SportFoto: SPD Radnički

Novi izazov za Katića i drugove

Autor: InfoKG
16:00 | Petak, 11 12 2020

Osokoljeni nedavnim trijumfom nad valjevskim Metalcem, košarkaši Radničkog izlaze na megdan beogradskom Dinamiku u utakmici 13. kola Košarkaške lige Srbije, koja je zakazana za sutra od 19 časova u kragujevačkom “Jezeru“. Biće to treća uzastopna utakmica koju će Katić i drugovi odigrati na svom parketu, gde imaju zavidan skor od pet pobeda i samo jednog poraza.

Kragujevčanima je pobeda nad Metalcem došla kao melem na ranu posle dva uzastopna poraza, pretrpljenih u susretima sa Dunavom i Kolubarom. Odigrali su puleni trenera Igora Todorovića u visokom ritmu svih četrdeset minuta utakmice, nisu sebi dozvolili određene padove u igri, što je bio slučaj na nekim prethodnim mečevima, pa su sasvim zasluženo upisali svoju šestu prvenstvenu „recku“.

Ono što stratega kragujevačkog tima posebno može da raduje, to je da su pojedini mlađi igrači, poput Nikole Veljovića koji je meč sa Valjevcima završio sa 17 postignutih poena, pokazali da nisu puki „mahači peškirima“, već da su spremni da u svakom trenutku opravdaju poverenje svog trenera i preuzmu značajnu ulogu na terenu. 

Za nas je ova pobeda od velikog značaja nakon dva negativna rezultata, a pred ulazak u neku vrstu NBA ritma utakmica u narednom periodu. Sigurno da su porazi od Dunava i Kolubare u izvesnoj meri „poljuljali“ ekipu i stoga nam je bilo preko potrebno da dobijemo Metalac, kako bismo se oporavili od neke vrste šoka i povratili veru u sopstvene mogućnosti. Ova utakmica pokazala je da se i neki mlađi igrači polako bude, poput Nikole Veljovića, koji je u potpunosti iskoristio pruženu šansu. Naravno, ključan je kontinuitet jer je poznato da ti mlađi igrači igraju po sistemu „toplo-hladno“, ali mislim da je jako važna stvar to što su pokazali da klub na njih može ozbiljno da računa i što su dali svoj doprinos ovoj pobedi”, ocenio je Todorović. 

Dobro izdanje protiv valjevskog Metalca košarkaši Radničkog pokušaće da ponove u susretu sa beogradskim Dinamikom, koji se nakon tronedeljne pauze zbog kovid infekcije u svojim redovima tek nedavno vratio takmičarskim aktivnostima. 

Da se ova neplanirana pauza nepovoljno odrazila na Dorćolce, videlo se u susretu sa užičkom Slobodom prošlog petka, kao i u kup utakmici sa OKK Beogradom u sredu. Puleni trenera Mirsada Alilovića izgubili su oba meča, što je znak da ih očekuje dug period oporavka i povratka u pređašnju formu. 

Bez obzira na sve probleme sa kojima se ekipa Dinamika suočava u poslednje vreme, Kragujevčani nemaju nameru da potcene svog protivnika, koji zasigurno ima daleko veći igrački kvalitet nego što to njegovi rezultati pokazuju. 

Od ukupno devet odigranih utakmica u Košarkaškoj ligi Srbije ove sezone, Beograđani su slavili u četiri navrata. U pitanju je izuzetno mlada ekipa koja igra brzu, atraktivnu i napadačku košarku, na što veći broj poena. 

Glavne uzdanice beogradskog tima su internacionalci, 19-godišnji Slovenac Gregor Glas i godinu dana stariji Turčin Mert Akaj, koji se ubrajaju u grupu najperspektivnijih evropskih igrača. Od iskusnijih igrača tu su Vuk Đorđević, trenutno drugi strelac ekipe, i Marko Čakarević, dobro poznato lice svim kragujevačkim ljubiteljima košarke. 

Dinamik ima prilično mladu ekipu, predvođenu dobrim trenerom Alilovićem koji insistira na agresivnoj odbrani po čitavom terenu i igri u tranziciji. Imaju tri-četiri dobra „skorera“, koji su u stanju da svakoj ekipi u ligi ubace preko dvadeset poena. Tu mislim pre svega na Slovenca Glasa i Turčina Akaja. Pored njih dvojice, treba istaći i Vuka Đorđevića i Bojana Tomaševića, na koje takođe treba obratiti posebnu pažnju. Generalno, radi se o ekipi koja je u stanju da odgovori svakom izazovu i dobije bilo kog protivnika u ligi. Znamo da su imali određenih problema u proteklom periodu i da su bili bez treninga, a košarka je takav sport koji zahteva svakodnevno treniranje, i to dva puta dnevno. Sigurno da im je potrebno određeno vreme da se vrate u optimalni nivo forme. Ipak, to nam ne daje za pravo da ih potcenimo, već moramo da se što bolje pripremimo za predstojeću utakmicu, da probamo da iskoristimo naše prednosti i da damo sve od sebe na terenu kako bismo upisali još jednu pobedu”, konstatuje Todorović.

Zbog čitave situacije sa kovidom koja je dovela do masovnog odlaganja utakmica, košarkaši Radničkog prinuđeni su da u narednom periodu igraju u ritmu sreda-subota. S obzirom na prilično skroman roster, koji je dodatno oslabljen odlaskom Đorđa Milosavljevića u Mladost iz Zemuna, postavlja se pitanje da li će Kragujevčani posegnuti za angažovanjem novih igrača, kako bi makar delimično rasteretili nosioce igre.

Naravno da smo u aktivnoj potrazi za novim igračima, ali je jako teško u ovom periodu godine naći adekvatno pojačanje, s obzirom da su oni kvalitetniji igrači već uveliko pronašli angažmane. Pri tom, mi ne želimo da dovodimo igrače po svaku cenu, već gledamo da to bude neko ko će se svojim ljudskim i igračkim kvalitetima najbolje uklopiti u postojeći kolektiv”, napominje Todorović.

U skladu sa Uredbom Vlade Republike Srbije o merama za sprečavanje i suzbijanje zarazne bolesti COVID-19, predstojeća utakmica između Radničkog i Dinamika biće odigrana bez prisustva publike. 

Izvor: SPD Radnički