SkverFoto: pexels.com - Ilustracija

Voda kao odgovor svih problema kože!

Autor: Srbijanka Stanković
12:00 | Sreda, 19 05 2021

Da li ste znali da redovna konzumacija odgovarajuće količine vode može poboljšati teksturu i ten vaše kože? Pijenje vode i održavanje hidratacije tela nije dobro samo za vaše zdravlje, jer pomaže varenju i cirkulaciji hranljivih sastojaka, već je dobro i za kožu tela. Pojačana konzumacija vode može vam dati mlađu kožu zdravog izgleda. Konzumiranje dovoljne količine vode može učiniti čuda za zdravlje kože tela i ostaviti vam blistav ten.

Iznenadićete se kada saznate da je voda za piće najefikasniji tretman za starenje tela, jer hidrira vašu kožu, čini je mekom i sjajnom, zadržavajući bore na odstojanju. 

Otpilike 50-70% naše telesne mase čini voda, uključujući kožu, tkiva, ćelije i organe, pa kada vaše telo ne dobije dovoljnu količinu vode, vaša koža postaje manje elastična i suva, ljušti se, stvaraju se bore, strije i druge nepravilnosti i telo postaje sklono borama. 

Svakodnevno se voda gubi iz našeg tela u velikim količinama preko znoja, urina i pražnjenjem creva. Stoga postaje veoma važno nadoknaditi izgubljenu vodu pijenjem dovoljne količine nove vode, a takođe i konzumiranjem hrane sa visokim sadržajem vode. Uobičajena je preporuka da pijete oko 8 čaša vode na dan, što je oko 2l. Međutim, ovu količinu možete da povećate i na 3 pa čak i 4 litra ako se izuzetno znojite, kako biste izbacili toksine.

Ovo su neki od blagodeti pijenja vode:

Poboljšanje elastičnosti

Elastičnost je ono što pomaže vašoj koži da se bori protiv gravitacije i ostane mlada. Što je vaša koža elastičnija, to je manje sklona opuštanju i borama. Nažalost, kako starite tako koža prirodno usporava proizvodnju kolagena, koji je jedan od glavnih faktora elastičnosti kože. Budući da je voda jedna od glavnih komponenti kolagena, važno je da je pijete svaki dan u dovoljnim količinama, ako želite da održite i zadržite mladalački izgled tela. 

Ne zaboravite i na nanošenje kvalitetnih proizvoda za negu tela, jer kao što vašem licu treba hidratacije, tako treba i telu. Ukoliko želite da dubinski hidrirate kožu, u tome vam može pomoći mezoterapija u specijalizovanom centru estetske medicine. 

Ispiranje toksina

Da li ste znali da je vaše telo svakodnevno izloženo velikoj količini toksina? Jednog od najvećih krivaca za ovo je ujedno i najteže izbeći, a to je vazduh. Bez obzira na to da li ste u zatvorenom ili napolju, vazduh je pun zagađivača koji mogu uticati negativno na vaše zdravlje i pomoći u stvaranju slobodnih radikala u telu. 

Slobodni radikali su molekuli koji imaju nespareni valentni elektron i nisu naelektrisani. Za vreme svog kratkog života, bave se elektronima koje mogu da ukradu iz ćelija. Dok “pljačkaju” elektrone uzrokuju oštećenje DNK, ćelija i proteina. Oni takođe uzrokuju prevremeno starenje kože. Srećom, telo ima sistem za ispiranje, koji čisti naš organizam i izbacuje slobodne radikale. Voda je važan deo sistema unutrašnjeg čišćenja tela, zato popijte dodatnu čašu vode, ili dve, i pomozite vašem telu da ispere toksine.

Ne treba zaboraviti da je i celulit koji je adipozni dobrim delom uzrokovan nakupljanjem toksina u organizmu, pa će pojačana konzumacija vode pomoći da ga bude u manjoj meri. 

Daje blistav sjaj

Da li ste možda nekada išli suvim, zemljanim putem sa primetnim pukotinama? Koža na telu ima tendenciju da se razvije sličan izgled kada je predugo lišavate vlage, odnosno kada ne pijete vodu u dovoljnim količinama. Suva koža izgleda sivo, dosadno i naborano, dok hidrirana koža obično ima blistav i zdrav sjaj. Kada dođe leto i počnete da nosite oskudniju gardeorbu sigurno ne želite da imate naboran vrat, dekolte i ruke. Ovo vam može dodati čak 5-10 godina!
Ukoliko vam je koža tela zapuštena i izuzetno suva, godinama ne konzumirate dovoljno vode, ne očekujte rezultate preko noći. Nije dovoljno dva ili tri dana pa da koža postane blistava i jedra. Potrebno je minimum nekoliko nedelja uporne hidratacije kako biste videli očigledne rezultate.

Smanjuje masnoću kože

Imati masnu kožu tela i nije tako prijatan osećaj. Ovo za posledicu često ima zapušavanje pora i stvaranje komedona po dekolteu, ramenima i leđima. Ako baš nemate sreće stvaraju se čak i upaljene akne. Mnogi tada kreću da izbegavaju hidrataciju kože, a peru problematičnu kožu agresivnim gelovima koji isušuju. Još ako na to sve ne pijete dovoljno vode, na pragu ste da samo uvećate početni problem.

Kada se koža jako isuši, lojne žlezde počinju da proizvode masnoću još aktivnije. Kao rezultat imate još više zapušenih pora i aktivnih bubuljica i još više stresa. Najbolja stvar koju možete da uradite po ovom pitanju jeste da hidrirate kožu iznutra. Da, pogodili ste, dovoljna količina popijene vode u toku dana omogućiče adekvatnu hidrataciju kože tela i ono će prirodno smanjiti lučenje masnoće.

Kada izbalansirate dovoljan unos vode spram svojom težinom, visinom i godinama, nakon određenog vremena primetićete da se vaša koža više ne masti, jer će postići optimalan balans.

Održava pH ravnotežu kože

Nivo pH vrednosti kože odnosi se na to koliko je kisela ili alkalna. Na skali od 1-14 broj jedan označava najkiselije, a broj 14 najalkalnije stanje. Optimalni nivo pH vrednosti kože treba da bude 5.5. Ovaj broj može da se poremeti na razne načine, usled nepravilne ishrane, stresa i raznih nezdravih navika, kao i zagađenja. Naše je da povratimo ovaj balans, kao bi koža tela ostala zdrava. 

Ukoliko se poremeti pH vrednost kože, ona postaje sklona različitim problemima kao što su alergije, ekcemi i mnoga druga oboljenja. Najefikasniji način za vraćanje balansa je upravo dobra hidratacija iznutra. Ako konzumirate dovoljnu količinu kvalitetne vode u toku dana budite uvereni da će pH vrednost biti oprimalna.

Smanjuje nadutost

Nadutost tela je najčešće posledica zadržavanja vode u organizmu. Gotovo svi smo iskusili osećaj teških nogu, cipela koje su inače dobre, a odjednom su nam tesne, kao i stezanje prstenja na vidno otečenim prstima.

Greška koju većina na žalost čini jeste da umesto da poveća konzumiranje vode, uradi sasvim suprotno. Mnogi su u zabludi da treba da smanje količinu vode koju popiju da bi se izbacio višak vode. Ovo zapravo čini još veću štetu i zadržava nas u začaranom kurugu zadržavanja vode i formiranja vodenog celulita.

Jedini način da smanjimo nadutost jeste da pijemo vodu u dovoljnim količinama. Ako je prisutno veće zadržavanje vode, neće škoditi da popijemo i koju čašu vode više nego što to imamo običaj da radimo.

Brine o lomljivim noktima

Ukoliko imate problem sa lomljivim, krtim i suvim noktima, sasvim je moguće da ne unosite dovoljnu količinu vode koja je potrebna vašem organizmu. Ako vaši nokti imaju tendenciju da se neprestano listaju i lome, bez naznaka da ćete ikada moći da imate duge i negovane nokte, to je znak da je vaše telo dehidrirano. Počnite da konzumirate više vode kako biste pospešili rast noktiju, a takođe i kako biste sprečili pojavu ružnih zanoktica.

Iako će vam voda definitivno pružiti lepše nokte, ovo poboljšanje se neće desiti preko noći. Moraćete da se obavežete da ćete piti više vode, a promene ćete primetiti tek nakon određenog vremensko perioda koji se može brojati u nedeljama, pa čak i mesecima. Zato budte uporni i strpljivi.

Sprečava opuštanje kože

Kako starite vaša koža gubi prirodne podmazivače i postaje sve više sklona da se opusti i visi. Priznaćete da ovo zaista nije lep prizor i niko ne želi da ima kožu koja visi kada obuče bikini.

Voda će biti vaš adut kada je u pitanju ovaj problem. Samo hidratacijom iznutra ćete uspešno sprečiti ovaj proces. Ovo je posebno od značaja ukoliko ste na nekoj dijeti i želite da skinete višak kilograma. U ovoj situaciji vlada posebna opasnost od opuštanja kože. Potrudite se da u toku dijete posebno obratite pažnju na ispijanje dovoljne količine vode kako vam se koža ne bi opustila.

Sprečava stvaranje strija

Strije su jedna normalna ali i neprijatna pojava koju ste verovatno več iskuslili. Radosna vest je da zaista možete redukovati pojavu strija, ako pijete barem 2l vode dnevno. Voda ne samo da će poboljšati proizvodnju kolagena, pa samim tim i elastičnost i samim tim sprečiti nastanak novih strija, već će pomoći da one koje već imate postanu manje vidljive.
Ako budete održavali vašu kožu hidriranom strije će biti manje vidljive, svetlije, a vi višestruko zadovoljniji!

Smanjuje svrab i iritacije

Dehidrirana koža može izazvati svrab, iritaciju i opštu nelagodnost na našoj koži. Koliko god blago sredstvo za kupanje da koristite, ako ne hidrirate kožu iznutra, nakon tuširanja ćete gotovo garantovano osećati neku vrstu svraba, posebno noću. ovo može biti posebno veliki probem za one koji pate od ekcema i psorijaze. 

Pojačana hidratacija može biti ključna u sprečavanju nadražavanja i svraba kože, što može biti od izuzetne pomoći svima koji imaju osetljivu kožu. Ako ste vi ti koji imaju osetljivu kožu, konzumiranje dovoljne količine vode jednostavno za vas mora biti prioritet.

Ne zaboravite da održavanje mladalačkog i zdravog izgleda počinje održavanjem zdravlja iznutra.