KulturaFoto: Ilustracija/kg.ac.rs

Koncert baroknih arija u Univerzitetskoj galeriji

Autor: InfoKG
09:00 | Sreda, 09 05 2018

Koncert baroknih arija biće održan sutra od 19 časova u Univerzitetskoj galeriji. Na koncertu će nastupiti sopran Marina Trajković – Bidžovski u pratnji pijaniste Dušana Toromana, a gost će biti sopran Anđela Todorović. 

Publika će biti u prilici da uživa u delima poznatih kompozitora, među kojima su Česti, Skarlati, Bah, Hendl i Hase. 

Sopran Marina Trajković-Bidžovski je diplomirala i magistrirala solo pevanje na FMU u Beogradu, u klasi prof. Radmile Bakočević. Solističke koncerte priredila je na svim značajnim koncertnim scenama u Beogradu i širom Srbije. Nastupala je na festivalima BEMUS, BELEF, OKTOH, Mokranjčevi dani, Muzička jesen, Jesen na Čukarici, Obzorja na Tisi, Musiche in mostra i drugim. Gostovala je u Rusiji, Portugaliji, Norveškoj, Grčkoj, Češkoj, Italiji, Republici Srpskoj i Crnoj Gori. Pedagoškim radom se bavi od 1993. godine. Trenutno je vanredni profesor na Filološko-umetničkom fakultetu u Kragujevcu, a angažovana je i na katedri za solo pevanje na Akademiji Umjetnosti Univerziteta u Banjoj Luci. 

Pijanista Dušan Toroman je rođen u Čačku, a srednju muzičku školu završio je u Zemunu, u klasi Zlate Maleš. Diplomirao je na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu u klasi A. Šandorova sa nagradom za najbolјi diplomski ispit, nakon čega je specijalizirao interpretaciju klavirske literature XVIII i XIX veka na originalnim instrumentima pri Akademiji "Bartolomeo Cristofori" u Firenci. Diplomirao je čembalo na Konzervatorijumu "G. Rossini" u Pezaru u klasi Marije Luize Baldasari, studirajući uporedo sa Emilijom Fadini. Pobednik je međunarodnih takmičenja "Broadwood Harpsichord Competition" (London), "Tournoi International de Musique" (Pariz) i “Concorso Internazionale Wanda Landowska” (Ruvo di Pulјa). Kao solista i kamerni muzičar svirao je u Francuskoj, Velikoj Britaniji, Italiji, Holandiji, Švajcarskoj, Srbiji, Bosni i Sloveniji. Angažovan je kao klavirski saradnik na katedri za solo pevanje Filološko-umetničkog fakulteta u Kragujevcu.