Skver

ZBOGOM VIŠKU KILOGRAMA: Paleo dijeta

Autor: Jelena Maksimović
17:09 | Petak, 13 11 2015

Paleo dijeta ili LCHF koju je osmislio profesor Loren Kordejn, zasniva se na ishrani naših prapredaka iz perioda paleolita. Iako su prve asocijacije na ovu dijetu velike količine mesa, to ipak nije tako.

Tvorac ovog režima ishrane tvrdi da žitarice nisu bile deo praistorijske ljudske ishrane, te da su uvedene u jelovnik tek u vreme agrokulturne revolucije. Osim toga, profesor Kordejn je dokazao da je DNK današnjeg čoveka potpuno isti kao onaj koji su imali naši praprapreci, te da našem telu nisu potrebne namirnice koje oni nisu konzumirali. Proces evolucije trajao je više miliona godina, što je izuzetno malo u odnosu na sveukupan proces čovekove tokom koje nije konzumirao žitarice i proizvode od njih.

Za vreme paleolita ljudi su se oslanjali samo na lov životinja i sakupljanje biljaka koje su koristili u ishrani. Nije bilo poljoprivrede niti bilo kakve obrade zemlje u to vreme. Hranili su se samo onim što im je davala priroda.

Šta treba jesti?
- Meso, ribu, jaja, sve vrste povrća (izuzev krompira), voće (manje slatko), semenke, jezgrasto voće, punomasne mlečne proizvode i zdrave masnoće. Ako ne možete bez hleba, onda odaberite onaj od proklijalih zrna (Tonus ili sličan).

Šta ne treba jesti?
- Šećere (nijedan proizvod koji sadrži šećer), pekarske proizvode, testenine, proizvode od pšeničnog brašna, nezdrava ulja, transmasti, veštačke zaslađivače, mlečne proizvode od obranog mleka, industrijski prerađenu hranu. Ukratko, sve ono što se ne nalazi na prvoj listi.

Pogledajte primer Paleo jednodnevnog jelovnika.

Doručak: Omlet od dva jajeta sa spanaćem i pečurkama

Užina: Šaka bobičastog voća ili velika, zelena jabuka

Ručak: Pastrmka na žaru, mešana zelena salata sa prelivom od limunovog soka i maslinovog ulja

Užina: Šolja kefira i šaka sirovog badema

Večera: Piletina na žaru, kuvani brokoli, salata od paradajza

Dezert: Jabuka i seckani orasi