SportFoto: Arhiva - kragujevac.rs

Sve spremno za 10. Kragujevački polumaraton i 37. Trku za srećnije detinjstvo

Autor: InfoKG
10:00 | Četvrtak, 29 09 2022

Ispred zgrade Gradske uprave u nedelju, 2.oktobra, u 10 sati startuje 37. humanitarno rekreativna “Trka za srećnije detinjstvo”, a u 11 sati jubilarni 10. Kragujevački polumaraton. 

Trasa trke biće ista kao i prethodnih godina, centralnim gradskim ulicama. Organizatori očekuju da u polumaratonskoj trci učestvuje oko 500 takmičara iz zemlje i regiona, a u “Trci za srećnije detinjstvo” oko 300.

Kragujevački polumaraton ove godine obeležava svoj prvi veliki jubilej, i nadamo se da ćemo i ove godine iz Kragujevca poslati poruku o značaju negovanja zdravih stilova života i bavljenja sportom. Suština manifestacija je masovnost i uključivanje što većeg broja ljudi svih starosnih kategorija, dok su sami rezultati u drugom planu”, rekao je predsednik Atletskog kluba Maraton KG, Nenad Luković i dodao da se Kragujevački polumaraton ponosi saradnjom sa Crvenim krstom koja je uspostavljena 2014. godine.

Trka za srećnije detinjstvo organizuje se u dve kategorije. Prva je za decu za osnovce od prvog do četvrtog razreda koji će trčati kraću trasu, a druga je učenike od četvrtog do osmog razreda i srednjoškolce. 

Ove godine zbog interesovanja predškolaca i njihovih roditelja, posle proglašenja pobednika predviđena je promotivna šetnja u kojoj mogu da učestvuju svi koji to žele, sa ili bez startnog broja.

Crveni krst Kragujevca humanitarno rekreativnu “Trku za srećnije detinjstvo” u sklopu nacionalne kampanje, organizuje 37. put. Prodajom startnih brojeva čija je cena simbolična i iznosi 50 dinara, Crveni krst obezbeđuje ono što je potrebno najmlađim korisnicima ove organizacije. 

Nekada su to udžbenici, nekad hrana, garderoba, a pružamo podršku i porodicama sa decom ometenom u razvoju kada im je potreban prevoz do Beograda na neki od specijalističkih pregleda”, rekla je Marica Patrnogić iz Crvenog krsta Kragujevac.

Pokrovitelj Trke za srećnije detinjstvo i Kragujevačkog polumaratona je grad Kragujevac. 

Tradicionalne trke koje se održavaju uz podršku grada Kragujevca veoma su značajne za promociju sporta, zdravlja, humanosti i našeg grada. Kao pokrovitelji manifestacije na raspolaganju smo i Atletskom klubu Maraton KG i Crvenom krstu Kragujevac za sve probleme i teškoće koje mogu da nastupe. Ovakva trka se za vreme pandemije korona virusa  nije održala nigde osim u Kragujevcu. Uveren sam da će i ove godine biti veliki broj takmičara, da će atmosfera biti sjajna i da će sve biti na nivou iz prethodnih godina”, zaključio je član Gradskog veća za sport, Predrag Stevović.

Inače, na platou ispred zgrade Gradske uprave, u sklopu manifestacije biće organizovan niz aktivnosti zabavnog i edukativnog karaktera namenjenih deci i roditeljima.