Sport

Kragujevčani brane boje Srbije u Kini (FOTO)

Autor: Branko Vukašinović
17:53 | Četvrtak, 13 10 2016

Univerzitetska reprezentacija Kragujevca braniće boje Srbije na Svetskom prvenstvu u basketu 3x3, koje će biti održano od 21. do 23. oktobra u Kini.

Kragujevačku ekipu čine Nikola Kostić, Filip Popović, Janko Tanasijević i Aleksandar Ratkov. Tim je zbog ograničenja godina (24) morao biti promenjen. Igrači Filip Lalović, Ivan Nedeljković, Miloš Tripković, koji su svojim brilijantnim nastupima letos u Rijeci izborili ovu kartu za svetsku pozornicu sada će biti sprečeni da igraju.

Kragujevčani i pored ovih velikih izmena, kao zemlja najboljeg basketa i kao najbolji 3x3 Univerzitet na svetu, i dalje strepe najvišim rezultatima.

U Kini će snage odmeriti ukupno 32 tima, 16 muških i 16 ženskih ekipa, koje dolaze iz 23 različite zemlje sa čak 30 Univerziteta i predstavljaju pet kontinenata.

U obe konkurencije, 10 timova izborilo je mesto preko kontinentalnih kvalifikacionih turnira, održanih u Johanesburgu (Južna Afrika) za Afriku, Makau (Makao) za Aziju, Zagreb-Rijeka (Hrvatska) za Evropu i Goldkoustu (Australija) i Hamiltonu (Novi Zeland) za Okeaniju. Podeljene su specijalne pozivnice, gde su dve sačuvane za prošlogodišnjeg šampiona i domaćina.

Delegacija kragujevačkog Univerziteta na dalek put kreće u ponedeljak 17. oktobra, a očekivani povratak je 24. oktobra.

Podsetimo, Univerzitetska reprezentacija Kragujevca krajem jula odbranila je titulu šampiona Evrope u basket 3x3, pošto je u finalu Evropskog prvenstva u Rijeci u Hrvatskoj savladala ekipu Splita, rezultatom 21:18. Kragujevačku reprezentaciju tada su činili Filip Lalović, Ivan Nedeljković, Miloš Tripković i Nikola Kostić. U grupnoj fazi Kragujevčani su savladali Podgoricu (22:6), Moskvu (17:11), Bordo (19:12), Ostravu (21:17), Split (19:15). U četvrtfinalu nadjačali su Ljubljanu (14:12), a u polufinalu Primorsku(16:14). 

Kragujevac je odavno prepoznat po 3x3 sportu, pored toga što je organizovao Svetsko i Evropsko univerzitetsko prvenstvo kao i 5 FIBA turnira u sklopu 3x3 državnog prvenstva Srbije, naš grad je poznat i po najuspešnijoj 3x3 univerzitetskoj reprezentaciji na Svetu. Kragujevčani su osvojili četiri medalje na isto toliko međunarodnih prvenstva. Zlatna medalja na 1. Svetskom univerzitetskom prvenstvu u Kragujevcu 2012., srebrna medalja na 1. Evropskom prvenstvu u Roterdamu 2013., bronzana medalja na 2. Svetskom prvenstvu u Salvadoru u Brazilu 2014. i zlatno odličje osvojeno je na 2. Evropskom prvenstvu u Kragujevcu 2015.

Galerija slika