SportFoto: kragujevac.rs

Kragujevačkom Ginisovcu zlatnik sa likom Svetog Đorđa

Autor: Branko Vukašinović
17:14 | Utorak, 01 11 2016

Paraolimpijcu Goranu Nikoliću, koji je za 55 dana istrčao 55 uzastopnih maratona i tako za sada nezvanično oborio Ginisov rekord, danas je na prijemu u Skupštini grada gradonačelnik Kragujevca Radomir Nikolić uručio zlatnik sa likom Svetog Đorđa u znak sećanja na ovaj jedinstveni poduhvat.

Zahvalјujući se Goranu Nikoliću na svojevrsnoj promociji Kragujevca, gradonačelnik Radomir Nikolić je istakao da je poruka koju je Goran poslao mnogo dublјa nego sam poduhvat koji je učinio.

Goran je svima poslao poruku da se zapitamo šta je granica onoga što možemo da učinimo i gde mi to sebe kočimo? Ako čovek koji ima fizički nedostatak može da obori sve rekorde, koje su bez nedostataka postavlјali sportisti u prošlosti, onda je jasno da samo u našim glavama postoji ta granica. Ono što smo fizički sposobni da učinimo može biti ili nadograđeno ili oštećeno snagom naše volјe odnosno slabošću koju imamo u sebi. Goran je snagom svoje volјe uspeo da postigne ovakav uspeh, a to znači da svi mi možemo mnogo više samo ako budemo spremni da prihvatimo izazove koji su pred nama”, rekao je Radomir Nikolić.

Paraolimpijac Goran Nikolić zahvalio se za podršku koju je imao u lokalnoj samoupravi, Delta fondaciji, Rotari klubu i svim lјudima koji su ga tokom poduhvata bodrili i omugućili mu da doprinese rušenju barijera i predrasuda o licima sa invaliditetom.

Ovo je bio pokušaj postavlјanja novog Ginisovog rekorda, ali i skretanje pažnje javnosti na fizičke potencijale osoba sa invaliditetom. Istovremeno, na ovaj način sam želeo da animiram lјude dobre volјe da se prikupe sredstva za opremanje Centra za sport i rehabilitaciju osoba sa invaliditetom “Iskra“. To je bio doprinos pojedinca, ali i zahvalnost na ukazanom poverenju lokalnoj samoupravi i Delta fondaciji koji su učinili sve da realizuju ideju o izgradnji “Iskre“ u Kragujevcu”, rekao je Goran Nikolić.

Prema rečima Gordane Damnjanović, člana Gradskog veća za socijalnu i zdravstvenu zaštitu, Goran se zlatnim slovima upisao kao borac za humanost i lјudsko dostojanstvo i svima nama dao zadatak za budućnost. Na podvigu koji je postigao Goranu se zahvalio i Nikola Urošević, pomoćnik gradonačelnika za unapređenje i razvoj sporta, koji je naglasio da je Goran uvek imao podršku u gradu Kragujevcu koji zna da ceni sve što radi za osobe sa invaliditetom i promociju grada kroz tandem biciklistički maraton Kragujevac - Mostar. 

Prijem za Gorana Nikolića u Skupštini grada 01.11.2016 01