InfoFoto: Arhiva/kragujevac.rs

Proglašeni dobitnici Đurđevdanske nagrade i zaslužni građani Kragujevca

Autor: Branko Vukašinović
11:10 | Petak, 27 04 2018

Proglašeno je ukupno 30 dobitnika Đurđevdanske nagrade, koji su u prethodnoj godini svojim radom doprineli razvoju ili promociji grada u različitim oblastima, a zvanje Zaslužni građanin grada Kragujevca dobili su glumac Mirko Babić i i Talal Elzik iz Palestine. To je glasovima većine odbornika odlučeno na današnjoj sednici Skupštine grada. 

Đurđevdanska nagrada je Biljani Planić pripala za oblast privatnog preduzetništva, jer je osvojila Statuetu ličnost godine u turizmu na Biznis samitu u Vrnjačkoj banji i nagradu Dama godine za rad, doprinos i stvaralaštvo.

Prof.dr Slobodan Milisavljević nagradu će dobiti u oblasti medicine za ugradnju veštačkog rebra, a Vidosav Stevanović u oblasti umetnosti za knjigu “Boja prolaznosti stvari – Dnevnik samoće 2007 – 2012.“

Za oblast nauke nagradu dobijaju Boriša Radovanović za delo koje je postalo dostupno javnosti prošle godine je knjiga “Istorija Kragujevca od najstarijih vremena do 1944. godine“, kao i Prirodno – matematički fakultet za rangiranje između 400. i 500. mesta u oblasti matematike na prestižnu Šangajsku listu. 

Za oblast sporta Milutin Stefanović Đurđevdansku nagradu dobija za postignute rezultate i osvojene medalje u disciplini vazdušna puška na svetskom kupu u Azerbejdžanskoj Republici i Nju Delhiju u Indiji, za osvojenu titulu Kupa Srbije i pet državnih rekorda.

Za oblast humanitarnog rada Zoran Kočović, Nenad Milošević, Mirko Kitanić, Milan Mitrović, Ivan Glišović, Nebojša Petković, Nenad Milikić, Mirko Vranić, Ivan Simović, Zoran Lazović, Nebojša Simić, Srđan Tucaković i Bojan Marković dobijaju nagradu za iskazanu hrabrost, požrtvovanje i stručnost prilikom gašenja požara u Tehničko-remontnom zavodu.

NOVAC OD ĐURĐEVDANSKE NAGRADE ZA IGRALIŠTE
Organizatori humanitarne akcije za Teodoru Vranješević najavili su da će novčani deo svoje Đurđevdanske nagrade utrošiti na izgradnju igrališta za decu sa smetnjama u razvoju. 

U oblasti humanitarnog karaktera Đurđevdansku nagradu će dobiti i organizatori humanitarne akcije za lečenje Teodore Vranješević u Nemačkoj, a to su Snežana Lazarević, Boban Lazarević, Gordana Bigić, Katarina Milićević, Aleksandra Petrović, Predrag Petrović, Suzana Đorđević, Marija Milojević Lazarević, Dragan Timotijević, Dragan Prokić i Dejan Tršić.  

Zvanje Zaslužni građanin grada Kragujevca dobiće Mirko Babić zbog toga što je, kako se navodi u obrazloženju, svojim glumačkim ostvarenjima, promocijom umetnosti i kulture, u svojoj višedecenijskoj karijeri dao nemerlјiv doprinos uzdizanju Kragujevca na kulturnoj mapi Srbije, afirmaciji i promociji grada u zemlјi i inostranstvu, a sve sa cilјem da se njegov grad učini vrednim kulturnim centrom dostojnim svoje prestoničke istorije.

Isto zvanje biće dodeljeno i Talalu Elziku, jer je, kako se navodi u obrazloženju, obavljao dužnost konzula države Palestine u tadašnjoj SFRJ, SRJ, Srbiji i Crnoj Gori i Srbiji i u svakoj prilici promovisao državu Srbiju, region Šumadije, a posebno grad Kragujevac. 

Nagrade će laureatima biti uručene na svečanoj sednici Skupštine grada koja će biti održana na Đurđevdan, 6. maja, u Staroj skupštini.