SportFoto: SPD Radnički

Veljović: Kontinuiranim napretkom do ostvarenja najviših ciljeva

Autor: InfoKG
14:30 | Utorak, 20 04 2021

U nikada težoj takmičarskoj sezoni, odigranoj u uslovima pandemije kovida-19, Košarkaški klub Radnički uspeo je da ostvari zacrtane takmičarske ciljeve. Obe seniorske ekipe, muška i ženska, obezbedile su opstanak u najkvalitetnijem rangu takmičenja, pri čemu su košarkaši napravili značajan iskorak i u kup takmičenju, gde su dogurali do završnog turnira. Evidentno je da se Kragujevac polako, ali sigurno vraća na košarkašku mapu Srbije, i to uz jednu dobro osmišljenu i jasno definisanu strategiju, koja se ne bazira na trenutnom uspehu, već na kontinuiranom napretku kluba, uz akcenat na afirmaciji mladih i talentovanih košarkaša i košarkašica, prvenstveno iz grada na Lepenici.

Protekla sezona donela je pregršt problema svim košarkaškim klubovima u Srbiji, koji su po prvi put bili primorani da se bore sa jednim nevidljivimi nepredvidivim protivnikom, koga je bilo nemoguće pobediti. Pandemija kovida-19 poremetila je takmičarske planove svim ekipama i dovela do brojnih problema, poput odlaganja utakmica, ispadanja iz takmičarskog ritma, učestalih povreda i pauza igrača itd.

Zbog toga i ne čudi što su svi u Košarkaškom klubu Radnički jedva dočekali da vide leđa ovoj sezoni, koja će ostati upamćena kao jedna od najtežih u istoriji košarke na ovim prostorima.

Čitava situacija sa kovidom-19 jednostavno nam je „vezala ruke“ i sputala nas u ostvarivanju nekih boljih takmičarskih rezultata. Kao i većina drugih klubova, i mi smo se trudili da ovu sezonu okončamo sa što je moguće manjim brojem zaraženih igrača, kao i da one koji su izašli iz izolacije nakon preležanog kovida-19 postepeno uvodimo u trenažni proces, kako bismo izbegli rizik od nekih težih povreda. Bilo je jako teško funkcionisati u takvim okolnostima i juriti neki ozbiljniji plasman. Na kraju je najvažnije to da su obe naše ekipe uspele da ostanu u najvišem rangu takmičenja, a svi se nadamo će se ova situacija sa kovidom-19 uskoro normalizovati, kako bismo onda na miru mogli da se posvetimo realizaciji nekih viših takmičarskih ciljeva”, započinje razgovor Darko Veljović, sportski direktor Košarkaškog kluba Radnički.

Za mušku ekipu Radničkog ovo je bila povratnička sezona u Košarkaškoj ligi Srbije nakon dvogodišnjeg tavorenja u drugoligaškoj konkurenciji. Za razliku od poslednje epizode kragujevačkog kluba u najvišem rangu takmičenja, koja se prilično brzo i neslavno završila, ovoga puta bilo je dovoljno vremena da se ekipa adekvatno selektira i pripremi za nadmetanje u prvoligaškoj konkurenciji.

Početni uspesi najavili su da će Radnički igrati daleko ozbiljniju ulogu u Košarkaškoj ligi Srbije, ali su potom došli problemi sa povredama i kovidom-19, koji su uslovili i nešto slabije rezultate. Na kraju su Kragujevčani ipak uspeli da se izdignu iznad svih problema koji su ih zadesili i sačuvaju prvoligaški status.

Sam početak sezone nagoveštavao je da ćemo se boriti za gornji deo tabele. Međutim, usledili su pomenuti problemi sa kovidom-19, gde je najpre jedan igrač bio van stroja, a potom još trojica. Na sve to nadovezala se povreda Andreje Stevanovića, tako da mi faktički od trećeg kola nismo imali kompletnu ekipu na okupu. Posle se desio i odlazak Đorđa Milosavljevića u Mladost iz Zemuna, što nam je otvorilo problem na poziciji plejmejkera, tako da, s obzirom kroz šta smo sve prošli ove sezone, možemo da budemo zadovoljni time što smo uspeli da ostvarimo svoj glavni cilj i osiguramo opstanak u ligi. Ostaje žal za jedno dve-tri utakmice koje smo možda mogli da dobijemo, ali je najvažnije to što smo se sa svim ekipama u ligi ravnopravno nosili, osim u par mečeva kada smo bili drastično oslabljeni”, osvrnuo se Veljović na proteklu takmičarsku sezonu.

Košarkaši Radničkog napravili su prijatno iznenađenje plasmanom na završni turnir Kupa Radivoja Koraća, gde su imali priliku da se nadmeću u društvu najboljih srpskih timova. Iako su već na prvom koraku eliminisani od strane Crvene zvezde, koja je na kraju i osvojila ovogodišnji turnir, Kragujevčani su samim učešćem u završnici najmasovnijeg klupskog takmičenja učinili veliku stvar na polju promocije samog kluba.

Svakako da je učešće na završnom turniru Kupa veliki uspeh za klub, iako nam je to takmičenje u neku ruku došlo glave, s obzirom da smo u jednom periodu bili primorani da igramo i po četiri utakmice nedeljno. Prava je šteta što zbog situacije sa kovidom-19 nije bilo publike, pa da to bude ispraćeno onako kako dolikuje. U principu, mi smo na taj turnir otišli opterećeni brojim problemima sa povredama, tako da i nismo bili u mogućnosti da pružimo neki ozbiljniji otpor. U svakom slučaju, velika je stvar što se Radnički nakon dužeg niza godina ponovo našao na završnom turniru Kupa i iskreno se nadam da će nam se i u narednim sezonama ponovo pružiti prilika da ponovimo ovaj uspeh”, konstatuje sportski direktor Radničkog.

Poput muške, i ženska ekipa Radničkog je tokom minule sezone imala silnih nedaća, počev od nepovoljnog rasporeda na samom početku takmičenja, pa do problema sa kovidom-19 i nekih nesrećno izgubljenih utakmica. Ipak, kada je to bilo najpotrebnije, „crvene dame“ su pokazale snagu karaktera i sa par bitnih pobeda u finišu sezone uspele su da prokrče sebi put do opstanka u Prvoj ženskoj ligi Srbije.

Generalno gledano, možemo biti zadovoljni učinkom naše ženske ekipe, iako smo, uzevši u obzir konkurenciju u ligi, možda mogli da ostvarimo i za nijansu bolji plasman. Ekipa je bila jako mlada, sa izuzetkom kapitena Jelene Prvulović i Titi, kao dve najiskusnije igračice u timu. Tu smo u početku imali jedan promašaj sa igračicom na poziciji plejmejkera, koji smo tokom sezone uspeli da korigujemo. Treba reći da smo imali i prilično nezgodan raspored u prvih šest kola, gde smo igrali protiv ekipa koje su se borile za sam vrh tabele, dok smo se sa glavnim konkurentima u borbi za opstanak sastali tek u poslednjih nekoliko kola. Ono što je jako bitno napomenuti, to je da smo tokom sezone uspeli da „lansiramo“ nekoliko mladih i talentovanih igračica, a tu pre svega mislim na malu Andrijanu Vuković, jednu od naših najboljih kadetkinja, na koju ozbiljno računamo u budućnosti”, istakao je Veljović.

Možda bi rezultati obe ekipe Radničkog bili znatno uspešniji da je postojao faktor publike, koja je svojom bezrezervnom i gromoglasnom podrškom sa tribina hale “Jezero” uvek znala da „pogura“ kragujevački tim u trenucima kada je to bilo najpotrebnije.

Naravno da nam je nedostajala publika ove sezone. I to ne samo nama ovde u Kragujevcu, nego i Aleksincu, Pirotu, Zlatiboru itd. Kada uđeš u halu, a ne čuješ onaj dobro poznat žamor publike, onda shvatiš da jednostavno to nije to. Sigurno da bi na krilima naših navijača uspeli da ostvarimo par pobeda više u „Jezeru“, ali šta je, tu je. Ja se najiskrenije nadam da će već od naredne sezone biti dozvoljen povratak publici u dvorane, makar u ograničenom broju, što bi zaista bila velika stvar, kako za nas u smislu podrške, tako i za sve Kragujevčane, koji su se sigurno uželeli košarke u svom gradu”, smatra Veljović.

U Radničkom veliku pažnju posvećuju radu sa mlađim selekcijama, koje u svakom dobro organizovanom klubu predstavljaju osnovni izvor igrača za prvi tim. Rezultatski gledano, najviše uspeha u ovoj sezoni imale su selekcije kadeta i pionirki, koje su uspele da se plasiraju na završne turnire prvenstva države.

Ipak, mnogo bitnije od rezultata jeste da se iz te grupe talentovanih dečaka i devojčica dobiju kvalitetni igrači i igračice, koji će u budućnosti činiti okosnicu prvog tima. Zbog toga u kragujevačkom klubu teže konstantnom unapređenju rada sa mlađim kategorijama i njihovom daljem omasovljenju, a sve u cilju proširenja postojeće igračke baze.

Mi imamo jako dobar sistem rada sa mlađim kategorijama dečaka, koji se sastoji od dva treninga dnevno. Nažalost, zbog postojeće epidemiološke situacije i zauzetosti sala, bili smo prinuđeni da u izvesnoj meri redukujemo broj treninga, pa se tako desilo da su nam na primer pioniri u jednom trenutku trenirali samo tri puta nedeljno, što je daleko ispod neke neophodne norme.

Za razliku od muških selekcija, gde imamo zaista dobru i veliku bazu dečaka, kod devojčica je već potpuno drugačija priča. Tu imamo jako skromnu bazu od nekih tridesetak devojčica koje trenutno treniraju u klubu. Zbog toga smo odlučili da pokrenemo školu košarke za devojčice, koja ubrzo kreće sa radom na četiri različita punkta u gradu. Škola će biti besplatna do 1. septembra, a neka naša očekivanja su da u tom nekom „prvom talasu“ bude od 80 do 100 upisa, što bi nam omogućilo da formiramo odgovarajuću bazu igračica iz našeg grada, koje će, kada za to dođe pravo vreme, konkurisati za prvi tim”, otkriva planove sportski direktor Kragujevčana.

Kao deo višečlane porodice Sportskog privrednog društva Radnički, Košarkaški klub Radnički ima svu neophodnu logistiku za kvalitetan rad sa svim selekcijama i realizaciju zacrtanih takmičarskih planova.

Sama činjenica da smo deo Sportskog privrednog društva Radnički, omogućuje nam da ne mislimo na neke stvari o kojima bismo inače morali da vodimo računa, kao što su sale za treninge, prevoz, ishrana i isplata igrača itd. Time nam se pruža mogućnost da se u potpunosti posvetimo treninzima i takmičarskim ambicijama. Ono što takođe treba napomenuti, to je da se svi naši igrači redovno isplaćuju svakog meseca, što je jako bitno za neku pozitivnu sliku kluba u javnosti, posebno prilikom pregovora sa potencijalnim pojačanjima, koji u Radničkom vide jedan stabilan i dobro organizovan klub”, napominje Veljović.

U Radničkom već imaju jasno razrađen plan za narednu sezonu, gde će akcenat biti na mlađim igračima i igračicama, koji će dobiti nešto veći prostor za dokazivanje. Što se takmičarskih ciljeva tiče, želja svih u klubu je da se napravi dodatni iskorak u odnosu na prethodnu sezonu i da se obe ekipe umešaju u borbu za gornji deo tabele.

Neka naša ideja je da se za narednu sezonu prave nešto mlađe ekipe, uz par iskusnijih igrača i igračica, koji će dati tu neku vrstu dodatnog kvaliteta. Plan je da tokom naredna tri meseca dovedemo određeni broj mladih igrača i igračica na takozvani „trajl-aut“, što će nam u znatnoj meri olakšati proces formiranja ekipa za narednu takmičarsku sezonu.

Kada je reč o muškoj ekipi, mi smo se tokom protekle sezone trudili da „gurnemo u vatru“ te neke mlađe igrače, kako bismo stekli jasniju sliku o tome na koga od njih možemo da računamo u budućnosti. Isto važi i za ove iskusnije igrače, gde takođe imamo čistu situaciju. Gledaćemo, naravno, da se adekvatno pojačamo, kako bismo mogli da se uključimo u borbu za gornji deo tabele, ali nam je glavna namera da napravimo bazu mladih igrača, koji će da čine gro ekipe u narednih nekoliko sezona.

Što se tiče ženske ekipe, tu nam je želja da od Kragujevca načinimo neku vrstu regionalnog centra, koji će okupljati najtalentovanije košarkašice iz regiona centralne i zapadne Srbije. Nastojaćemo da u narednoj sezoni ostvarimo što je moguće bolji plasman i malo poremetimo dominaciju tih beogradskih klubova, a računamo da bi one tamo sezone mogli da napadnemo i sam vrh tabele”, zaključio je Veljović. 

Izvor: SPD Radnički