Sport

Kragujevac prvi put domaćin Međunarodnog rapid turnir u šahu za kadete

Autor: Jovana Mladenović
12:00 | Nedelja, 17 06 2018

Kragujevac je ove godine prvi put domaćin Međunarodnog rapid turnir u šahu za kadete uzrasta do 12 godina, na kome će, pored takmičara iz Pančeva, Niša, Beograda, Paraćina, Smederevske Palanke, Aranđelovca i našeg grada, učestvovati i devetoro mladih šahista iz Rusije. Turnir se u narednih dvadesetak dana organizuje u više gradova naše zemlje.

Za mlade takmičare iz Sankt Peterburga, članove šah kluba “Savremenik“ i rukovodioca kluba Alekseja Bikova, upriličen je u zgradi Gradske uprave svečani prijem.

Poželevši im dobrodošlicu u Kragujevac, član Gradskog veća za obrazovanje Nedeljko Manojlović je istakao da je ovo, s obzirom na to da se prvi put organizuje, veoma značajan događaj za naš grad i predstavlja nastavak saradnje koja je prošle godine započeta sa gradovima iz  Rusije, Moskovom i Sankt Peterburgom. "Posle posete delegacije škole 530 iz Sankt Peterburga, ovo je druga poseta, ali sportista iz istog grada, tako da se nadamo da će saradnja na nivou gradova biti nastavljena i proširena, imajući u vidu da su obrazovanje, sport i kultura temelji jednog društva i novih oblika saradnje", kaže Manojlović.

Klub “Savremnik“ iz Sankt Peterburga, jedan je od najjačih dečijih šah klubova u ovom ruskom gradu, koji je ove godine osvojio drugo, a 2017. bio prvak među dečijim klubovima za mlađe kategorije. Iz ovog kluba potekli su mnogi šahovski šampioni svetskog ranga i Rusije. Za Alekseja Bikova, rukovodiocu dečijeg šah kluba “Savremnik“ ovo je treća poseta Srbiji, gde je kako kaže uvek lepo primljen, a prvi dolazak u Kragujevac, odakle njegovi takmičari kreću sa učešćem na turnirima koji se u narednih dvadesetak dana, održavaju u više gradova u Srbiji. Imajući u vidu da mladi takmičari šah kluba “Savremenik“ iz Sankt Peterburga prvi put igraju sa takmičarima iz Srbije i Kragujevca, za koje znamo da su još od najmlađeg uzrasta izuzetno kvalitetni i jaki, očekujemo dobru borbu pre svega, a nadamo se i uspešne rezultate, kazao je Aleksej Bikov.

Ovo je prvi medjunarodni kadetski turnir koji organizujemo. Ranije smo organizovali turnire za seniore, majstore i velemajstore, ali ovo je prvi put da se deca takmiče, kazao je Zoran Novoselski, trener Šahovskog kluba “Radnički“ u čijoj se organizaciji turnir i održava. S obzirom na to da su sa nama takmičari iz Rusije, šahovske velesile, onda priželjkujete da neko od učesnika ovog turnira, sutra bude prvak sveta ili države, kao što je to bio Gari Kasparov, koji je kao nepoznati igrač na svom prvom turniru u Banja Luci, postao velemajstor, a posle nekoliko godina i svetski šampion, ističe Novoselski.

Inače, predlog za osnov buduće saradnje kluba iz Sankt Peterburga i grada Kragujevca, je da Kragujevac, pored Beograda, Niša, Novog Sada i Bjeljine, bude jedan od domaćina kadetskih šahovskih turnira, sa kojih bi se rezultati sabirali i na osnovu objedinjenih rezultata opredeljivali najbolji učesnici sva četiri turnira.