InfoKG 7 dana: Sajmovi, senior kartice, tužba, Tramp – Fiat, borovi, Klinički centar…

Nedelja, 08 Jul 2018 10:00Autor: Branko Vukašinović

U Kragujevcu su nedelju za nama obeležili: Startovao letnji red vožnje i doneo brojne novine, na Šumadija sajmu još 12 sajmova do kraja 2018., na prijem u Gerontološki centar čeka više od 60 osoba, novi protest bivših "kamiondžija", najavljena radikalizacija, počelo preuzimanje penzionerskih kartica, obeležavanje Teslinog rođendana na PMF-u, spoljnotrgovinska razmena “teška“ 1,3 milijarde evra, dojučerašnji rektor Arsenijević tuži ministra Šarčevića, ako Tramp “tvitne”, “Hyundai” preuzima “Fiat” i dolazi u naš grad?, posečeni borovi ispred hotela “Kragujevac”, besplatne informatičke obuke za nezaposlene, uskoro potpisivanje ugovora za rekonstrukciju ovdašnjeg Kliničkog centra...

U javnom gradskom i prigradskom saobraćaju na teritoriji grada Kragujevca startovao je letnji red vožnje, koji je sa sobom doneo nove, ali i izmenjene stalne i sezonske linije. Opširnije ovde: Startovao letnji red vožnje i doneo brojne novine

Na Šumadija sajmu od početka ove godine uspešno je organizovano devet sajamskih manifestacija, dok je plan da do kraja 2018. bude održano još 12. Kragujevčane, između ostalog, očekuju sajmovi poljoprivrede, mode, zdravlja, čokolade, turizma, autombila… Opširnije ovde: U Kragujevcu još 12 sajmova do kraja 2018.

U kragujevačkom Gerontološkom centru na listi čekanja za prijem nalaze se 64 osobe, a ova ustanova trenutno ima 334 korisnika. Iz Centra poručuju da je jedini način za prijem novih korisnika prirodnim odlivom ili izlaskom ljudi koji se oporave.  Opširnije ovde: Na prijem u Gerontološki centar čeka više od 60 osoba.

Bivši radnici fabrike “Zastava kamioni”, koji su se opredelili za dobrovolјni odlazak iz firme uz odgovorajući socijalni program, protestovali su na Trgu topolivaca treći put. Oni traže isplatu zaostalih potraživanja, tačnije dugovanja prema PIO fondu, zaostale neisplaćene zarade i jubilarne nagrade. Najavljena je radikalizacija ptotesta. Opširnije ovde: Novi protest bivših "kamiondžija", najavljena radikalizacija.

Penzioneri Šumadijskog okruga mogu da preuzmu svoje seniorske kartice svakog radnog dana u periodu od 8 do 15 časova u ispostavama filijala Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje. Opširnije ovde: Počelo preuzimanje penzionerskih kartica.

Zanimljivim izložbama, eksperimentima, predavanjima, neobičnim turama i obilascima, kao i raznim drugim dešavanja inspirisanim Nikolom Teslom i njegovim životom, vremenom elektrifikacije i industrijalizacije, širom Srbije biće proslavljen Teslin rođendan - 10. jul. U Kragujevcu se tim povodom manifestacija održava na PMF-u od 19 do 21 sat, gde posetioce očekuju izložba modela Teslinih patenata i postera koji opisuju njegovo delo, kao i projekcija kratkog biografskog filma, te muzički program i interaktivni kviz. Opširnije ovde: Kragujevac slavi TESLIN rođendan i svi su pozvani na PMF.

Spoljnotrgovinska razmena Šumadije i Pomoravlja u prvih pet meseci ove godine iznosila je 1,3 milijarde evra. Od toga, izvoz je ostvaren u iznosu od 713 miliona, a uvoz od 594 miliona evra. Opširnije ovde: Spoljnotrgovinska razmena “teška“ 1,3 milijarde evra.

Upravni sud nije doneo privremenu meru na zahtev da se privremeno, do okončanja kompletnog sudskog postupka, stavi van snage odluka ministra prosvete Mladena Šarčevića, kojom je 4. juna smenjen rektor Univerziteta u Kragujevcu Nebojša Arsenijević. Smatra se, ipak, da Arsenijević treba da podnese tužbu na rešenje o njegovoj smeni, a dojučerašnji rektor će upravo to i uraditi, piše list Danas. Opširnije ovde: Dojučerašnji rektor Arsenijević tuži ministra Šarčevića.

Kompanija “Trigano prikolice” je početkom ove godine krenula sa širenjem mreže ovlašćenih predstavnika na okolne zemlje. Na početku godine je “Trigano” imao prve isporuke u Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru i Sloveniju, a u maju je započeo izvoz i u Makedoniju. Plan je da do kraja 2018. krene i izvoz u Hrvatsku, a u opticaju su i Grčka i Mađarska. Opširnije ovde: "Trigano prikolice" proširile izvoz na celu bivšu SFRJ, u planu Grčka i Mađarska.

Južnokorejski gigant “Hyundai” sprema se da kupi FCA grupaciju, u okviru koje posluje i kragujevačka fabrika, ali se čeka početak sledeće godine kada bi trebalo da akcije na berzi ove italijanske kompanije pojeftine zbog odlaska njenog izvršnog direktora Serđa Markionea u penziju, pišu azijski mediji, a prenose Večernje novosti. Obe automobilske kompanije su demantovale ove glasine. Međutim, poznavaoci auto-industrije smatraju da tu ipak „ima dima“, a mnogi misle da će konačnu reč o ovoj navodnoj kupovini dati američki predsednik Donald Tramp. U fabrici u Kragujevcu radnici nisu imali nikakav komentar na ove spekulacije. Opširnije ovde: Ako Tramp “tvitne”, “Hyundai” preuzima “Fiat” i dolazi u Kragujevac?

Drvored borova ispred hotela “Kragujevac” je poseče, što su pojedini građani osudili. Nadležni iz Gradske uprave poručuju da je reč o privatnoj svojini i da nemaju ingerencije. Opšrinije ovde: Posečeni borovi ispred hotela “Kragujevac”, građani negoduju.

Kragujevac je jedan od 10 gradova u Srbiji u kojima će Nacionalna služba za zapošljavanje od septembra organizovati obuke za rad u IT sektoru. Zainteresovani kandidati se mogu prijaviti od 9. do 22. jula na sajtu www.itobuke.rs. Opširnije ovde: NSZ: Besplatne informatičke obuke i u Kragujevcu. 

Vlada Republike Srbije će se u narednom periodu fokusirati, između ostalog, na rekonstukciju Kliničkog centra u Kragujevcu. To je izjavila premijerka Ana Brnabić prilikom obeležavanja godišnjice rada Vlade Republike Srbije u Subotici. Direktor kragujevačkog Kliničkog centra Predrag Sazdanović u izjavi za InfoKG rekao je da se na jesen očekuje sklapanje ugovora za rekonstrukciju ove zdravstvene ustanove, ali da trenutno ne može da kaže kada će ona tačno započeti. Opširnije ovde: Uskoro potpisivanje ugovora za rekonstrukciju Kliničkog centra u Kragujevcu.

Ostale vesti iz rubrike Info pročitajte OVDE.

Najnovije vesti iz ove kategorije