Kultura

Kragujevčani željni koncerata klasične muzike, uživali u najboljem

Autor: Jovana Mladenović
17:00 | Četvrtak, 28 12 2017

Godina na izmaku obeležena je koncertima i izvođačima koji, zahvaljujući odličnoj organizaciji Muzičkog centra, Kragujevac svrstaju u sam vrh srpske muzičke scene. Kragujevčani su najvernije ispratili koncerte klasične muzike. 

U Kragujevcu su ove godine nastupili Janoš Balint, Dmitrij Šiškin, Stefan Ivković, Aleksandar Stojić, Baleti baroka, Robert Lakatoš, Kemal Gekić,  Trio Sansartika, Simfonijski orkestar RTS-a, Gradski kamerni orkestar Šlezinger i gradski Simfonijski orkestar, brojni solisti i dirigenti Vladimir Milić i Vojkan Borisavljević.

Koncert za pamćenje pod nazivom “Simfonija Smaka“, takođe u organizaciji Muzičkog centra Kragujevac, izveden je kod Krsta za Dan grada 6. maja 2017. godine. Renomirani kompozitor Vojkan Borisavljević za ovu priliku prilagodio je aranžmane i dirigovao je kragujevačkim Simfonijskim orkestrom. Šumadijski brend grupa “Smak“, svog naslednika vidi u “Osvajačima“ koji su za Dan grada, uz Simfonijski orkestar, publici predstavili novi način obrade i izvođenja dobro poznatih pesama.

Dvanaesti međunarodni festival kamernih horova i vokalnih ansambala, koji je predvodio Gradski hor “Liceum“, obeležilo je gostovanje osam horova iz inostranstva. Stručni žiri je festival ocenio najvišim ocenama. Značaj postojanja Gradskog hora sa tradicijom od gotovo 30 godina, prepoznala je i evropska organizacija “EFFE“, odnosno Festivali za Evropu, Evropa za festivale, koja je na evropsku kartu festivala uvrstila i kragujevači Festival horova.

Da je potreba za koncertima klasične muzike u Kragujevcu velika, potvrdila je publika koja je verno pratila i sve koncerte Gradskog kamernog orkestra “Šlezinger“.

Prema rečima direktora Mučikog centra Kragujevac, Nebojše Jakovljevića, Kragujevac pored Beograda i Novog Sada zaslužuje koncerte klasične muzike. Kraj muzičke sezone bio je rezervisan i za nastup Simfonijskog orkestra uz dela Betovena i Mocarta, koji je publika ocenila najvišom ocenom. Jakovljević kaže da je opravdanost za formiranje Simfonijskog orkestra u Kragujevcu proistekla iz potrebe grada za formiranjem kvalitetnog muzičkog ukusa omladine.
 
Muzički centar Kragujevac, dan osnivanja, 26. decembar, obeležio je ponovljenim koncertom evergrin muzike “Lavirint u noći“. U izvođenju popularnih melodija, pod dirigentskom palicom Vojkana Borisavljevića, Gradski kamerni orkestar “Šlezinger“ i vokalni solista Natalija Babić dali su svoj doprinos ovom značajnom datumu, a publika koja uvek ima završnu reč, ovoga puta ostala je bez teksta jer je sala Prve kragujevačke gimnazije bila ispunjena do poslednjeg mesta.