SportFoto: SPD Radnički

Odbojkaši Radničkog na pola puta do polufinala plej-ofa

Autor: InfoKG
11:00 | Četvrtak, 04 03 2021

Četiri seta bilo su potrebna odbojkašima Radničkog da dođu do pobede protiv subotičkog Spartaka u prvoj utakmici četvrtfinalne serije plej-ofa BPŠ Superlige Srbije – 3:1 (25:18, 25:23, 19:25, 25:20).

Po treći put u ovoj sezoni, Kragujevčani su uspeli da „prizemlje“ subotičke „golubove“ i načine prvi korak ka plasmanu među četiri najbolje ekipe u plej-ofu. 

Odlično su učenici Dragana Kobiljskog započeli večerašnji meč u „SBB Jezeru“, rešili prva dva seta u svoju korist, ali su se Subotičani vratili u trećoj deonici, da bi u odlučujućem, četvrtom setu do izražaja došao kvalitet i iskustvo kragujevačkog tima, koji se na kraju zasluženo radovao trijumfu.
Prilično konfuzno su delovali odbojkaši Spartaka na startu uvodnog seta, što su Kragujevčani znali da iskoriste i povedu sa 4:0. Trudili su se Subotičani u nastavku seta da nadomeste zaostatak, ali su domaći sigurno čuvali stečenu prednost, koju su vremenom uspeli da uvećaju na maksimalnih „plus šest“ (18:12). 

Predvođeni iskusnim Ristićem i raspoloženim Koneom, koji je samo u ovoj deonici nanizao sedam poena, Šumadinci dolaze do osam set lopti (24:16). Prve dve nisu uspeli da iskoriste, ali je treću sjajni Kone pretvorio u poen za 25:18 i početno vođstvo u setovima.

Drugi set doneo je prilično nervoznu i rastrzanu igru obe ekipe, uz veliki broj grešaka. Rezultat je dugo bio u egalu, sve dok Kragujevčani nisu stekli nešto opipljiviju prednost od tri poena (16:13). 
Pokušao je strateg gostiju Igor Zakić da uvođenjem mladog korektora Nikolića i srednjaka Pavlovića umesto Nadaždina i Medurića malo „prodrma“ redove svoje ekipe u samom finišu seta, ali je Radnički nakon dva uspešna bloka Goića izbio na 24:19.

A onda, umesto da dotuku grogiranog protivnika, Kragujevčani su ga serijom grešaka vratili u život. Kada je Davide Kovač ekipu Spartaka doveo na korak do izjednačenja (24:23), uvukla se strepnja u redove domaćeg tima, ali je srećom naslednik našeg proslavljenog odbojkaša, a danas selektora Srbije Slobodana Kovača u narednom napadu poslao loptu u aut, pa je tako i ovaj set okončan u korist Šumadinaca - 25:23.
Ni početak trećeg seta nije mogao da prođe bez rezultatske klackalice, a kada je Radnički posle poena Matića izbio na „plus tri“ (14:11), delovalo je da stvari idu u željenom smeru po Kragujevčane. 

Međutim, tada je Jungić vezao tri svoja poena, od toga dva blokom, za izjednačenje (14:14), da bi nakon još jednog uspešnog bloka, ovoga puta Pavlovića, vođstvo bilo na strani gostujućeg tima (16:15).

Nisu se tu odbojkaši Spartaka zaustavili, već su nastavili da uvećavaju vođstvo na očigled nemoćnog domaćina, sve dok nisu došli do maksimalnih pet poena prednosti (23:18).

Goić je samo za trenutak zaustavio nalet Subotičana, koji poenima Kovača i Kubanca Rikarda osvajaju ovaj set rezultatom 25:19.

Krenuli su gosti odlučno i u četvrti set, poveli sa 2:0, ali su onda Šumadinci preuzeli konce igre u svoje ruke i očas posla došli do prednosti od četiri poena (8:4). Uspeli su Subotičani ponovo da uhvate korak i priđu na samo poen zaostatka (8:7), da bi nakon tehničkog tajm-auta rezultat bio u egalu (13:13).   

Ipak, kako se set bližio svojoj završnici, tako je i subotičkim „golubovima“ počelo da ponestaje snage i koncentracije, dok su na drugoj strani odbojkaši Radničkog hvatali svoj  prepoznatljivi ritam igre, pa su se nakon dva uzastopna bloka Hamzagića i Radevića odlepili na 22:17. Ubrzo su Kragujevčani došli do četiri meč lopte (24:20), da bi tačku na ovaj susret stavio Mirko Radević uspešnim blokom za 25:20 i konačnih 3:1 u setovima.

Radnički su do pobede na ovom meču predvodili Musa Kone sa 15 i Nikola Goić sa 14 osvojenih poena. Aleksa Matić je dodao 10, a Mirko Radević i Srećko Ristić po 9 poena. 

Kod gostiju iz Subotice odskočili su Davide Kovač sa 17 i Nemanja Jungić sa 15 osvojenih poena.
Ove dve ekipe ponovo će sastati u nedelju, 7. marta, u subotičkoj hali „Dudova šuma“. Pobeda u ovom susretu Kragujevčane bi odvela direktno u polufinale plej-ofa, dok bi eventualni poraz doneo majstoricu, koja bi se igrala 9. marta na parketu „SBB Jezera“.

RADNIČKI – SPARTAK 3:1 (25:18, 25:23, 19:25, 25:20)
KRAGUJEVAC
Dvorana: „SBB Jezero“
Igrano bez prisustva publike.
Sudije: T. Popović, S. Kovačević.

RADNIČKI: Milutinović, Goić 14 (5 blk, 1 as), Radević 9 (5 blk), Petrović 6 (3 asa, 1 blk), Matić 10 (1 as), Pantović (libero), Kone 15, Hamzagić 3 (1 blk), Ristić 9. Nisu igrali: Antić, Vidović, Lopar, Ivanković i Dukić. Trener: Dragan Kobiljski.

SPARTAK: Milović (libero), Marković, Jungić 15 (2 blk, 1 as), Nadaždin 2, Nikolić 3, Rikardo 5 (3 blk, 1 as), Kovač 17 (1 blk), Tumbas 8 (1 blk), Pavlović 3 (2 blk), Medurić 1. Nisu igali: Tomčić, Peić, Seizović i Dulić. Trener: Igor Zakić.

Izvor: SPD Radnički