SportFoto: Facebook/FK Radnički1923 Kragujevac, zvanična stranica

Koliko je FK "Radnički 1923" zaista inkasirao od prodaje igrača, a koliko dobija od Grada i sponzora?

Autor: Jovana Mladenović
10:00 | Petak, 29 03 2024

Sjajna igra fudbalera "Radničkog 1923", koji ispisuju stranice istorije kluba, tema je celokupne fudbalske javnosti u Srbiji. Međutim, među izveštajima o pobedama naše ekipe, provlači se i priča o tome koliko novca se slilo na "Čika Daču" od prodaje igrača u ovoj sezoni, a sudeći po zvaničnim podacima koje je portal InfoKG dobio od rukovodstva kluba, ispostavlja se da su pominjani iznosi uglavnom bili spekulacije.

Krenimo redom kroz podatke koje smo dobili od direktora FK "Radnički 1923", Igora Konatara. 

Raskidi i pozajmice

Transferi u FK "Radnički 1923" u tekućoj sezoni su realizovani tokom zimskog prelaznog roka. Usled izvršene analize, posle poslednje takmičarske utakmice u prethodnoj kalendarskoj godini, doneta je odluka da se raskine saradnja sa sledećim igračima:

- Filip Pajović (prešao u FK "Novi Pazar")
- Nikola Grbović (FK "Borac" Čačak)
- Đorđe Jovanović (FK "Radnički" Sremska Mitrovica)
- Stefan Čolović (FK "Radnički" Niš)
- Aleksandar Petrović (FK "IMT" Beograd)
- Geoffrey Charles Chinedu ("Liaoning" Kina)
- Stephane Henoc N’ Gbesso (vratio se u Italiju).

Sa ovim igračima su sporazumno raskinuti ugovori, na način da je klub bio u obavezi da izvrši ono što je dogovoreno do trenutka raskida. U većini slučajeva to je bio period do 31. decembra 2023. godine.

U isto vreme, odlučili smo da pozitivno odgovorimo FK "Partizan" iz Beograda vezano za prelazak našeg igrača Nikole Miličića, koji je imao važeći ugovor, navodi Konatar.

Takođe, iz sa "Čika Dače" su u druge klubove na pozajmice otišli:

- Aleksandar Popović (FK "Grafičar" Beograd)
- Vladimir Tomović (FK "Metalac" Gornji Milanovac)
- Luka Milojević (FK "FAP" Priboj). 

Odlaskom u pomenute klubove, oni su preuzeli obaveze koje je FK „Radnički 1923“ imao prema ugovorima sa navednim igračima tokom perioda trajanja pozajmica.

Novi igrači

U tekućoj sezoni angaažovani su i novi igrači, sa kojima su potpisani ugovori na period do kraja 2025. godine. U toj grupi su:

- Tomislav Dadić (došao iz HNK "Široki Brijeg")
- Mehmed Ćosić (FK "Željezničar" Sarajevo)
- Dilan Ortiz (NK "Slaven – Belupo" Korpivnica)
- Vasilije Žunić (FK "Borac" Čačak).

U formi pozajmice angažovani su:

- Besim Šerbečić (NK "Sarajavo") do 31. decembra tekuće godine
- Pavle Ivelja (FK "Radnički" Niš) – do 15. juna ove godine.

Fudbalska javnost koja prati dešavanja na "Čika Dači" gore navedenim je ovom prilikom dobila samo podsetnik, a u nastavku sledi ono što je interesantnije, o čemu se piše i spekuliše - koliko je "Radnički 1923" inkasirao od prodaje igrača.

Izlazni transferi

Prvi izlazni transfer zabeležen je nedugo po početku takičarske 2023/24 sezone, kada je Damjan Krajišnik prešao u pnačevački "Železničar", od čega je FK "Radnički 1923" prihodovao 30.000 evra (uvećan za pripadajući PDV). 

Ostali transferi su zabeleženi tokom zimskog prelaznog roka, koji je trajao od 19. januara do 16. februara tekuće godine.

Usled odlaska Miličića u "Partizan", "Radničkom" je pripalo 300.000 evra (uvećano za pripadajući PDV), a shodno ugovoru između dva kluba, ovaj iznos se isplaćuje u tri rate (februar i jul 2024. godine, te mart 2025. godine).

Čolović je prešao u niški "Radnički", a našem imenjaku je time pripao iznos od 30.000 evra (uvećan za pripadajući PDV). "Od toga je polovina uplaćena na naš račun, a drugi deo, shodno potpisanom ugovoru dva kluba, biće uplaćen u junu ove godine", navodi Konatar.

Za transfer Geoffrey Charles Chinedua u kineski "Liaoning", FK "Radnički 1923" će inkasirati iznos od 82.000 USD, a finansijski deo bi trebalo da bude realizovan u nekoliko narednih dana. "Pomenuti igrač je sa našim klubom imao ugovor koji je isticao 31. maja tekuće godine, a usled uslova koje je dobio iz Kine, jasno je bilo da neće želeti da ostane u našoj sredini i zato smo odlučili da mu omogućimo odlazak pre isteka ugovora, naravno uz naknadu koja je precizirana ugovorom između našeg i kineskog kluba", kaže Konatar i zaključuje:

"Dakle, tokom tekuće sezone FK "Radnički 1923" je napravio, kako ste rekli, "izlazne" transfere koji će mu sveukupno doneti prihod od 360.000 evra (uvećano za pripadajući PDV) kao i 82.000 USD.

Plate stranih igrača

Prema fudbalskim propozicijama, u klubu su i trojica stranaca: Dilan Ortiz (Kolumbija), te Besim Šerbečić i Mehmed Ćosić (obojica iz BiH). Među igračima koji nemaju srpsko državljanstvo su još: Tomislav Dadić (Hrvatska), te Ouijdi Sahli i Killian Zoe Bevis (obojica iz Francuske), koji se, opet shodno fudbalskim propozicijama, kao državljani Evropske unije unutar fudbalske organizacije ne tretiraju kao stranci. Njihove plate na mesečnom nivou iznose od 1.600 do 4.000 evra.

Sponzorstva

"Klub je shodno odgovarajućim odlukama lokalne samouprave od Grada Kragujevca za 2023. godinu dobio iznos od 100 miliona, dok će od FSS, na osnovu naslovnog sponzora lige, data i TV prava sveukupno prihodovati 43 miliona dinara. Od ulaznica prihod je 5, od omladinske škole 7, dok je generalni sponzor u obavezi da klubu uplati 11 miliona dinara. Takođe, sponzor omladinske škole je u obavezi da uplati iznos od 5 miliona, dok je od ostalih sponzora, potom donacija prijatelja kluba, prikupljen izons od oko 20 miliona dinara", navodi Konatar u razgovoru za naš portal.

U zaključku, evidentno je da je Grad, odnosno novac Kragujevčana koji se sliva u gradsku kasu, najzaslužniji za finansije, jer obezbeđuje više od polovine budžeta Kluba, dok transferi neznatno doprinose, ako uzmemo u obzir da cifre dolaze u više rata i godina.