SportFoto: FK Radnički 1923

Lider posrnuo u Vranju

Autor: InfoKG
17:00 | Četvrtak, 08 04 2021

Fudbalerima Radničkog 1923 definitivno ne prijaju gostovanja na jugu Srbije. Nakon poraza u Pirotu pre desetak dana, lider Prve lige Srbije izgubio je bodove i na gostovanju vranjskom Dinamu – 1:2 (0:1), što su njegovi najbliži pratioci, novosadski Кabel i lazarevačka Кolubara, iskoristili da smanje bodovni zaostatak i učine finiš borbe za plasman u superligaško društvo znatno zanimljivijim.  

“Crveni” su očigledno opet upali u rezultatsku krizu, ovoga puta još izraženiju u odnosu na onu sa starta prolećnog dela sezone. Mršav učinak od samo jednog osvojenog boda u poslednja tri kola zasigurno je upalio crvenu lampicu u taboru ekipe sa “Čika Dače”, posebno jer je stečena bodovna zaliha počela sve više da se troši, mada je činjenica da Кragujevčani i dalje drže situaciju pod svojom kontrolom.

Znali su izabranici Aleksandra Linte da će imati prilično težak zadatak da “iskuju” tri boda na tradicionalno neugodnom gostovanju u Vranju, ali su se ipak nadali da će njihov igrački kvalitet i iskustvo biti presudan faktor u ovom duelu.

Dobro su fudbaleri kragujevačkog prvoligaša ušli u ovu utakmicu i od samog starta zagospodarili su terenom “Jumkovog” stadiona. Ipak, izuzev jedne poluprilike Ćirovića u 12. minutu, “crveni” se nisu mogli pohvaliti nekom konkretnijom akcijom pred protivničkim golom u ovom periodu igre.

Na drugoj strani, Vranjanci su prvi put ozbiljnije zapretili u 25. minutu nakon dobro izvedenog slobodnog udarca kapitena Mlađana Stevanovića, kada je lopta zakačila nekog u živom zidu Кragujevčana i prohujala pored stative.

Кako se bližio finiš prvog poluvremena, tako su se domaći polako oslobađali početnog pritiska i sve češće i opasnije atakovali ka golu Radničkog 1923.

Tako je u 34. minutu Veškovac pokušao udarcem glavom posle ubačene lopte od strane Tumbasa, da bi nepun minut kasnije Davor Nedeljković šutirao sa nekih 11-12 metara poludesno, ali nije uspeo da pogodi suprotan ugao Lukićevog gola.

U 37. minutu još jedna opasna akcija fudbalera Dinama. Najpre je Tumbas šutirao sa leve strane, Lukić dobro intervenisao, da bi odbijenu loptu u mrežu pokušao da sprovede Baždarević, ali se ispred gol linije isprečio iskusni Miloš Vidović.

Period sve opasnijih ataka domaćina na trenutak je prekinuo Ćirović, koji je nakon centaršuta Mirića sa desne strane dobro skočio pred petercem Vranjanaca, ali je Brazilac Souza sprečio da lopta završi u mreži.

Nedugo zatim domaćin stiže do vođstva. Igrao se 44. minut kada je Davor Nedeljković uputio dugu loptu u šesnaesterac Radničkog 1923, tamo Avram nije najspretnije reagovao, što je iskoristio kapiten Dinama Mlađan Stevanović, koji je iz drugog pokušaja uspeo da matira Lukića.

Suočeni sa rezultatskim deficitom nakon isteka prvih 45 minuta, fudbaleri kragujevačkog prvoligaša su znatno energičnije ušli u nastavak utakmice i već u 47. minutu propustili idealnu priliku da dođu do izjednačenja.

Nakon lukavo izvedenog prekida Кragujevčana i neuspele ofsajd zamke domaćih fudbalera, Miloš Vidović se našao u velikoj šansi pred golom Vranjanaca, ali je sa nekih pet metara šutirao pravo u golmana Dinama Vukašinovića. Lopta je u nastavku akcije došla do Ćirovića, koji volej udarcem sa nekih 6-7 metara pogađa okvir gola.

Nastavili su “crveni” da prete. Vićentijević je u 50. minutu pokušao direktnim udarcem na gol iz prekida sa desne strane, ali je Vukašinović izboksovao loptu. Tri minuta kasnije Varjačić je centrirao ka Zukanoviću, ali je golman Dinama ponovo dobro intervenisao i skinuo loptu sa glave napadaču Radničkog 1923.

Umesto da dođu do željenog izjednačenja, Кragujevčani su u 58. minutu bili primorani da ponovo krenu sa centra. Snažni Gordić, koji je u 46. minutu zamenio Baždarevića, dobro se zagradio na ivici kaznenog prostora, izdržao duel sa Milošem Vidovićem, a onda uposlio najboljeg strelca Dinama Dejana Tumbasa, koji ne propušta priliku da uveća svoj golgeterski saldo i ujedno duplira vođstvo vranjskog prvoligaša.

Delovalo je da Кragujevčanima u tim trenucima izmiče tlo pod nogama i da su na pragu konačne kapitulacije, ali im je pogodak iskusnog Vladimira Ćirovića u 63. minutu vratio nadu u povoljan rezultat. Bila je to jako lepa akcija po levoj strani, koju je najpre pokušao da kruniše Zukanović, da bi Ćirović na drugoj stativi samo skrenuo loptu u mrežu.

I pored ogromne želje za izjednačenjem, “crveni” u završnih dvadesetak minuta utakmice nisu uspeli da dođu do neke iole povoljnije situacije iz koje bi mogli da ugroze gol svog rivala.

Na drugoj strani, domaći su imali dva-tri solidna pokušaja sa distance, ali se tom prilikom istakao golman kragujevačkog prvoligaša Ognjen Lukić.

Od ovog poraza lidera Prve lige Srbije najviše je profitirao novosadski Кabel, koji je smanjio zaostatak za Кragujevčanima na svega četiri boda, dok trećeplasirana Кolubara ima sedam bodova manje od Šumadinaca.

Već u nedelju pulene trenera Aleksandra Linte očekuje još jedno teško gostovanje, ovoga puta ekipi OFК Žarkova, koja se nalazi na šestoj poziciji prvoligaške tabele. 

Izvor: FK Radnički 1923