SportFoto: Facebook/Extreme sports club `Kragujevac` i SPD Radnički

Trakićeva peta titula u kros triatlonu (FOTO)

Autor: InfoKG
11:00 | Ponedeljak, 15 06 2020

Prvo triatlonsko takmičenje u svetu pogođenom pandemijom virusa Covid-19 održano je juče na Šumaričkom jezeru u Kragujevcu, gde su se najbolji srpski triatlonci nadmetali u okviru državnog prvenstva u kros triatlonu. Član Kluba ekstremnih sportova „Kragujevac“ Strahinja Trakić odneo je pobedu u glavnoj trci kod muškaraca, dok je njegova klupska koleginica Iva Pavlović trijumfovala u ženskoj konkurenciji.

Jučerašnja trka na Šumaričkom jezeru izazvala je veliko interesovanje, ne samo u domaćim okvirima, već i u čitavom svetu, čemu u prilog ide i prisustvo brojnih novinara Svetske triatlonske unije. Klub ekstremnih sportova „Kragujevac“, Sportsko privredno društvo „Radnički“ i Srpska triatlonska unija, kao organizatori takmičenja, svojski su se potrudili da pošalju lepu sliku u svet, u čemu su po svemu sudeći i uspeli. 

Organizacija jednog ovakvog  takmičenja zahteva puno truda, energije i finansijskih sredstava, tako da smo ponosni na sve ono što smo učinili. Kros triatlon je prilično zahtevna disciplina, koja podrazumeva vožnju planinskog bicikla i trčanje po off-road terenu, i zaista smo srećni što nije bilo nekih većih povreda takmičara, posebno jer je ovo prva trka posle višemesečne pauze prouzrokovane virusom COVID-19”, sumirao je utiske Marko Pavlović, predsednik Upravnog odbora Kluba ekstremnih sportova „Kragujevac“ i jedan od organizatora takmičenja.

Organizatorima je pošlo za rukom da na jednom mestu okupe sam „krem“ srpskog triatlona, predvođen Ognjenom Stojanovićem i Strahinjom Trakićem.

Ognjen Stojanović je desetostruki prvak Balkana, neko ko je pre dve godine ubrajan među trideset najboljih triatlonaca na svetu. Samo njegovo učešće na ovoj trci je izuzetno značajno za promociju srpskog triatlona. Naravno, tu je i naš takmičar Strahinja Trakić, koji je po peti put u svojoj karijeri uspeo da se okiti titulom državnog prvaka u kros triatlonu. Izuzetno smo ponosni na njega, kao i na našu Ivu Pavlović, koja je trijumfovala u ženskoj konkurenciji”, ponosno ističe Pavlović.

Strahinja Trakić je prošlog leta bio sprečen da nastupi pred svojom publikom, što ga je dodatno motivisalo da ove godine uloži maksimalan trud kako bi se domogao svoje pete titule državnog prvaka u kros triatlonu. Iako je naspram sebe imao žestoku konkurenciju, Trakić je zahvaljujući izvrsnom poznavanju konfiguracije terena uspeo da prvi prođe kroz cilj, ostavivši iza sebe Ognjena Stojanovića i Nikolu Medana.

Presrećan sam što sam uspeo da dođem do svoje pete titule prvaka države u kros triatlonu. Takođe, izuzetno mi je drago što je na ovoj trci nastupio i moj veliki prijatelj i rival Ognjen Stojanović, koji se posle nekoliko godina pauze i trkanja u međunarodnim okvirima ponovo vratio na domaću scenu. To je ovom takmičenju dalo jednu posebnu draž”, kaže Trakić, koga već narednog vikenda očekuje Kup Srbije na sprint distanci u Pančevu, a odmah zatim i državno prvenstvo na olimpijskoj distanci.

Glavnu trku u ženskoj konkurenciji obeležila je jedna od najmlađih učesnica, 15-godišnja Iva Pavlović, koja je trijumfovala ispred Lane Gavrilović i Valentine Vuković. Njoj je takođe pripalo prvo mesto i u konkurenciji kadetkinja.

Bila je izuzetno jaka konkurencija i teška staza. Bila sam ubeđena da ću biti druga, ali sam na kraju uspela da pobedim i veoma sam srećna zbog toga. Nastaviću da treniram još jačim intenzitetom i nadam se da će mi se uskoro pružiti prilika da nastupim i na nekom od međunarodnih takmičenja”, izjavila je mlada Kragujevčanka.

Jučerašnje prvenstvo u kros triatlonu biće ujedno i poslednje triatlonsko takmičenje u Kragujevcu ove godine. 

Kalendar je prilično zgusnut. Sva domaća takmičenja su maltene „spakovana“ u naredna dva-tri meseca, a na sve to dodajmo i neka potencijalna takmičenja u svetu krajem leta, tako da nema dovoljno vremena za pripremu i organizaciju jednog ovakvog takmičenja”, pojašnjava Marko Pavlović.

Pored glavnih trka u muškoj i ženskoj konkurenciji, održane su još i srednja i mala trka, na kojima je učešće uzeo veliki broj mališana iz svih krajeva Srbije.

Galerija slika