SportFoto: FK Šumadija 1903

Tankosić novi predsednik FK "Šumadija 1903"

Autor: InfoKG
12:00 | Utorak, 24 01 2023

Novi predsednik Fudbalskog kluba “Šumadija 1903” je privrednik Petar Tankosić. Odlučeno je na sednici Skupštine ovog najstarijeg kluba u Srbiji. 

Delegati Skupštine su jednoglasnom odlukom četvorogodišnji mandat predsednika kluba poverili Petru Tankosiću, uspešnom privredniku iz Kragujevca. Tankosić je poštovalac kragujevačkih klubova i fudbalskih veština, ne samo kao Kragujevčanin, već i kao nekadašnji igrač. U svojoj igračkoj karijeri uspešno je nastupao za FK “Šumadiju 1903” i FK “Radnički 1923”.

Kao neko ko je svoje prve životne, fudbalske, obrazovne i poslovne korake napravio u rodnom gradu, jako sam zahvalan što imam priliku da ovde primenim stečena znanja i veštine, da nastavim svoj rad i budem deo kvalitetnih timova, što je jako važno. Deo sam Tima kompanije LionEight, gde se upravo taj timski rad neguje i kontinuirano unapređuje, gde se razvija svaki pojedinac, realizuju kvalitetni projekti, postavljaju i osvajaju jasni cijevi, i što je najvažnije stvaraju se konkretne vrednosti za okruženje i sam grad. Upravo su to vrednosti koje hoću, sa svojim timom, da kreiram u FK “Šumadiji 1903”. Od završetka igračke karijere, uvek su postojali planovi i želja da dam svoj doprinos razvoju kragujevačkog klubskog fudbala, i mogu reći da povratak u FK “Šumadiju 1903” nije slučajan. Jedan razgovor sa gospodom Biočaninom i Čađenovićem je bio dovoljan da prepoznam volju, zdravu fudbalsku priču i priliku za kreiranje i realizaciju planova za dalji razvoj Kluba. Zahvalan sam svima na ukazanom poverenju, velika je čast i privilegija, ujedno i obaveza da budem na čelu Kluba u godini kada FK “Šumadija 1903” obeležava 120 godina od svog osnivanja. Ovaj značajan jubilej nas kao kragujevčane obavezuje da napravimo dostojan i kvalitetan Tim”, izjavio je Tankosić.

Najstariji fudbalski klub u Srbiji se već petu godinu, sa uspehom takmiči u Šumadjisko-raškoj zoni. Posle ispadanja iz Srpske lige u sezoni 2017/18 dolazi do zaokreta u politici rukovođenja klubom. Već u prvoj sezoni u Šumadisko – raškoj zoni FK “Šumadija 1903” je zauzela četvrto mesto sa ekipom koja je selektirana isključivo iz svoje škole fudbala.

U teškim vremenima koja su, verujem iza nas, predhodno rukovodstvo, na čelu sa gospodinom Žarkom Mikićem, je učinilo nadljudske napore da održi i nastavi kontinuitet postojanja kluba. Ta odluka da se akcenat stavi na razvoj omladinske škole i da se pruži prilika mladim igračima da se razvijaju u prvom timu dovela je do toga da je FK “Šumadija 1903” danas organizaciono, finansijski i u svakom drugom pogledu stabilan Klub. Kao kragujevčanin i bivši igrač ne mogu da sakrijem zadovoljstvo zbog vođenja takve politike Kluba i što kao novo rukovodstvo nećemo morati da krećemo od nule, već što imamo priliku da se razvijamo i nadograđujemo već započeti projekat. Imamo kvalitetnu osnovu za dalji rast i razvoj”, poručuje novi predsednik FK “Šumadija 1903”, Petar Tankosić. 

Fudbalski klub “Šumadija 1903” trenutno broji više od 200 registrovanih članova podeljenih u različite mlađe selekcije koje se uključene u takmičenja u organizaciji FS Regiona Zapadne Srbije i FSG Kragujevca. Takođe, od 2018. ostvarena je poslono-tehnička saradnja sa jednom od najboljih škola fudbala Apolon iz Kragujevca, tako da je stvorena ozbiljna baza za selekciju i razvoj mladih fudbalera na kojoj bi im pozavideli i mnogi superligaški klubovi.

U našoj školi fudbala sa decom rade visoko obrazovani treneri, profesori fizičke kulture i viši fudbalski treneri, koji imaju veliko iskustvo u radu sa decom svih uzrasta. Kao najstariji gradski i srpski klub FK “Šumadija 1903” u obavezi je da ne odstupa od cilja, da u budućnosti i dalje pruža mogućnost svakom zainteresovanom detetu da trenira i da se takmiči u ovoj sportskoj igri bez obzira na talenat i nivo fizičkih sposobnosti, kao i da talentovanu decu usmeri u pravcu razvoja vrhunskih sportista – fudbalera. Cilj nam je da dodatno obrazujemo naš kadar, da promovišemo omladinsku školu i stvorimo što kvalitetnije uslove za treniranje”, kaže Tankosić.

Značaj i veličinu kluba u dugogodišnjoj istoriji nije pratio razvoj infrastrukture. Iako je u prethodne četiri godine učinjen značajan pomak u tom pogledu , još uvek to nije dovoljnu za klub takvog renomea.

Razvoj infrastrukture je jedan od primarnih ciljeva Kluba. Postoji dobra osnova za kreiranje i realizaciju novih projekata koji će infrastrukturno ojačati FK “Šumadija 1903” i stvoriti dobar ambijent za dalji razvoj kluba. Planovi su ambiciozni, ideje postoje, projekti su u izradi, ali za samu realizaciju potrebno je uključiti sve ljude kojima je FK “Šumadija 1903” u srcu, kao i sve kompanije koje prepoznaju vrednost našeg Kluba. Kao što je Kragujevac deo svih nas, tako i FK Šumadija 1903, kao najstariji Klub u Srbiji pripada istoriji ovog grada i upravo zbog toga je važna podrška i saradnja sa Skupštinom grada, na čemu želimo da radimo u narednom periodu. Uveren sam da rukovodstvo grada prepoznaje značaj postojanja Kluba i da ćemo zajedničkim zalaganjima, na obostrano zadovoljstvo ostvariti značajne rezultate. To nam je, zbog tradicije koja postoji, i obaveza”, rekao je novi predsednik FK “Šumadija 1903”.

Bez obzira što trenutno plasman u viši rang takmičenja nije u prioritetnim planovima u fudbalskom klubu “Šumadija 1903” veruju da će se u najskorijoj budućnosti na Bubnju igrati srpskoligaške utakmice.

Kao jedan od najorganizovanijih i finansijski stabilnih Klubova imamo pravo da gajimo najviše ambicije u pogledu plasmana u Srpsku ligu već sledeće sezone. U isto vreme otvoreno je i pitanje intenzivnije saradnje sa superligašem FK “Radnički 1923”, čije je rukovodstvo prepoznalo, neophodnost poslovno tehničke saradnje između dva najbolja kragujevačka kluba. Fudbalskom klubu “Šumadija 1903” će to biti podstrek i dodatni vetar u leđa u namerama da ostvarimo sve zacrtane ciljeve u narednom periodu”, zaključuje Tankosić. 

Izvor: FK Šumadija 1903