SportFoto: SPD Radnički

Kragujevčanke za korak bliže opstanku u ligi

Autor: InfoKG
15:00 | Četvrtak, 24 12 2020

Izuzetno važnu pobedu ostvarile su košarkašice Radničkog u zaostalom meču 11. kola Prve ženske lige Srbije protiv šabačke Duge u „Jezeru“ – 75:60. Kragujevčanke su ovim trijumfom napravile mali, ali izuzetno bitan iskorak na tabeli, koji može biti od presudnog značaja za opstanak u ligi. 

Suočene sa imperativom pobede u duelu sa Šapčankama, učenice Nenada Milovanovića nisu podlegle pritisku, već su još jednom pokazale da su najbolje onda kada je to najpotrebnije i da u potpunosti zaslužuju mesto u prvoligaškom društvu. 

Ušle su Kragujevčanke veoma fokusirano i motivisano u ovaj meč, što se naročito videlo po energiji u odbrani u uvodnim minutima utakmice, koja je rezultovala početnom serijom od 8:0. Nakon tajm-auta koji je zatražila klupa gostiju,Šapčanke su zaigrale nešto angažovanije, pre svega u fazi odbrane, dok je u napadu konce povlačila iskusna Renata Stepanović, koja je ujedno i najzaslužnija što je ekipa Duge nakon očajnog starta utakmice uspela da uhvati rezultatski priključak i na prvi obavezni predah ode sa svega tri poena zaostatka (16:13).

Tokom druge četvrtine obe ekipe su teško dolazile do poena iz igre. Gošće su na samom startu ove deonice uspostavile dominaciju u reketu, koja im je donela preokret i prvu, doduše minimalnu, prednost na utakmici (21:20), koju su uspele da sačuvaju do odlaska na veliki odmor (29:28).

Početak treće deonice donosi uragansku seriju izabranica Nenada Milovanovića od 13:0, koja je u velikoj meri odredila dalji tok susreta. Nakon prve trojke na utakmici koju je pogodila Marija Petrović, Radnički je po prvi put izbio na „plus deset“ (44:34), da bi nakon još jednog dalekometnog hica, ovoga puta kapitena Jelene Prvulović, Kragujevčanke dodatno uvećale prednost na već zavidnih „plus 15“ (53:38).

Pokušale su košarkašice Duge promenom odbrane u poslednjoj četvrtini da učine nešto više i eventualno uhvate rezultatski priključak, ali uzalud. Sigurnom igrom u završnici utakmice, učenice Nenada Milovanovića su gošćama iz Šapca ugasile svaku nadu u pogledu rezultatskog preokreta i na kraju su trijumfovale sa petnaest poena razlike – 75:60.

Ekipu Radničkog je do treće pobede u sezoni predvodila Milica Inđić sa 22 poena, 10 asistencija i 8 skokova. Sjajna je bila i iskusna NtumbaTiti, koja je ostvarila učinak od 16 poena i 11 skokova. Dvocifren broj poena ubacila je i Jelena Prvulović – 11, a vredi istaći i skakački doprinos Nine Tešić, koja je imala 11 uhvaćenih lopti.

Kod gošći iz Šapca jedina svetla tačka bila je Olga Stepanović, koja je postigla gotovo polovinu poena svog tima na ovom susretu – 29 poena. Daleko iza nje po učinku našle su se bivša igračica Radničkog Jelena Jozić sa 15 poena i Renata Stepanović,koja je brojci od 11 postignutih poena, pridodala i 14 skokova.

Dugo smo se i temeljno pripremali za ovu utakmicu. Mislim da se tokom prvog poluvremena osetio taj psihološki pritisak u našoj igri, koji je doveo do toga da promašimo par slobodnih bacanja I zicera, dok šut za tri poena maltene nije ni postojao. U drugom poluvremenu smo delovali znatno bolje i agresivnije, uspostavili smo neki naš ritam igre, došli do osetnije rezultatske prednosti i na kraju zabeležili izuzetno važnu pobedu u borbi za opstanak”, izneo je svoje opservacije Nenad Milovanović, trener kragujevačkog tima.

Košarkašice Radničkog su nakon ove pobede konačno uspele da pronađu izlaz iz opasne zone, u kojoj se sada nalaze Novosadska ŽKA i subotički Spartak.

Priliku da potvrde dobar utisak iz susreta sa Dugom, Kragujevčanke će imati u nedelju, 27. decembra, na gostovanju niškom Studentu. 

Izvor: SPD Radnički