SportFoto: serbianshooting.rs

Kragujevčanin Dragan Ristić osvojio zlato u Južnoj Koreji

Autor: InfoKG
14:00 | Četvrtak, 10 05 2018

Strelac “Čika Mate”, Dragan Ristić osvojio je zlatnu medalju na Svetskom prvenstvu za paraolimpijce u Čeongžuu u Južnoj Koreji. Kragujevčanin je trijumfovao u gađanju vazdušnom puškom u kategoriji SH2 i na taj način je obezbedio učešće na Paraolimpijskim igrama u Tokiju 2020. godine.  

Prošlo je mnogo vremena od moje prethodne zlatne svetske medalje. Ne mogu da opišem kako se osećam. Mnogo sam radio u poslednje četiri godine i rad se isplatio. Promenio sam nekoliko stvari u tehnici gađanja, ali najveće promene su u sticanju samopouzdanja. Zbog dugogodišnjeg iskustva  uspeo sam da ostanem miran i nadmašim najvećeg rivala u finalu Ukrajinca Plakušnjickog, kome je ovo bilo prvo finale i zato je imao i veliki pritisak. Ali i osvajanjem srebra ukrajinski strelac zaslužuje velike čestitke”, izjavio je Dragan Ristić.

Ekipno zlato u gađanju vazdušnom puškom iz ležećeg stava u kategoriji SH2 (sportisti kojima je potrebno postolje za oružje) pripalo je timu Srbije u sastavu Dragan Ristić, Dejan Jokić i Zdravko Savanović.

Naši strelci su bili među ozbiljnim kandidatima za medalje. Od ekipe se očekivalo odličje, ali teško je bilo predvideti zlato. Dragan Ristić je već godinama u svetskom vrhu u ovoj disciplini. Ovo mu nije prva svetska titula, jer zlato je osvojio 2010, a na prethodnom prvenstvu, 2014. bio je drugi, tada je vicešampionska titula pripala i timu Srbije. Dosadašnji učinak naših strelaca u Čeongžuu zaslužuje pozitivne ocene. Posle nekoliko „stativa“, četvrtih mesta i ispuštenih plasmana u finala, dva zlata su ohrabrenje pred završnicu prvenstva”, ocenjuje trener paraolimpijske reprezentacije za pušku, inače sportski direktor Streljačkog saveza Srbije, Dragan Marković.

Ristić je u karijeri osvojio i svetsku i evropsku zlatnu medalju, ali na učešćima na Paraolimpijskim igrama je ostao bez odličja. 

Tokio 2020. bi trebalo da bude kruna moje karijere, nadam se da ću stići do odličja na Paraolimpijskim igrama, jedine medalje koja mi nedostaje”, rekao je Ristić. 

Izvor: Streljački savez Srbije