Ambasador Kube posetio Kragujevac, iznenađen saznanjem da je i Če bio ovde

Četvrtak, 11 Oktobar 2018 13:00Autor: Jovana Mladenović

Ambasador Kube, Nj.E. Gustav Trista del Todo, posetio je juče Kragujevac, između ostalog i izložbu o Če Gevari u Muzeju "21. oktobar" i sa predstavnicima grada razgovarao o mogućoj saradnji u oblasti kulture.

Na prijemu za ambasadora je, između ostalog, bilo reči o dosadašnjoj saradnji i dugogodišnjem prijateljstvu dve zemlje, koje su nedavno obeležile 75 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa.  

"Veze između naših naroda sežu do davnih vremena i povezuje nas mnogo toga. Zadovoljstvo je upoznati grad tako bogate istorije, kulture i tradicije. U razgovoru sa gradonačelnikom saznao sam o industrijskom razvoju i potencijalima grada, a razmatrali smo moguću saradnju u oblasti kulture. Drago mi je da je u Kragujevcu otvorena izložba koja je posvećena heroju kubanske revolucije Če Gevari", rekao je ambasador Kube Gustavo Trista del Todo. 

Razgovaralo se o tome da je kultura polazna tačka koja vezuje države i ljude. Plan je da se naredne godine organizuju Dani Kube u Kragujevcu i na taj način se predstave kubanska kultura, muzika i ples, te da u projekat budu uključeni maturanti i studente španskog jezika.

Ambasador Kube u Srbiji posetio je i Spomen muzej “21. oktobar“ i izložbu “Če u Kragujevcu“ autora Marka Terzića. Izložba je umetničko - istorijski osvrt na dan koji je Če Gevara proveo u Kragujevcu 1959. godine.

Posle posete muzeju, ambasador del Todo položiо је cveće kraj Spomenika streljanim đacima u Spomen parku Šumarice.

Najnovije vesti iz ove kategorije