SportFoto: PK Radnički 1969

Plivači “Radničkog 1969” i “Pirata” osvojili 17 medalja u Beogradu

Autor: InfoKG
11:00 | Sreda, 23 12 2020

Plivači kragujevačkih klubova “Radnički 1969“ i “Pirat“ osvojili su ukupno 17 medalja, šest zlatnih, sedam srebrnih i četiri bronzane, na Zimskom prvenstvu Srbije u Beogradu. Najbolji iz kragujevačkih klubova bio je plivač “Radničkog 1969” Nemanja Živković, koji je osvojio četiri zlatna odličja.  

Na Državnom prvenstvu, koje je održano od 17. do 20. decembra u Beogradu, učestvovali su plivači “Radničkog 1969” u sastavu: Nemanja Živković, Ksenija Jovanović, Sara Turanjanin, Mihailo Vujanac, Miona Dragutinović, Nađa Ilić, Marija Savić, Nikola Pušica, Marta Dunjić i Kaja Živadinović, predvođeni trenerom Slobodanom Žugićem. 

Već prvog dana takmičenja, Nemanja Živković je osvojio zlatnu medalju u disciplini 400 metara kraul, dok su Miona Dragutinović i Sara Turanjanin plivale u juniorskom finalu u disciplini 50 metara kraul. Nažalost nisu došle do medalja, ali su popravile svoja najbolja vremena. Pored njih, kadeti “Radničkog 1969”, Mihailo Vujanac i Nikola Pušica ostvarili su svoja najbolja vremena u disciplini 400 metara kraul. (Nikola i na 100 metara delfin). 

Drugog dana takmičenja, plivači “Radničkog 1969” "dodali su gas" i okitili se sa više medalja. Nemanja Živković postao je apsolutni šampion Srbije, kao i juniorski šampion u disciplini 800 metara kraul. U istoj disciplini, u konkurenciji kadeta, mladi i sjajni Mihailo Vujanac, iako mlađi godinu dana od konkurenata, postao je vicesampion Srbije. Ksenija Jovanović, Sara Turanjanin i Miona Dragutinović borile su se u apsolutnim i juniorskim finalima u disciplinama 50 metara leđno, a Miona i na 100 metara kraul. Nažalost, nisu se domogle medalja, iako su otplivale svoja najbolja vremena i sve tri završile na 4. mestu. Svi ostali plivači “Radničkog 1969” otplivali su svoja najbolja vremena u disciplinama drugog dana takmičenja. 

Trećeg dana takmičenja, Nemanja Živković nastavio je u sličnom, fantastičnom ritmu i tako u trci na 1.500 metara postao šampion Srbije u kategoriji juniora i vicešampion u apsolutnoj kategoriji. Naime, Nemanja je u svim trkama u kojima je plivao na prvenstvu Srbije, ostvario preko 700 fina bodova i time završio takmičenje. Pored Nemanje, dodatno su obradovale Ksenija Jovanović i Sara Turanjanin, koje su osvojile bronzane medalje i zauzele treće mesto u disciplini 100 metara leđno. Ksenija u apsolutnoj, a Sara u juniorskoj konkurenciji. Kaja Živadinović učestvovala je u C finalu u kategoriji kadetkinja i zauzela 6. mesto u Srbiji. 

Četvrtog dana takmičenja juniorke “Radničkog 1969” Sara Turanjanin, Marta Dunjić, Marija Savić i Miona Dragutinović, uspele da osvoje srebrnu medalju u stafeti 4x50 kraul, u uzbudljivoj i neizvesnoj trci. Ksenija i Sara su ušle u finalne trke na 50 metara delfin, a Kaja u C finale u discplini 200 metara leđno.

Na Prvenstvu Srbije nedostajala su tri momka. Ratkov Nikola, plivač sa B olimpijskom normom i jedan od najboljih plivača Srbije, kao i juniori Mitar Šarković i Filip Petrović. Njihovo odsustvo itekako se osetilo u redovima “Radničkog 1969”, ali se u klubu nadaju da će ubuduće biti u mogućnosti da znatno ojačaju tim i doprinesu boljem plasmanu, kako ekipno, tako i pojedinačno.    

Kada je reč o plivačima kluba “Pirat”, oni su na ovom takmičenju osvojili pet medalja. Aleksa Pušica okitio se sa zlatnom i srebrnom medaljom, a najsjajnije odličje je osvojila i Sara Pušica, dok su Dimitriju Nikoliću i Ani Marković pripale bronze.