SportFoto: SPD Radnički

“Stotka” košarkaša Radničkog protiv Aleksinčana

Autor: InfoKG
11:00 | Sreda, 04 09 2019

Košarkaši kragujevačkog Radničkog savladali su novog člana Košarkaške lige Srbije, ekipu Napretka iz Aleksinca, u drugoj pripremnoj utakmici, odigranoj na parketu hale Jezero. Kragujevčani su slavili rezultatom 100:92 i na taj način pokazali da se sa pravom ubrajaju među glavne kandidate za plasman u viši rang takmičenja.

Nakon Zlatibora iz Čajetine, izabranici Igora Todorovića sparingovali su sa još jednom ekipom koja će u narednoj sezoni biti deo elitnog karavana. Bila je to dobra provera trenutnih mogućnosti ove ekipe Radničkog, koja se još uvek nalazi u ranoj fazi priprema, a sudeći prema prikazanom na parketu „SBB hale Jezero“ navijači kragujevačkog kluba imaju opravdanih razloga za optimizam.

Radnički je dobro započeo utakmicu, dobio prvu četvrtinu sa 13 poena razlike (29:16), ali je u drugoj četvrtini popustio u fazi odbrane i primio čak 31 poen, tako da su do kraja prvog poluvremena gosti preokrenuli rezultat u svoju korist – 44:47.
Stabilizovali su se Kragujevčani u trećoj četvrtini, „zategli“ odbranu i poboljšali procente šuta za tri poena, pa su do ulaska u poslednji kvartal stekli zavidnu zalihu od 17 poena prednosti (77:60).

Nisu se gosti predavali. Predvođeni raspoloženim Bogavcem postepeno su topili zaostatak, prišavši u samom finišu na samo „minus četiri“ (89:85).  Ponestalo je tada gostima snage, Radnički je dodao gas i u poslednja dva minuta utakmice osigurao pobedu i to sa trocifrenim brojem postignutih poena.

Najefikasniji u kragujevačkoj ekipi bili su Raško Katić i Ivan Nedeljković sa po 22 poena. Živanović je ubacio 19, Marković 15, Stanković 7, novajlija Šućov 6, Glišović 4, Nikolić 3 i Ilić 2 poena. Kod gostiju iz Aleksinca bolji od ostalih bili su Bogavac sa 22, Gašić sa 18, D. Raičević sa 17 i N. Raičević sa 11 poena.   

Trener Radničkog Igor Todorović mogao je da bude zadovoljan određenim elementima igre svog tima. Primetne su oscilacije tokom utakmice, naročito u fazi odbrane, što je sasvim normalno za jedan ovako mlad sastav, ali kako vreme bude prolazilo njih bi trebalo da bude sve manje.

Neka moja ideja bila je da u ovom prvom periodu priprema igramo protiv jačih rivala, zbog toga što ciljamo plasman u viši rang takmičenja. Mislim da napad funkcioniše dosta dobro, što se i da primetiti po broju postignutih poena u ove dve pripremne utakmice. Ono što predstavlja problem, to je nedostatak kontinuiteta igre u odbrani. Iako je to normalno za jednu mladu ekipu, nastojaćemo da u narednom periodu popravimo ovaj segment igre. Težak je put pred nama. Potrebno je naoružati se strpljenjem i nastaviti sa marljivim radom”, istakao je Todorović, koji je na utakmici sa Aleksinčanima veću minutažu pružio mlađim igračima.

Košarkaše Radničkog do početka nove sezone u Drugoj ligi Srbije očekuje još nekoliko provera protiv kvalitetnih protivnika.

3. septembra dolazi nam Požarevac, a dva dana kasnije igramo protiv Železničara. 7. septembra vraćamo gostovanje Napretku u Aleksincu, a odmah potom i Zlatiboru u Čajetini. Nakon toga nas očekuje utakmica protiv kruševačkog Napretka, srpskoligaša sa ozbiljnim ambicijama, a zatim i turnir u Smederevskoj Palanci. Uoči samog početka sezone planiramo da još dve provere protiv nešto kvalitetnijih protivnika”, otkriva Todorović.