Kultura

Francuski filmski karavan u SKC-u

Autor: Branko Vukašinović
09:00 | Petak, 03 11 2017

U okviru programa Francuski filmski karavan kragujevačka publika biće u prilici da večeras i sutra od 19 i 21 čas pogleda novi ciklus filmova pod nazivom “Udahni život” u Kontakt galeriji Studentskog kulturnog centra. Ulaz za sve projekcije je besplatan. 

Karavan će večeras od 19 časova otvoriti film “Živi za ples”.  

Rusija, 90-tih godina. Strogi i zahtevni treninzi profesora Bojinskog učiniće Polinu plesačicom klasičnog baleta koja od ranog detinjstva mnogo obećava. Dok se priprema da učestvuje na prestižnom Bolјšojskom baletu, prisustvovaće predstavi savremenog plesa koja će je duboko dodirnuti i promeniti joj život. 

Projekcija komediije “Tamara” zakazana je za večeras od 21 čas. 

Tamara je devojčica od 15 godina koja ima velike komplekse zbog svoje kilaže. Da bi se oslobodila loše etikete koju je dobila od svojih vršnjaka u srednjoj školi, ona odlučuje da uzme stvar u svoje ruke. Opkladiće se sa najbolјom drugaricom da će izaći sa prvim dečkom koji prođe pored vrata učionice. Igrom slučaja, izabranik će biti Diego, najzgodniji dečko u školi i Tamara već vidi šansu da će uspeti u svojoj nameri…. 

U Kontakt galeriji Studentskog kulturnog centra drugog dana karava, sutra od 19 časova na programu je drama “Videti svet” 

Dve mlade devojke u vojnoj službi, Aurora i Marin, se vraćaju iz Avganistana. Sa svojim vojnim sektorom provešće tri dana na Kipru među turistima, u hotelu sa pet zvezdica, u onome što vojska naziva hiperbarična komora, kako bi « zaboravile rat », međutim, nije tako lako osloboditi se nasilјa… 

Dokumentarcem “Položi maturu pevajući”, koji je na programu sutra od 21 čas, biće zatvoren Francuski filmski karavan.

Položi maturu pevajući, film je koji govori o burnoj priči grupe prijatelјa iz Bulonja na moru, gradu koji je teško pogođen krizom. Nјihova godina prepuna je snova i razočaranja, a pesme koje će izmisliti ovi tinejdžeri iz radničkih porodica i srednje klase, pretvaraju stvarnost u poeziju, smeh i emocije.

Kragujevački Studentski kulturni centar program Francuski filmski karavn realizuje u saradnji sa Francuskim institutom u Beogradu.