SportFoto: msklublin.pl

Sara Kovaržova želi da sa poljskim timom osvoji Evropu. Češka predstavnica i njen MKS FunFloor Lublin uskoro kreću u borbu za evropske kupove

Autor: InfoKG
08:42 | Utorak, 21 11 2023

Sara Kovaržova želi da osvoji Evropu s poljskim timom. Češka predstavnica i njen MKS FunFloor Lublin uskoro će početi borbu za evropske pehare. Najuspešniji ženski rukometni klub MKS Lublin u Poljskoj, zajedno sa Sarom Kovaržovom, uskoro će se takmičiti za učešće u grupnoj fazi EHF Evropske lige. Tim ima ambiciozne planove, a češka igračica je srećna što igra u timu iz slikovitog Lublina.

Kovaržova je započela svoju karijeru u češkom klubu Sokol Písek. Pridružila se DHK Baniku Most 2016. godine kao jedna od najvećih nada češkog rukometa. S ovim timom slavila je tri puta na nacionalnom prvenstvu. Naredne dve titule osvojila je u Turskoj, igrajući u Kastamonu Belediyesi GSK. Tokom dve sezone u tamošnjoj ligi postigla je 165 golova za turski tim. Pre sledećeg takmičenja napustila je Tursku u korist kluba iz glavnog grada Slovenije, RK Krim Mercator Ljubljana. Tu je takođe proslavila osvajanje titule prvaka.

"Osvojila sam šampionske titule u Češkoj, Turskoj i Sloveniji, a sada želim to učiniti u Poljskoj. Verujem da to možemo postići. Ono što me ubedilo da se preselim bila je vizija razvoja lublinskog tima. Već sam igrala u Ligi šampiona, i perspektiva igranja internacionalno je takođe važna za mene. Lublin je dobro mesto za napredak. Ispred nas su mnogi izazovi. Imamo konkretne ciljeve koje treba postići. Stabilnost kluba, višegodišnja tradicija šampiona i lep tim su drugi argumenti koji su me ubedili da izaberem MKS FunFloor Lublin. Atmosfera na utakmicama u Lublinu je apsolutno fantastična", kaže češka rukometašica. "Nisam shvatala koliko je Lublin zanimljiv grad i koliko je slikovit ovaj deo zemlje. Preporučujem ovu destinaciju svima koji traže manje očigledna mesta za provođenje odmora", dodaje Kovaržova.

Desna plejmejkerka češke reprezentacije pridružila se timu iz Lublina prošlog leta. MKS FunFloor Lublin s Sarom Kovaržovom dobro je startovao u poljskoj ORLEN Superligi za žene. Prvih 7 mečeva trenutne sezone je niz uspeha poljskih vicešampionki. Klub iz Lublina bori se ne samo za titulu šampiona, već i za povratak u evropsku elitu. Kovaržova i njene poljske koleginice su jedan dvomeč udaljene od EHF Evropske lige.

Sredinom novembra, tim Kovaržove će se suočiti s šampionkama iz Srbije. Na putu poljskog tima stoji ŽORK Jagodina. Prva utakmica dvomeča će se odigrati u Srbiji. Sara Kovaržova i njene drugarice su favoriti u borbi za grupnu fazu EHF Evropske lige. MKS FunFloor Lublin je najuspešniji ženski rukometni klub u Poljskoj, čije su takmičarke 22 puta bile šampionke Poljske i 11 puta osvajačice Poljskog kupa. Klub iz Lublina ima niz međunarodnih uspeha, uključujući pobedu u prestižnim takmičenjima Pehar EHF i Challenge Cup. Tim iz Lublina se takođe dva puta plasirao među najboljih osam Lige šampiona.

"MKS FunFloor Lublin je jedan od najprepoznatljivijih sportskih brendova u Lublinskom vojvodstvu. Ženski rukometni klub je jedan od glavnih promotera Lublinske regije u Poljskoj i inostranstvu. Osim široke sportske ponude, region na istoku Poljske ima mnoge druge prednosti. - Lublin je prelep grad, a Lublinsko vojvodstvo ima mnogo toga da ponudi. Svako će ovde pronaći nešto za sebe", priznaje češka predstavnica, Sara Kovaržova.

Lublin je glavni grad Lublinskog vojvodstva. Grad koji je nastao u 13. i 16. veku jedan je od najbolje očuvanih istorijskih urbanističkih kompleksa u Poljskoj. Posebno treba obratiti pažnju na Stari grad i zamak. Renesansni grad Zamošć i slikoviti Kazimjež Dolni na reci Visli takođe oduševljavaju svojom arhitekturom. Katedrala u Helmu, dvorac i park kompleks u Bjali Podlaskoj, naselje s palatama u gradu Pulavi, nekadašnja rezidencija aristokrata u Kozlovki, pravoslavni manastir u Jablecni, ergela u mestu Janov Podlaski, banjski park u gradu Nalenčov samo su neke od mnogobrojnih turističkih atrakcija ovog izuzetno zanimljivog regiona.

Kulturno nasleđe, koje je mozaik mnogih tradicija i religija Istoka i Zapada, prati bogatstvo prirode. Lublinsku oblast, koja se nalazi na istoku Poljske, blizu granice sa Ukrajinom i Belorusijom, vredi bolje upoznati i otkriti. Raznolik pejzaž i kulturno bogatstvo garantuje opušten, ali ne i dosadan odmor. Vojvodstvo Lublin ima čistu životnu sredinu, netaknutu prirodu, zaštićenu u 2 nacionalna i 17 pejzažnih parkova, 87 rezervata i 123 zaštićena područja u okviru evropske mreže Natura 2000.

*Promo