SportFoto: kragujevac.rs

Kenijci dominirali na Kragujevačkom polumaratonu

Autor: Branko Vukašinović
13:35 | Ponedeljak, 03 10 2016

Pobednik Kragujevačkog polumaratona, četvrtog po redu, je Abel Kibet Rop iz Kenije, koji je polumaratonsku stazu od 21 kilometar istrčao za jedan sat, pet minuta i 58 sekundi. Drugo mesto osvojio je Kenijac Moses Kipruto Kibire sa 1:06,46, dok je treći kroz cilј prošao kragujevački atletičar Darko Živanović sa 1:10,55.

U ženskom polumaratonu prva dva mesta pripala su, takođe, kenijskim atletičarkama. Trijumfovala je Christine Moraa Oigo u vremenu od 1 sat, 15 minuta i 25 sekundi. Drugo mesto zauzela je Agnes Chebet sa 1:17,31, dok je treće mesto osvojila atletičarka iz Novog Pazara Teodora Simović, koja je stazu istračala za 1 sat, 19 minuta i 2 sekunde.

Promoteri trke bili su proslavlјeni kragujevački sportisti, učesnici Olimpijskih igara, Vesna Despotović, Stevan Pletikosić i Jelena Milovanović.

Ovogodišnji polumaraton imao je rekordan broj učesnika, s obzirom na to da je učestvovalo oko 500 takmičara u više starosnih kategorija. Kragujevčaki polumaraton je organizovao Atletski klub “Maraton KG“, pod pokrovitelјstvom lokalne samouprave i Ministarstva omladine i sporta.

Kragujevačkom polumaratonu prethodila je tradicionalna “Trka za srećnije detinjstvo“, koju je Crveni krst, uz podršku grada Kragujevca, organizovao 31. put. Cilј ove jedinstvene humanitarno - rekreativne akcije bio je da se prodajom učesničkih brojeva po ceni od 50 dinara obezbede sredstva za pomoć bolesnoj i siromašnoj deci Kragujevca.

U trci za đake od prvog do četvrtog razreda prvi je na cilј stigao Bata Jovanović iz Osnovne škole “Radoje Domanović“, a u kategoriji od petog do osmog razreda, najbolјi je bio Dušan Krstić iz Osnovne škole “Vuk Stefanović Karadžić. Održan je i niz zabavnih i edukativnih aktivnosti: takmičenje u vožnji biciklima, trka u džakovima, oslikavanje lica, švrlјaonica, pregled zubića, kao i saveti za roditelјe. Za pobednike u različitim kategorijama obezbeđeni su pehari, medalјe i zahvalnice. 

Trka za srećnije detinjstvo 2016