SkverFoto: pixabay.com

VIŠE PUTOVANJA U 2021? Evo šta smo saznali..

Autor: J.M.
20:00 | Subota, 06 02 2021

U 2021. ćemo putovati više, ali i drugačije. Saznajemo koji su trendovi kada je turizam u pitanju. 

Vakcinacija neće imati uticaja samo na poverenje ljudi u putovanja, već će značajno uticati i na izbor destinacije. Prema istraživanju koje je sproveo TripAdvisor, međunarodna putovanja biće popularna u drugoj polovini 2021. godine, a mnogi se idalje odlučuju za lokalna putovanja.

Primetan je porast poverenja potrošača u međunarodna putovanja u drugoj polovini 2021. godine, uprkos međunarodnim ograničenjima, otkriva novo istraživanje TripAdvisora. Ovo istraživanje je sprovedeno na 6 svetski najznačajnijih tržišta i to u Ujedinjenom kraljevstvu, Sjedinjenim Američkim Državama, Australiji, Italiji, Singapuru i Japanu.

Na globalnom nivou, korisnici portala TripAdvisor jako su zainteresovani za međunarodne destinacije od maja 2021. godine pa nadalje, dok je u  toku prethodne godine bila veća zainteresovanost  za ponuđene domaće destinacije.

5 trendova zabeleženih tokom istraživanja

Prvo i osnovno što je primećeno, jeste da su putnici naveli da planiraju putovanja u inostranstvo u drugoj polovini ove godine, ali je primećeno i da neće čekati poslednji trenutak da se organizuju. 

Čak 47% putnika iz celog sveta je navelo da tokom 2021. godine planira međunarodno putovanje. 

Od 6 anketiranih tržišta najverovatnije je da su britanski turisti već rezervisali odmor za ovu godinu. Tačnije, 16% Bitanaca izvršilo je rezervaciju, a svetski prosek je 11%.

Tokom prve nedelje januara je čak 85% klikova na hotele na portalu TripAdvisor iz Velike Britanije bilo vezano za putovanja na međunarodnom nivou kasnije u toku godine. Od 15 anketiranih zemalja, Nemačka je imala najveći procenat korisnika, koji su tokom protekle sedmice "kliknuli" na neki hotel u inostranstvu sa namerom da rezervišu boravak.

Na globalnom nivou, 77% putnika je navelo da je veća verovatnoća da će putovati u inostranstvo ukoliko se vakcinišu.

Da će putovati samo na odredišta za koja je potrebno da pre putovanja posetioci budu vakcinisani navelo je 26% anketiranih. 

Nastavlja se trend domaćih putovanja

Iako se čini da turizam na međunarodnom nivou ove godine uzima maha, nije nužno da će se domaća putovanja tokom godine smanjiti, prenosi telegraf.rs.

Prve sedmice januara gotovo 70% onih, koji su kliknuli na neki hotel na pomenutom portalu su buduće putovanje rezervisali na lokalnom nivou, dok je period od maja do avgusta i dalje najpopularniji za domaća putovanja.

Dobra vest za destinacije i turističke agencije, koje žele privući domaće putnike je da gotovo dve trećine onih koji planiraju odmor 2021. Godine, još nisu rezervisali aranžman, što je 59% anketiranih.

Planiranje važnije nego ikad

Mnogi su maštali o svom sledećem odmoru više od 10 meseci tokom protekle godine. Na globalnom nivou, 74% putnika, što je tri četvrtine anketiranih, navelo je da će ove godine potrošiti više vremena na odabir destinacije.

Skoro polovina ispitanika iz celog sveta, odnosno 47% njih navode da planiraju da večeraju u restoranima češće tokom 2021. nego 2020. godine.

Svakako zaključak do kojeg stižemo jeste, primetan i značajan porast interesovanja za putovanja u 2021. godini. 

Izvor : telegraf.rs i tripadvisor.rs