Sport

U toku Međunarodni velemajstorski turnir "Memorijal Miodrag Milićević Milićko"

Autor: InfoKG
11:00 | Utorak, 30 04 2019

U znak sećanja na dugogodišnjeg kragujevačkog šahistu i privrednika Miodraga Milićevića Milićka, u Kragujevcu se do 4. maja održava prvi Međunarodni velemajstorski turnir „Memorijal Miodrag Milićević Milićko“ i to u hotelu „Industrial“. Na turniru, koji je svečano otvoren na Uskrs, nadmeću se šahisti iz šest zemalja. 

Turnir su otvorili Milićkova kći Katarina Milićević i predsednik Šahovskog kluba „Radnički Vodovod“,Obren Ćetković.

Milićko nas je okupljao skoro šest decenija i kao trinaestrostruki šahovski šampion Kragujevca i kao vrsni privrednik i sportski funkcioner. Njegova radna biografija ispisana je istinoljubivošću i prezirom prema laži, slobodoumljem i borbom pritiv nasilja, podrškom stručnosti i kreativnosti, i žestokim otporom prema neradu, površnosti i neodgovornosti”, rekao je Ćetković.

Pozdravljajući prisutne u ime porodice, na otvaranju turnira je Milićkova kći Katarina Milićević nabrojala četiri njegove ljubavi u koje je sebe nesebično ulagao: grad Kragujevac, klub “Radnički“,  fabrika “Zastava“ i porodica. Pročitala je pismo kragujevačkog velemajstora Dragana Barlova, koji živi u Španiji, i koji je podsetio na podršku koju je od Milićevića imao od samog početka svoje šahovske karijere.

Tom prilikom uručene su i nagrade Janku Radoviću, najboljem mladom šahisti Kragujevca i Zoranu Novoselskom za pedesetogodišnju saradnju sa Milićevićem.

Simbolično su Obren Ćetković i Katarina Milićević povukli prve poteze na otvaranju turnira, na kojem će se, do 4. maja, takmičiti šahisti iz Sjedinjenih Američkih Država, Francuske, Jermenije, Turske, Crne Gore i Srbije. Sve partije biće prenošene direktno na internetu.