!

Iako čovek provede blizu trećine svog života spavajući, biološke funkcije spavanja nisu potpuno razjašnjene. Spavanje ima direktan i dramatičan efekat samo na nervni sistem, dok je njegov uticaj na ostale funkcionalne sisteme mali ili čak nepostojeći. Međutim, da spavanje nije neophodno, bilo bi normalno da postoje životinjske vrste koje uopšte ne spavaju, životinje koje ne moraju da nadoknađuju spavanje posle dužeg perioda budnosti i životinje na koje nedostatak spavanja nema značajne posledice.

Pored nekih primitivnih životinja koje ili nemaju mozak, ili je on vrlo prost, još nije otkrivena životinja koja bi ispunila bilo koji od ovih kriterijuma.

Dugotrajno nespavanje ima najveći uticaj na raspoloženje, ali i motorne kao i kognitivne funkcije, posebno pažnju i radnu memoriju, što može dovesti do fatalnih posledica, na primer saobraćajnih nesreća ili povreda pri upravljanju industrijskim mašinama. Kako su narušeni radna memorija i obrada informacija, vid, produženo vreme reakcije i rasuđivanje, uz čestu pojavu halucinacija, vrlo lako dolazi do različitih nezgoda. Međutim, za njih je često odgovoran još jedan fenomen koji se zove mikrospavanje. Ovo je, u stvari, epizoda spavanja koja nastupa posle perioda duže budnosti i može trajati manje od sekunde pa sve do pola minuta. Nastupa bez upozorenja, iz stanja budnosti se naglo prelazi u prvi stadijum spavanja, a ljudi su ga nesvesni, opisujući ga kao osećaj vrtoglavice, ne znajući da su zapravo nakratko zaspali!

Pogledajte ovaj mali film o štetnosti nespavanja i večeras lezite ranije!