Sport

KURANDIĆ: Mlade rukometašice premašile sva očekivanja u sezoni

Autor: InfoKG
14:00 | Subota, 08 06 2019

Najmlađa ekipa Super B lige, ŽRK "Radnički 1964", je u svojoj debitantskoj sezoni u saveznom rangu takmičenja premašila sva očekivanja, kako svojih navijača, tako i kompletne rukometne javnosti.

Najpozvaniji da prokomentariše  proteklu sezonu, šef stručnog štaba Rodoljub Kurandić je, na početku razgovora, ocenio osvojeno četvrto mesto.

-Nakon baraža koji smo uspešno prebrodili, ukazala nam se šansa da igramo savezni rang takmičenja, jedinstvenu Super B ligu, sa ekipom koja je pravljena za srpsku ligu. U početku je bilo problema sa adaptacijom na viši rang, daleko konkurentnijim ekipama i zahteve koji su novi za ovaj mladi tim. Kako je prvenstvo odmicalo, devojke su sticale iskustvo, samopouzdanje i tako smo premašili zadati cilj sa početka prvenstva - opstanak u ligi. Na tu činjenicu je prvenstveno uticalo jedinstvo, sloga, drugarstvo, ostavljale su srce na terenu i 4. mesto je došlo kao nagrada za trud i požrtvovan rad na treninzima.

Po ocenama mnogih, konkurencija u Super b ligi odavno nije bila veća.

-Ženska Super B liga obuhvata sva četiri regiona i u skladu sa tim je prikazan visok nivo kvaliteta rukometa. Na pojedinim utakmicama je viđen izuzetan nivo igre na kome bi im pozavideli i timovi iz Superlige. Četiri ekipe su ispale, dve su se borile za ulazak u viši rang, bilo je mnogo kvalitetnih i neizvesnih mečeva, kako u borbi za vrh, tako i za opstanak u ligi.

Ekipa Radničkog je godinu dana starija i zrelija, a samim tim je uočen veliki napredak u igri.

-Napredak u igri je evidentan i odražava se na svakoj utakmici i treningu, jer su gro ekipe na početku prvenstva činile igračice od 16-17 godina bez iskustva u jačem rangu takmičenja. Dve najiskusnije, Jasmina Kolak i Nevena Aleksić, su se maksimalno podredile ekipi, davale ton igri, kako na utakmicama, tako i na treninzima. Nemerljiv je njihov uticaj na mlađe saigračice, trenirale su sa njima, ukazivale i na dobre i loše strane. Ovaj tim će kako bude sticao iskustvo, biti sve bolji i bolji, a nivo igre će ići uzlaznom putanjom.

Gajite prepoznatljiv stil igre, sličan prošlogodišnjem, ali i novim kvalitetom i rešenjima u oba pravca.

-Stil igre smo pravili prema profilu igračica kojima raspolažemo. Imali smo više prostora za kombinovanje, a naročito smo posvetili pažnju toj 5-1 odbrambenoj formaciji, gde smo pravili dosta problema protivnicima, a sa druge strane imali smo tu sredinu i visinu za standardnu 6-0 odbranu u zavisnosti od rivala. U napadu smo forsirali igru u tranziciji, brz centar, trčanje u leđa protivničkim ekipama. Krasila nas je agresivnost, požrtvovanost i borba do poslednje sekunde. Očekujem da ćemo, uz male korekcije i iduće sezone forsirati i zadržati taj naš prepoznatljjivi stil i način igre.

Ujedno ste i trener generacije Ž16 (2002. i mlađe), koja je nedavno osvojila Ligu mlađih kategorija centralne Srbije i KiM.
    
-Rezultatima ove generacije devojčica smo ponosni svi u klubu. Osvojiti prvo mesto u ovako paklenoj konkurenciji 4 superligaške ekipe (Jagodina, Bekament, Medicinar i Zaječar) je neverovatan uspeh. Posebno je bio zanimljiv završni turnir u Aranđelovcu, gde smo zbog boljeg međusobnog skora sa Bekamentom, trijumfalno završili takmičenje. Kuriozitet ove ekipe je što je u velikoj meri potpomognuta igračicama od 2003. do čak 2006. godišta. One su srce našeg kluba i činiće osnovu ženskog rukometa u Kragujevcu. Spremamo se već tri  nedelje za šampionat države i znam da ćemo dati 110 odsto svojih mogućnosti bez preteranog respekta prema protivnicima.Ne poznajem dovoljno naše konkurente i nezahvalno je da prognoziram krajnji ishod,ali sam uveren da ćemo dostojno reprezentovati klub i grad.

Planiraju li se pojačanja i koji su ciljevi za narednu sezonu?

-Prelazni rok je živa stvar, u fazi smo pregovora sa pojedinim igračicama zanimljivim za naš koncept. Želja je da zadržimo postojeći igrački kadar i ako uspemo da dovedemo dva do tri adekvatna pojačanja, očekujem da budemo najozbiljniji kandidat za ulazak u viši rang.

Izvor/Foto: ŽRK Radnički 1964

Izvor: ŽRK Radnički 1964